Sommarlov

Av , , Bli först att kommentera 1

Sorry jag inte skrivit på länge.. men har haft fullt upp med sommarens underbara väder.. Umgåtts med bägge barnen som varit hemma med mig hela juli, vi har badad, varit på umelive, tivoli och varit med junis umeå.. dagarna har varit fullspäckade.. På måndag börjar rutinerna igen.. Då ska jag ut och arbetsträna första gången på typ 15 år.. känns konstigt.. hoppas jag fixar det.. Dessutom har jag varit på underbara gotland.. Fick träffa världens bästa människa Mari gud i gatan vad jag saknat denna människa.. Första sommaren på flera år som jag mått så bra.. sluppit massa kortison behandlingar på typ 6 veckor åt gången för att klara sommaren.. inte en endå denna gång.. första migränattacken  kom idag.. så jag har sovit bort hela dagen till halv 4.. Visas ju bara att livet är rätt underbart med mig nu.. Fast det varit jobbigare månader..

Tänker även på min vän Leif.. hoppas du mår bra och allt och livet blir snart bättre! Krya på dig..

Fått en fin vän att prata med oxå.. Tack Ann-Louis <3

Navet och alkoholtillstånd

Av , , 2 kommentarer 5

Såg denna artikel idag.. Den gör mig så jävla förbannad.. Hur tänker min jävla kommun.. Servera alkohol där det finns barn.. i ett badhus där man badar.. och drunkningsolyckor är väldigt vanliga när alkohol är inblandad.. Skiter kopiöst i att det är i spa delen.. och dom säger det är förbjudet att gå in i badet.. Så nu ska föräldrar kunna ligga i spat och dricka alkohol och barnen badar och sen onyktra föräldrar.. Skärpning Umeå kommun med era utskänkningstillstånd!!!!

Navet och Alkoholtillstånd

 

 

images

Jag är så ledsen idag

Av , , Bli först att kommentera 4

Fått 2 olika saker idag som gjort mig lessen.. det ena hade jag inte alls väntat mig.. men har fått mig börja fundera på olika saker.. Kan inte berätta om detta ännu.. eftersom det är för känsligt å dumt om fel personer får veta..

Den andra är en barndoms vän som flyttat in på Axlagården.

Tänker tillbaka när jag var på axlagården å besökte Tommy.. som somnade in några dagar senare..

 

Tänker på dig P

 

Sist men inte minst så har det hänt bra saker idag.. har umgåtts med mitt älskade barnbarn Melker och dottern Jonna..

och min son Markus fyller 27 år idag..

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Alkohol/alkoholreklam

Av , , 5 kommentarer 4

Alkohol

Varför måste vi ha alkoholreklam? Jag är så less på att se denna reklam på alkohol överallt, tv, tidningar, fackbook, instragram.. där det finns barn och ungdomar under 18 år. Visar alkoholreklam på tider där barnen är vaken! Varför är våra politiker så himla fega? Dom vågar inte förbjuda reklamen. Dom vågar inte göra nått åt all våld på grund av alkoholen. Begränsa alkoholen tillgång. Låt systembolaget ha sitt monopol. Med denna gårdsförsäljning som politikerna vill ha kommer öka alkohol tillgängligheten, Våld och mord kommer att öka. Sjukvårdskostnaderna kommer skjuta i taket. Bara idag kostar alkohol relalaterad skador, sjukdomar som kommer med alkoholen ca 46 miljader per år. Den kommer att öka. 4 av 5 sängar på sjukhuset är alkoholrelaterad.

Följ Island som har en restriktiv alkoholpolitik med höga skatter, höga priser och hög åldersgräns.All marknadsföring av alkohol är förbjuden.

Norge har en restriktiv alkoholpolitik med höga priser och begränsad tillgänglighet.

Varför kan inte Sverige ha det? vad är ni rädd för?

Ta bort alkoholen på idrottanläggningar.. ska vara alkohol och drogfritt. Då blir det betydligen mindre fans bråk.Fast det vågar inte politikerna heller, för då tappar dom så mycket skattepengar.. Enda anledning till att politiker rör alkohol frågan för att dom tappar så mycket pengar i skatte pengar. Men vi kommer minska sjukvårdens utgifter.

MVH Lena medlem iogt-nto Umeå.

 

perleimar

Socialt forum..

Av , , Bli först att kommentera 2

I Fredags startade vi våran flygresa till Stockholm jag och barnen.. sen tåg till Katrineholm sist bussen till Vingåker.. Där vi skulle tillbringa helgen..Vi haft en rolig å trevlig helg.. Massa nya å gamla vänner fanns där.. Underbart att träffa Sussie å Lelle igen efter ca 4 år.. Men ingen Nina å ingen Michael.. ;( Barnen har lekt, busat, bakat, spela fotboll mm..

