Larsa Rännar, Umeå

Ibland blir det fel.

Av , , 3 kommentarer 0

FjellfotografenKebnekaise

Så här ska bilden se ut.

Larsa

3 kommentarer

Bloggsemester

Av , , 1 kommentar 0

En fri bild på nätetKebnekaise

Japp nu tar jag semester från web-loggen. Jag vill absolut minska min datortid och informationsflödet är stort som en jumbojet i varje människas hjärna.

Nu ska jag vara ledig i många bemärkelser.
Jag hör svalorna sväva och tjattra över hustaken här på nygatan och det bådar gott. Sommarn är här.

En enda resa står på programmet för 2 vuxna och fem barn. Kebnekajses topp.
Det är dags för att bli upplyft.

Kopiera in denna länk och njut.

http://www.youtube.com/watch?v=H2sZuJbxi8Y

You Raise up, en av de allra bästa texterna av Josh Groban och musiken, tja den är inte så dålig den heller.

Njut i sommar även om du jobbar.
Det har jag gjort merparten av alla somrar jag haft ett jobb.

Hare´

1 kommentar

En pappa helt utan hjärna

Av , , Bli först att kommentera 0

Skjutsade flickorna till bussen i morse och precis innan jag skulle lämna busstation så kom en pappa med ett spädbarn på magen ut från huset. Han satte sig i bilen utan att spänna fast sig och med BARNET på magen och körde iväg !!!

Jag trodde inte mina ögon. Blev alldeles för överrumplad för att rusa ut ur bilen och stoppa honom.
Jag skulle vilja berätta detta för barnets mamma. Pappan åkte i en ny röd bil typ lättare stadsjeep. Hoppas att nån som läser detta genast rapporterar till mamman.

Jag känner hur vreden bubblar upp i mig över den totala ansvarslöshet som mannen visade. Jag menar vissa kvinnor skulle lämna sina män för att dom vänstrat med en annan men jag skulle då absolut överväga relationen med en pappa som kör bil med barnet på magen utan bälte. Alldeles oavsett om det är 1 eller 10 000 meter.

Böter för denna överträdelse är 4000 kr totalt. Det säger ju lite om hur allvarligt det är.

Jag har aldrig en enda gång under mina snart 24 år som pappa låtit ett enda av mina 6 barn sitta i bilen utan att vara fastspänd. Och det är jag stolt över.

Jag har absolut ingen anledning att leka polis men det här var så sjukt korkat att jag bara måste ta upp det.

Idag ska jag försöka åka lite inlines med stavar det kanske får mej att glömma idiotpappan.

Hare´

Bli först att kommentera

Aktiv dag och matfunderingar.

Av , , 1 kommentar 0

Pavone bloggI dag har varit en riktigt aktiv dag. Har hunnit städa och tvätta bilen, gjort två måltider, stökat i ordning hemma, och bakat ett gott bröd med surdeg.
Plus allt annat som att skjutsa sammanlagt 5 mil och daglig motion.
Dessutom lekt lite med lillan och hunnit skratta gott åt vaktmästare som kört igång röjsågen för kantgräs. Han körde verkligen helt sanslöst hårt. Det lät som att det var ett mindre hygge som skulle avverkas. Det ligger väl nån tillfredsställelse i det kan jag tänka.

Ja så har jag köpt köttfärs och bananer på Strömpilen. Vanligtvis brukar jag inte gynna redan kapitalstarka handlare men ingen regel utan undantag. På mataffärn så såg jag en kvinna med son som handlade hejdlöst mycket mat. Och en hel del färdigmat, chips och cola.
Ibland undrar jag om allt detta ska rymmas i normen för vad en barnfamilj ska lägga ut i mat.

Jag vet att för vår familj med fyra barn så ska vi lägga ut drygt 8000 kr för mat inklusive matlådor för två vuxna.
Jag kan ju bara meddela att några såna fantasisummor har vi aldrig kommit upp i. 2000 kr i veckan är sanslöst mycket pengar för mat. Jag vet att jag skulle kunna laga helt otroligt mycket mat med råvaror motsvarande 2000 spänn i veckan.

