Larsa Rännar, Umeå

Aktiv dag och matfunderingar.

Pavone bloggI dag har varit en riktigt aktiv dag. Har hunnit städa och tvätta bilen, gjort två måltider, stökat i ordning hemma, och bakat ett gott bröd med surdeg.
Plus allt annat som att skjutsa sammanlagt 5 mil och daglig motion.
Dessutom lekt lite med lillan och hunnit skratta gott åt vaktmästare som kört igång röjsågen för kantgräs. Han körde verkligen helt sanslöst hårt. Det lät som att det var ett mindre hygge som skulle avverkas. Det ligger väl nån tillfredsställelse i det kan jag tänka.

Ja så har jag köpt köttfärs och bananer på Strömpilen. Vanligtvis brukar jag inte gynna redan kapitalstarka handlare men ingen regel utan undantag. På mataffärn så såg jag en kvinna med son som handlade hejdlöst mycket mat. Och en hel del färdigmat, chips och cola.
Ibland undrar jag om allt detta ska rymmas i normen för vad en barnfamilj ska lägga ut i mat.

Jag vet att för vår familj med fyra barn så ska vi lägga ut drygt 8000 kr för mat inklusive matlådor för två vuxna.
Jag kan ju bara meddela att några såna fantasisummor har vi aldrig kommit upp i. 2000 kr i veckan är sanslöst mycket pengar för mat. Jag vet att jag skulle kunna laga helt otroligt mycket mat med råvaror motsvarande 2000 spänn i veckan.

Så är det när man kommer till banken och ska låna pengar oxå. Då kalkylerar banken upp alla våra siffror fast vi säger att vi aldrig köper färdiga rätter. Om nu inte blodpudding och bacon räknas dit. Näe säger banktjänstemannen vi har våra normer… Och jag säger då bara det att om svenska folket skulle sluta köpa mat från D och F så skulle vi må såååå mycket bättre.
Som min äldsta grabb sa härom dan; -Det är ju frukostar och fika som är dyrt. Jo det är dyrt med skinka och salami och färskpressad juice och allt som man inte ids skära själv.

Att köpa färdigskivad smörgåsmat och därtill ost måste ju vara höjden av slöseri med pengar. Hur svårt kan det vara att hantera en hyvel och en kniv.

Jag har hört att det t o m finns dom som köper färdig Tzatziki. Ja, så kan det vara i den bästa av världar. Den som inte har runnit av en liter yoghurt har inte riktigt prövat livet känns det som. Fast det är klart nu finns ju 10% färdig yoghurt att bara slaska i men jag tycker att det blir liiite för fett.

Så vart vill jag då komma med allt detta. Jo, jag vill att du går in på Peter Streijfferts hemsida http://matduell.se så får du dej ditt livs upplevelse.

Peter som är en gammal Såffehemsbo har tagit sig an en duell med ett stort matföretag
och jag tror att han kommer att vinna på alla plan, ekonomiskt, ekologiskt, nyttigt och inte minst smakligt. Good luck kockbroder.

Hare´

En kommentar

  1. Peter Streijffert

    Tackar käre kock och gamle Sofiehemsbroder.
    Läser din blogg med intresse så bug och tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.