Lars Eliasson

Är ramadan lika viktig som jul?

Lars Ohly tycker att skolans undervisning om ramadan är lika viktig som undervisningen om julen. Det tycker inte regeringen och det tycker inte jag. Kristendomen har en särställning i Sverige och har präglat vår historia i 1000 år.

Givetvis är alla religioner lika värda och det är oerhört viktigt att det ges en god undervisning om de stora religionerna för att vi ska förstå varandra i det svenska samhället.

Det kristna budskapet om alla människors lika värde är en grundpelare i vårt svenska samhälle. Jag tycker att det budskapet är oerhört mer aktuellt nu än någonsin när Sverigedemokrater rusat ut från Storkyrkan därför de inte ville höra på prästens predikan som innehöll det centrala i det kristna budskapet.Människors lika värde.

16 kommentarer

  1. Anna

    Kunde inte sagt det bättre än Andreas!

    Du säger ”Givetvis är alla religioner lika värda”.
    Hur menar du då?
    Ditt inlägg talar för något helt annat.

  2. Krister Klermalm

    Vår kultur är präglad av kristendomen och det har sina sidor med det. Det här är viktig för hit komna personer att det är så, särskilt ifrån andra religiösa utövare att kunna.
    Den islamofobi som råder är det viktigare att andra religioner är viktigare att öka kunskaperna om än kristendomen. Studielitteraturen är en annan fråga som kan diskutera kring annan gång.
    Beroende vilka det gäller med religionskunskaperna på hur mycket en får mer utrymme eller inte.
    Har du läst Koranen och Toran att det inte står om ”budskapet om alla människors lika värde”?
    Vad säger du om sjukförsäkringen vs budskapet

  3. Rädsla för islam?

    Ramadan är viktigt för muslimer.
    Julen är en hednisk tillställning som agnostiker som jag firar till minnet av ljusets återkomst. Kristdomen har ersatt högtider för att kolonisera det gamla. Julen är därför viktig för både hedningar, trolösa och kristna.
    Men relig. högtider kan inte ställas mot varandra.

    Religion är skolämnet om religioner och handlar inte om att barnen ska bli religiösa.
    Under historielektionerna kommer den kristna historien väl fram i tillräcklig grad.

    Vad som nu sker från regeringen är beklämmande. För tio år sen gavs sifosvaret att hälften trodde på en högre makt!

  4. T Lövgren

    Jag tycker att det är viktigt att förstå alla religioner, och andra typer av livsåskådningar. De flesta svenskar är inte troende kristna och att säga att ”kristendomen ska ha en särställning” känns för mig bara som ett populistiskt budskap för att ragga tillbaka väljare från SD. Jag tycker att det är tråkigt att ett liberalt parti ska ägna sig åt sådana kortsiktiga metoder. Personligen tror jag att metoden för att få tillbaka väljarna från de främlingsfientliga i långa loppet är att undervisa mer om det som man upplever som främmande och inte att undervisa mindre om det.

  5. Lars Eliasson

    Svar till Krister Klermalm (2010-10-10 22:59)
    Krister.
    Jag är ingen expert på olika religioner.Men vad jag vet så var det främst Jesus som förde fram att alla är lika värda,både i tal som i praktisk handling. Jag håller med om att islamofobin måste motverkas genom ökad kunskap.

  6. Lars Eliasson

    Svar till T Lövgren (2010-10-11 11:24)
    Vad jag förstått så kommer kristendomen i den nya läroplanen ha samma ställning som i den gamla. Den gamla har gällt i 16 år. Socialdemokraterna har alltså haft 12 år på sig att ändra den, men inte gjort det.
    Jag tycker att det är viktigt att värna våra sedvänjor och traditioner och att nya svenskar ges kunskap om detta.
    Jag håller med om att ökad kunskap om andra människor,religioner och kulturer ger ökad förståelse och bättre acceptans.
    Det verkar ju som att SD har svårt att acceptera det kristna budskapet.

