LanaLacag

Blodtrycksmätare till min gamle farfar

Av , , Bli först att kommentera 0

Min farfar har länge levt med ett högt blodtryck. Detta har resulterat i allt från medicinering till att han behövt ”ta det lite lugnare” än han egentligen velat.
För en vecka sedan passade jag och min pappa på att beställa en blodtrycksmätare som vi kan ha hemma hos farfar.

 

Vad är egentligen ett normalt blodtryck?

Normalt blodtryck för vuxna definieras som ett systoliskt tryck under 120 mmHg och ett diastoliskt tryck under 80 mmHg. Det är normalt att blodtrycket förändras när du sover, vaknar eller är upphetsad eller nervös. När du är aktiv är det normalt att ditt blodtryck ökar. Men när aktiviteten stannar, återgår ditt blodtryck till ditt normala baslinjeområde.

Blodtrycket stiger normalt med ålder och kroppsstorlek. Nyfödda barn har ofta mycket låga blodtryckstal som anses vara vanliga för spädbarn, medan äldre tonåringar har antal som liknar vuxna.

 

Hur kan man undvika högt blodtryck?

1. Minska saltintaget:
Salt är inte bra när det gäller högt blodtryck. Medan salt sannolikt inte är offentlig fiende nr 1, kan det orsaka problem för vissa saltkänsliga individer. Natrium kan locka vatten ut i blodet vilket kan öka blodvolymen och blodtrycket. Det mesta av saltet i våra kostvanor kommer från bearbetade livsmedel. En utekväll som slutar upp i en rejäl portion snabbmat är alltså en riktigt dålig idé. Både på grund av alkoholen (som även den är dålig om man har högt blodtryck) men även eftersom det är lätt hänt att vi slutar vår kväll med någon riktigt salt snabbmat.

2. Gå ”bananaz”

Vi vet att kalium minskar de skadliga effekterna av natrium. Ju mer kalium man får i sig  ju mer natrium utsöndras genom urinen. Det är inte allt detta super viktiga mineral gör för att minska blodtrycket heller. Kalium lättnar spänning i dina blodkärlsväggar vilket hjälper till att minska blodtrycket. En medelstor banan har cirka 420 mg kalium och är lätt att inkludera i frukosten eller som ett mellanmål på eftermiddagen. Det rekommenderade kaliumintaget för en genomsnittlig vuxen är 4 700 mg per dag. Sötpotatis, kyckling, broccoli, ärter, Lima-bönor, tomater, potatis och citrusfrukter är utmärkta kaliumkällor också.

3. Gå ner i vikt – Om du behöver

Att vara överviktig ökar risken för en mängd sjukdomar inklusive hjärtsjukdom. Övervikt ökar också chansen att du kommer att utveckla högt blodtryck (om du inte redan har det) och detta kan vara mycket illa för din hjärthälsa. Att förlora så lite som några kilon kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck och förbättra hjärthälsan.

 

Blodtrycksmätare

Vi valde att köpa en omron blodtrycksmätare. Vi har bara provat den två gånger än så länge men det verkar som att den fungerar bra.

Har du högt blodtryck?

 

 

 

 

Bli först att kommentera

Dora utforskaren – Vart försvann Dora?

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag vet inte om ni kommer ihåg men det gör åtminstone jag!

dooraDora utforskaren var ett TV-program som gick på bland annat barnkanalen för ett par år (?) sedan. Mitt brors dotter älskade att titta på Dora, tillsammans med Boots, på alla hennes upptäcktsfärder. Till skillnad från många andra program var Dora Utforskaren väldigt inriktat på att lära barn saker – främst språk – vilket uppskattades väldigt mycket. Att kombinera ”lek och lär” är något jag själv tycker är ett väldigt bra koncept för mindre barn. Egentligen är det ett bra knep att ta till i arbetslivet med. Allt som man tycker är roligt görs vanligtvis med ett ökat engagemang. Även motivationen brukar få sig en ordentlig push uppåt av konceptet.

Till er som inte känner till Dora eller har sett det så kommer här lite bakgrundsfakta.

Dora Utforskaren är en amerikansk pedagogisk animerad TV-serie skapad av Chris Gifford, Valerie Walsh och Eric Weiner. Barnprogrammet blev en vanlig serie år 2000. Visningarna utfördes i början på Nickelodeon inklusive den associerade Nick Jr-kanalen. Den visade på CBS fram till september 2006. En spansk-dubbad version introducerades som en del av utvecklingen för att kunna lära spanska barn engelska. Detta skedde från och med september 2006. Sedan april 2008 har denna version av programmet genomförts och framfört allt mer ofta för barn som har engelska som modersmål. Serien är samproducerad av Nickelodeon Productions och Nickelodeon Animation Studio. Dora Explorer, som är det engelska namnet, är en av Nick Jrns längsta spårshistorier. Under den sjätte säsongen blev showen Nick Jr.-serien med de flesta episoderna någonsin. Det vann ett Peabody Award 2003 ”för enastående insatser för att göra en trevlig upplevelse för förskollärare.” Det slutade den 5 juni 2014 efter 8 årstider och 172 episoder.

 

Men varför slutade avsnitten produceras?

Det kanske egentligen bara är jag som är ”girig” och alltid vill ha mer hela tiden. Med tanke på hur många avsnitt som har producerats kanske det helt enkelt var dags att lägga ner. Jag tror dock fortfarande på ”lek och lär”-konceptet och är övertygad om att detta kommer fortsätta hjälpa barn med sitt lärande. Jag har nu, efter lite googlande, sett att det också faktiskt har kommit uppföljare som handlar om Doras olika vänner. Kanske något jag ska tipsa min bror om!

 

Har du några erfarenheter av Dora utforskaren?

 

Bli först att kommentera

Hej världen!

Av , , Bli först att kommentera 0

Hej Världen!
(som var namnet på det första programmet man fick skapa i programmeringskursen jag nyss gick)

Syftet med min blogg är att diskutera allt jag tycker är intressant. Och med tanke på att jag har lätt för att intressera mig för nya saker, men minst lika lätt för att tröttna, kan denna blogg komma att bli rätt så bred.

Jag uppskattar kommentarer så om det är något du håller med mig om eller kanske motsätter dig så får du gärna skriva någon rad.

Jag hoppas du som läser detta har haft en bra helg än så länge!

Må väl – så hörs vi om ett tag igen :)

Bli först att kommentera