Lage Olovsson

cembratall

tall

Cembratallen är ett skafferi. Dess grenverk rör sig fast ingen vind är.
Det är ekorren som mer eller mindre har bosatt sig där. Den dagpendlar förefaller det. Rinner elegant kväll och morgon genom björkarnas rad. Den rumsterar, hamstrar, bär och gömmer. Piskar oroligt med svansen som vet den inte hur i hela friden den ska hinna med allt och vad den ska göra av allting.
Utan att kunna titta den i vitögat föreställer man sig gärna att ekorrens blick är en aning stirrig på grund av den stress som driver samlaren. Det är heller inte alldeles riskfritt att på korta ben förflytta hamstern över de öppna ytorna runt tallen där traktens katter jagar.

kott1

Vissa kottar har den vittjat och ätit ad hoc. Dom ligger nu prydligt öppnade runt tallen tillsammans med andra, obearbetade kottar som antingen fallit ner av sin egen tyngd eller som gått förlorade i transporten.

kott2

Kottarna är köttigt mjuka och starkt kådiga. Minner på sätt och vis om torrsaltat magert fläsk, kanske till dels beroende på kådan som kristalliserats saltvit på kottarnas ytor och som snabbt smälter av handvärmen. Redan en så enkel sak som att lyfta upp en kott i handen innebär att man sas hamnar i klistret och får problem med dagstidningen. De omsorgsfullt stuvade fröna ligger prydligt förpackade i var sitt fack och är stora som pecanötter. Liksom där människor som tillfullo behärskar konsten har suttit och ätit pecanötter så kan man se precisa skalhalvor i stor mängd ligga kringströdda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>