  7. Krister Klermalm

    Även du behöver ta till dig kunskapen om andras religioner och sedan kunna fatta beslut därefter på hur religions undervisning ska formas.
    Vet du om att Jesus nämns mer i Koranen än Mohammed gör. Ta reda på i Koranen och Toran att det du nämnde även finns med i dessa böcker ”Jesus som förde fram att alla är lika värda, både i tal som i praktisk handling”.
    Kristna är lika kolsupar som andra troende likväl finns hos icke troende. Särskilt okunskapen kring andras livsyn som ej faller in på kristna värderingar.
    Jesus öppnade även sin famn till den prostituerade kvinnan, han såg inte ned på henne.

  8. Lars Eliasson

    Svar till Krister Klermalm (2010-10-11 19:41)
    Krister.
    Kunskap är viktigt. Jag kan inte tänka mig att Jesus nämns i Toran därför att den är skriven före Jesu tid.

  9. Stefan Rådström

    Hej Lars!

    Principen om människans lika värde har sitt upphov i upplysningstiden. Det kristna budskapet handlar om handlar om Guds kärlek till människorna, människors kärlek till Gud, och människors kärlek till varandra, men inte nödvändigtvis om människors lika värde. Under lång tid har det i själva verket varit en självklarhet att människor inte har haft lika värde. Men när principen väl fastlagts, har även den med lätthet kunnat upptagas i kristenheten. Det är dock knappast det kristna budskapets förtjänst.

  10. Stefan Rådström

    Hej Lars!

    Du säger också att kristendomen ”har en särställning i Sverige och har präglat vår historia i 1000 år.” Det är måhända sant, men det innebär ju inte att det måste vara så. Vad är exempelvis din position gällande de religiösa friskolorna?

  11. Lars Eliasson

    Svar till Stefan Rådström (2010-10-27 15:42)
    Hej Stefan.
    Att kristendomen har en särställning idag är otvivelaktigt. Vilken religion som dominerar de kommande 1000 åren får framtiden utvisa.Jag tyckker att friskolan i Vilhelmina gör ett bra jobb och är ett bra alternativ, men är tveksam till många religiösa friskolor.

  12. Lars Eliasson

    Svar till Stefan Rådström (2010-10-27 14:52)
    Stefan.
    När Jesus pratade om människornas lika värde och visade sin övertygelse i praktisk handling så var det väldigt provocerande och omtumlande för dåtidens människor.
    Jag håller inte med dig om detta.

  13. Stefan Rådström

    Hej Lars!

    Du skriver: ”När Jesus pratade om människornas lika värde och visade sin övertygelse i praktisk handling så var det väldigt provocerande och omtumlande för dåtidens människor.”
    – Det är säkert sant, fast det är nog beroende en del av vem som tolkat texterna. Dock tog det tydligen drygt 1700 år innan tolkningarna slutligen landade i principen om människans lika värde i kristenheten. Det är lite väl lång tid för att tillskriva kristendomen äran, tycker jag.

  14. Stefan Rådström

    Du skriver: ”Att kristendomen har en särställning idag är otvivelaktigt.”
    – Otvivelaktigt. I stort sett allting av vad vi har i form av konst och kultur blir helt obegripligt utan kunskap om den kristna bakgrunden. En liten tanke bara… att vidga vår förståelse till även andra delar av världen vore kanske inte så dumt heller, i vår alltmer globaliserade tid?

  15. Stefan Rådström

    Du skriver: ”[…] är tveksam till många religiösa friskolor.”
    – Det tycker jag är en sund inställning. Folkpartiet – och andra – hävdar ju att skolans förfall beror på ”flummet” (ett i sig lite flummigt begrepp, men har tydligen något med socialdemokratin att göra). Det kan förstås vara sant, men förfallet, i den mån man kan uppmäta den, sammanfaller ju även ganska bra med den period man infört friskolor av alla sorter, väldigt många av dem religiösa eller baserade på religionsliknande principer; det är kanske också är värt att undersöka lite närmare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.