Så är det när man kommer till banken och ska låna pengar oxå. Då kalkylerar banken upp alla våra siffror fast vi säger att vi aldrig köper färdiga rätter. Om nu inte blodpudding och bacon räknas dit. Näe säger banktjänstemannen vi har våra normer… Och jag säger då bara det att om svenska folket skulle sluta köpa mat från D och F så skulle vi må såååå mycket bättre.
Som min äldsta grabb sa härom dan; -Det är ju frukostar och fika som är dyrt. Jo det är dyrt med skinka och salami och färskpressad juice och allt som man inte ids skära själv.

Att köpa färdigskivad smörgåsmat och därtill ost måste ju vara höjden av slöseri med pengar. Hur svårt kan det vara att hantera en hyvel och en kniv.

Jag har hört att det t o m finns dom som köper färdig Tzatziki. Ja, så kan det vara i den bästa av världar. Den som inte har runnit av en liter yoghurt har inte riktigt prövat livet känns det som. Fast det är klart nu finns ju 10% färdig yoghurt att bara slaska i men jag tycker att det blir liiite för fett.

Så vart vill jag då komma med allt detta. Jo, jag vill att du går in på Peter Streijfferts hemsida http://matduell.se så får du dej ditt livs upplevelse.

Peter som är en gammal Såffehemsbo har tagit sig an en duell med ett stort matföretag
och jag tror att han kommer att vinna på alla plan, ekonomiskt, ekologiskt, nyttigt och inte minst smakligt. Good luck kockbroder.

Hare´

1 kommentar

Midvin…förlåt Midsommar.

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag tror att jag blir galen. I går när det var supervarmt och vi hade en fantastisk konfirmation i tegskyrkan då klagade ledarna på att det var för kallt att sitta ute och utvärdera lägret.

Jag har frusit hela dan sa en ledare. Jag var å andra sidan svettig under alban som jag vevat på gitarren och sjungit In the name of love och 6 andra sånger.
Men ledarna dom var kalla. För kalla för att sitta i skuggan under ett träd på innergården och prata. Så då blev det det varmaste rummet i hela kyrkan, glasrummet med ständig sol gassande. Försökte öppna fönstret men då klagade dom genast.

Ljuset och värmen är här. Nu vill jag inte sitta inne och koka.

Ja jag struntar i det nu. Jag är så less på att anpassa mig efter alla gnällspikar, nu har jag semester och det ska bli riktigt skönt ;)

Det är väl ganska många som tycker att det blir skönt när jag går på semester oxå så att kraven försvinner. Kraven som stavas skogsvandringar, mat ute i skogen och som sagt samtal i det gröna.

Jag önskar dig en glad midsommar!

Hare

Bli först att kommentera

Stora ögon…

Av , , Bli först att kommentera 0

Fick besök igår på Norrbyskär av en man som var född där. 1931.
Han gick om kring på skäret med sin syster och minns och berättade.
Det är alltid kul att höra människor berätta förutsättningslöst om sina liv. Jag måste erkänna att det finns inget mer underhållande. Som levande böcker bläddras livet upp framför mina ögon.
När folk frågar mig varför jag läser så lite så brukar jag säga att jag möter så ohyggligt många människor och jag ‘läser’ dem. Skulle naturligtvis kunna skriva egna böcker om alla möten och vem vet vad som händer.

Fast först måste jag lära mig stava. Härom dagen skulle jag ta upp begreppen skam och skuld med konfirmanderna och stavade skamm varpå en pigg tjej sa; -Men Larsa skam stavas med ett m. Jo så är det, men vet du vad det innebär att känna skam? Jarå svarade hon och så var samtalet igång.

Åter till böckerna. Jag har faktiskt skrivt en bok tillsammans med en vän. Den sålde som smör och var så klart en bok riktad till konfirmander.

