Lage Olovsson

kojdag

Kallt. En sån där dag då svärfar brukade åka upp till rastkojan och tända kaminen. Låtsades väl hugga lite ved, men matade framförallt kaminen tills den blev högröd och tills en fot ur kojmörkret sparkade upp dörren på vid gavel. Jag tror att han tyckte om den där bastuvärmen som efter en stund fyllde det knappa utrymmet innanför masonitväggarna ända ut i hörnen.
Svärmor var mera sanatoriesval till sin läggning. Lite harklande högtidlig sådär, även mitt i veckan. Vädrade ofta och länge. Menade att det var osunt med alltför mycket värme. Blev allt som oftast stående rätt upp och ner, längtansfullt tittande ut genom fönstret. Blev liksom en smula förvånad inför det hon höll i sina händer när hon så att säga kom in igen, vilket fick till följd att svärfars pipa och karduspaket ibland hamnade i kylskåpet och honom att muttrande mena att det ändå var bra märkvärdigt hur saker och ting kunde komma sig.

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>