Leif Ahlmark, Vilhelmina

Därför röstar jag i EU valet 7 juni!

Hur ska vi få ihop familj och jobb?
Likabehandling av kvinnor och män i arbetslivet och rätten att inte diskrimineras är grundläggande europeiska värderingar. Men hur jämställda är vi? Vilka möjligheter har vi att förena jobb och familj? Hur vill du att Europaparlamentet ska påverka jämställdhetsfrågan och möjligheterna att kombinera arbete och privatliv? Du väljer i valet i juni.
Tillsammans!
Visst har situationen förändrats. Kvinnans huvuduppgift är inte längre att serva man, hus och barn.
Antalet kvinnor i politiken och näringslivet har ökat på senare år, men situationen är fortfarande inte helt jämställd. 31 procent av Europaparlamentets ledamöter är kvinnor, jämfört med det första direktvalda parlamentets dryga 16 procent. 33 procent av cheferna i privata företag i EU-länderna är kvinnor.

Detta kan Du förändra!
Det finns dessutom fortfarande löneskillnader mellan kvinnor och män i Europa. Kvinnor tjänar i genomsnitt 17 procent mindre än männen.
Europaparlamentet har tagit en rad initiativ för att främja jämställdhet och för att stoppa våld mot kvinnor. Daphneprogrammet, det europeiska jämställdhetsinstitutet och kampanjer som ’Rött kort mot tvångsprostitution’ inför fotbolls-VM 2006 är några exempel på hur parlamentet engagerat sig i frågan.

Jämställdhet? Du väljer!
En kvinna som arbetar heltid jobbar i snitt 40 timmar per vecka, mannens genomsnittsvecka är 43 timmar. Samtidigt tar många kvinnor dessutom hand om barn, sjuka eller äldre släktingar och hushållet. Vi lever längre och får färre barn – är balans mellan arbete och familjeliv ett alternativ eller en skyldighet för lagstiftarna?

Det nya Europaparlamentet kommer att ta ställning till frågor som påverkar hur Du kan förena jobb och familj. Exempelvis arbetsdelning, distansarbete, flextid och koncentrerad arbetstid (det vill säga att en heltidstjänst komprimeras till färre dagar), barnledighet och deltidsarbete.

Vilka är dina prioriteringar? Du väljer i juni!
Jag röstar på Kristdemokraterna den 7 juni!

En kommentar

  1. 43:a

    Vad gör du själv lokalt för att minska skillnaden mellan mäns och kvinnors löner bland de kommunalanställda? Det kan väl inte vara EU som bestämmer dessa?
    Vad gäller jämställdhet i familjen så kan väl för f-n inte EU bestämma detta också, och dessutom med lagstiftning om hur man ska förena jobb och familj!!??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.