Nu blev jag lite sugen att berätta alla dom där berättelserna om människor jag mött.
Kanske kan jag börja här på bloggen och berätta små storys varje dag.

Mannnen på skäret han var i alla fall född i gula villan, som vi i dag kallar flickebo (tror jag). Hans morfar var stabbläggare (la upp plankor i staplar) och dom var något av golden workers, som balanserande på smala spänger staplade på hög höjd så att bräderna kunde torka. Utan att vridas och förstöras.

Tänk…vad man skulle kunna göra av en sån berättelse?!

Mer kommer. En glad dag önskar jag dig.

Hare´

Bli först att kommentera

Stora ögon…

Av , , Bli först att kommentera 0

Fick besök igår på Norrbyskär av en man som var född där. 1931.
Han gick om kring på skäret med sin syster och minns och berättade.
Det är alltid kul att höra människor berätta förutsättningslöst om sina liv. Jag måste erkänna att det finns inget mer underhållande. Som levande böcker bläddras livet upp framför mina ögon.
När folk frågar mig varför jag läser så lite så brukar jag säga att jag möter så ohyggligt många människor och jag ‘läser’ dem. Skulle naturligtvis kunna skriva egna böcker om alla möten och vem vet vad som händer.

Fast först måste jag lära mig stava. Härom dagen skulle jag ta upp begreppen skam och skuld med konfirmanderna och stavade skamm varpå en pigg tjej sa; -Men Larsa skam stavas med ett m. Jo så är det, men vet du vad det innebär att känna skam? Jarå svarade hon och så var samtalet igång.

Åter till böckerna. Jag har faktiskt skrivt en bok tillsammans med en vän. Den sålde som smör och var så klart en bok riktad till konfirmander.

Nu blev jag lite sugen att berätta alla dom där berättelserna om människor jag mött.
Kanske kan jag börja här på bloggen och berätta små storys varje dag.

Mannnen på skäret han var i alla fall född i gula villan, som vi i dag kallar flickebo (tror jag). Hans morfar var stabbläggare (la upp plankor i staplar) och dom var något av golden workers, som balanserande på smala spänger staplade på hög höjd så att bräderna kunde torka. Utan att vridas och förstöras.

Tänk…vad man skulle kunna göra av en sån berättelse?!

Mer kommer. En glad dag önskar jag dig.

Hare´

Bli först att kommentera

Tänk vad som hänt sen 1972

Av , , Bli först att kommentera 0

Körde förbi Sofiehemsskolan i kväll. Där satt många och grillade vid en cementring på skolgården. Tror jag i alla fall. När jag gick ut 6:an där 1972 så var det inga grillningar på skolgården. Jag minns att vi dan före skolavslutningarna gick upp på vinden med papperskassar fyllda med året jobb. Men 6:an då fick vi ta med oss allt hem.

Jag blir jättenostalgisk när jag tänker tillbaka. Men flytten från Sofiehem ner på stan till Mimer det var ett stort steg.
I morgon är det skolavslutning och vi har bussat in konfirmanderna från Norrbyskär.
Just innan vi åkte in så lyssnade jag på SR P1 ett program med Elisabeth Höglund som redaktör. Hon tog upp flera intressanta saker bl a en annonskampanj som Humanistiska krafter iscensatt mot bla Svenska kyrkan eller snarare för att väcka debatt om medlemsskap i olika religiösa samfund. Bakgrunden var en helsides annons i dagspressen med svenska flaggan på.

Lennart Koskinen, biskop i Visby blev uppringd och fick svara på olika frågor.
Jag tycker verkligen att det som framkom av kritiken mot Svenska kyrkan var så oerhört gammalmodigt och andades precis som Koskinen uttryckte det 1950-tal. Det var ju då som striderna mellan teologerna och Ingemar Hedenius stod.

Alltså ni humanetiker ni skjuter över målet. Gå och slåss med nån som ni verkligen vet nåt om. Era uttalanden om olika teologiska överväganden är ju bara så gamla. När var ni i kyrkan senast?

