LanaLacag

Dora utforskaren – Vart försvann Dora?

Jag vet inte om ni kommer ihåg men det gör åtminstone jag!

dooraDora utforskaren var ett TV-program som gick på bland annat barnkanalen för ett par år (?) sedan. Mitt brors dotter älskade att titta på Dora, tillsammans med Boots, på alla hennes upptäcktsfärder. Till skillnad från många andra program var Dora Utforskaren väldigt inriktat på att lära barn saker – främst språk – vilket uppskattades väldigt mycket. Att kombinera ”lek och lär” är något jag själv tycker är ett väldigt bra koncept för mindre barn. Egentligen är det ett bra knep att ta till i arbetslivet med. Allt som man tycker är roligt görs vanligtvis med ett ökat engagemang. Även motivationen brukar få sig en ordentlig push uppåt av konceptet.

Till er som inte känner till Dora eller har sett det så kommer här lite bakgrundsfakta.

Dora Utforskaren är en amerikansk pedagogisk animerad TV-serie skapad av Chris Gifford, Valerie Walsh och Eric Weiner. Barnprogrammet blev en vanlig serie år 2000. Visningarna utfördes i början på Nickelodeon inklusive den associerade Nick Jr-kanalen. Den visade på CBS fram till september 2006. En spansk-dubbad version introducerades som en del av utvecklingen för att kunna lära spanska barn engelska. Detta skedde från och med september 2006. Sedan april 2008 har denna version av programmet genomförts och framfört allt mer ofta för barn som har engelska som modersmål. Serien är samproducerad av Nickelodeon Productions och Nickelodeon Animation Studio. Dora Explorer, som är det engelska namnet, är en av Nick Jrns längsta spårshistorier. Under den sjätte säsongen blev showen Nick Jr.-serien med de flesta episoderna någonsin. Det vann ett Peabody Award 2003 ”för enastående insatser för att göra en trevlig upplevelse för förskollärare.” Det slutade den 5 juni 2014 efter 8 årstider och 172 episoder.

 

Men varför slutade avsnitten produceras?

Det kanske egentligen bara är jag som är ”girig” och alltid vill ha mer hela tiden. Med tanke på hur många avsnitt som har producerats kanske det helt enkelt var dags att lägga ner. Jag tror dock fortfarande på ”lek och lär”-konceptet och är övertygad om att detta kommer fortsätta hjälpa barn med sitt lärande. Jag har nu, efter lite googlande, sett att det också faktiskt har kommit uppföljare som handlar om Doras olika vänner. Kanske något jag ska tipsa min bror om!

 

Har du några erfarenheter av Dora utforskaren?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>