Härom veckan när jag lyssnade på Jonas Gardell tillsammans med 600 andra i Tegs kyrka då stod det klart för mig att ni inte har en susning av vad ni pratar om.
Kyrkan är ingen maktfaktor och j ag som präst har titeln VDM det heliga ordets tjänare. Jag ogillar skarpt att ni försöker framställa mig som en människa som förtrycker och förnedrar människor.
Kom igen. väx upp och lev i nuet.

Hare´

Bli först att kommentera

Hipp hipp hurra!

Av , , Bli först att kommentera 0

Cecilia Rännar JensenMaffiga-muffins på min dag.

Idag blir jag 49 år. Å jag som trodde det var 29. Känner faktiskt ingen större skillnad förutom att det är flera barn runt mig idag.
Familjen kom med härlig sång, maffiga muffins och en fantastisk tröja från Fred Perry. Rosaröd. Den har jag idag.

På tal om ålder. Det känns som att åldrarna går ihop. 50 år är inte idag vad det var för 50 år idag är inte vad det var för 30 år sen. I våras fyllde en kamrat 50 och honom upplever jag som 30. Själv känner jag mig som betydligt yngre än 49. Det måste vara alla promenader och trevliga människor som jag omger mig av.
Gjorde för ett tag sen en test här på nätet, ‘real age’ tror jag det hette. Där fick jag en ålder på 34 år och då upplever jag att jag ändå inte tog i och uppgav mig yngre än vad jag är.
Gå in och testa vetja.
Idag går färjan till Norrbyskär 09.30 så jag måste köra senast kvart i 9. Det är stooora vägarbeten mellan Hörnefors och Norrbyn så där kör man inte fort.

Vet i sanning inte hur många gånger jag varit sen till färjan. Idag ska jag vara i tid.
Dagen bjuder relationsprat med konfirmanderna och så kvällen Gospel med 70 konfirmander och Richard Öberg, vår musiker från Böleängskyrkan. Han har varit hårdrockare så psalmerna brukar gå i ‘Finalcountdown-tempo’ Det känns bra som omväxling.
Så får jag återse mitt sommarrum i 22 med flagnade fönster och spruckna tapeter men ett hysteriskt vacker ljus i det över hundra år gamla huset.
Tänk om jag en dag fick ta över det huset och varsamt iordningställa det.

Hare´

Bli först att kommentera

Vars tog du vägen Jonas!!!

Av , , 2 kommentarer 0

Det är ju både skrämmande och glädjande att en person kan betyda så mycket för ett helt län, kanske för hela norrland.
Jonas Sjöstedt var en självklar representant för Västerbotten och Umeå. För att vi norrlänningar med ett rött hjärta och alla andra skulle synas i EU sammanhang. När jag stod där bakom valskynket och tittade på Vänsterpartiets valsedel så kände jag inte igen ett enda namn. Än mindre kunde jag visualisera något ansikte.

Jag saknade Gudrun Schyman på V-listan. Jag saknade Jonas på listan.
Självklart är jag feminist. Men Gudrun du var själva hjärtat i vänsterrörelsen och ditt hjärta är fortfarande rött. Du hade behövts på vänsterlistan. Då hade du ju fått enplats i EU.

Det är ju hit alla i EU vill. Till vår rena natur, fantastiskt gott vatten och hav, skog och berg. Då har jag inte räknat in alla trevliga människor som bor här :)

Jag är också glad över att Piratpartiet tog sig in i Eu parlamentet. Av en enda anledning egentligen och det är att SD inte kom in.
Jag är faktiskt beredd att rösta på PP om det kan omöjliggöra SD en plats.

Men det har varit en kall helg på Norrbyskär och inte katten fick jag det mobila bredbandet att funka heller. Därför ingen uppdaterad blogg.

Idag blir en ledig dag och kanske lite inlinesåkning. Trist att man har sabbat 6 km till Hippologum. Kanske cykelbanan till Sävar blir min i dag.
Vi får la se…

Hare´

2 kommentarer