Fredag kväll såg jag föreläsning med Annika Östman.. en underbar föreläsning om hennes liv.. och hennes 27 år i Amerikansk fängelse innan hon fick komma till Sverige.. Hade så gärna vilja få henne till Umeå och föreläsa.. men vet inte vem jag ska råna..

annika annika1 jagochannika

 

Lördag var jag på föreläsningar Alkohol och våld med Per Leimar och #METOO #nykterfrizon med Andrea Lavesson

 

 

Lördag kväll 3 rätters middag.. fast vi fick en middag å en efterrätt.. måste ha missat förrätten.. sen var det dans å fest kvällen lång till Active massa nostalgi låtar..Birgit Vivianne Lovelock 

Söndag fm lite knytkonferans.. med olika berättare.. Lyssnade på Robban som tog sig ur missbruket för 15 månader sen och kallades hopplöst fall..

 

Sen lämna alla underbara vänner.. *ledsen* saknar dom redan.. när bussen for..

Bli först att kommentera

ALKOHOLREKLAM

Av , , 4 kommentarer 0

Lidl gör i sitt senaste reklamblad reklam för alkohol.. Alkoholreklam är förbjudet i sverige, men endå gör dom reklam om det.. Denna reklam riktar sig till alla som är läskunnig eller kan se i en tidning.. även minderåriga.. Hoppas dom inser sitt misstag å tar bort detta! Vill inte se det. Nånstans..

 

cider

4 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Vad är Ehlers-Danlos syndrom

Av , , Bli först att kommentera 0

Ehlers-Danlos syndrom är en grupp ärftliga tillstånd som karaktäriseras av att bindväven har en förändrad struktur, vilket påverkar bl.a. hud, leder, ligament och blodkärl.

Ehlers-Danlos syndrom, som ofta benämns EDS, omfattar sex olika typer.
De vanligaste typerna ärvs autosomalt dominant, vilket innebär att risken för att barnet ärver avvikelsen är 50 % oavsett barnets eller föräldrarnas kön. Det förekommer även nymutationer. Här är de sex olika typerna:woody2

 

 

  • Klassisk typ (även kallad cEDS efter engelskans ”classic”)
  • Hypermobilitetstyp (EDS-ht)
  • Vaskulär typ (VED)
  • Kyfoskoliotisk
  • Artrochalasityp
  • Dermatosparaxistyp

 

Bakomliggande orsaker

Människan består till 1/3 av bindväv som är det byggnadsmaterial som håller ihop kroppens alla delar. Särskilt stränga krav på hållfasthet ställs på hud, senor och ledband men också blodkärl. Det är där kollagenet kommer in i bilden. Kollagen utgörs av långa tvinnade fibrer som fungerar som ett slags “armeringsjärn” som ser till att vävnaden får de rätta egenskaperna. Vid EDS är bildningen av kollagen påverkat. Kollagendefekter förekommer i olika varianter, vilket är orsaken till att vi har olika EDS-typer, alla med sin specifika kollagenförändring.

Hur konsekvenserna blir rent symptommässigt, både beträffande svårighetsgrad och omfattning, varierar mellan olika individer men också inom en och samma familj. Övriga arvsanlag, personens livsstil och vilka påfrestningar kroppen utsätts för genom livet har en stor betydelse för hur symptombilden utvecklas.

Diagnostisering och vanliga tecken på EDS

Ofta kan man märka av avvikelserna i bindväven redan i tidig ålder, men konsekvenserna av symptomen blir många gånger tydligare lite senare under uppväxtåren och för vissa först i vuxen ålder.

De symptom som brukar föra tankarna till EDS är överrörliga “glappande” leder, ömtålig och/eller övertänjbar hud, anmärkningsvärt många blåmärken och viss blödningsbenägenhet orsakat av skörhet kring kärl (till skillnad mot VED där skörheten är i själva kärlen). Därtill kommer långvarig smärta och trötthet, som tillsammans med tydlig ärftlighet för liknande tillstånd stärker misstanken om EDS.

Verktygen för diagnostik är Villefranche-kriterierna och Beightonskalan. Beightonskalan ger ett ”mått” på om det finns överrörlighet i både stora och små leder samt i ryggraden. Villefranche-kriterierna definierar de sex olika typerna uppdelade efter karaktäristiska symptom och genavvikelser. Även om man alltid bara har en av typerna, är det vanligt att symptombilden överlappar.

Både diagnoskriterier och ”mätverktyget” har visat sig vara alltför otydliga i nuvarande skick. En uppdatering är på gång, vilket kommer att göra diagnostiseringen av EDS och andra överrrörlighetssyndrom mer pålitliga. Under EDS-konferensen i New York i maj 2016 diskuterades detta och förhoppningsvis har vi nya kriterier under våren 2017.

Att genetiskt fastställa diagnos är endast relevant vid misstanke om VED (den vaskulära typen) och de övriga mycket sällsynta typerna. Diagnostik av klassisk typ och hypermobilitetstypen ställs rent kliniskt med hjälp av de s.k. Villefranche-kriterierna och Beightonskalan.

Ovanligt eller vanligt?

EDS förekommer hos kvinnor och män oavsett etnisk bakgrund. Siffrorna kring hur många som har diagnosticerats med de olika typerna varierar, hypermobilitetstypen är dock absolut vanligast. Den siffra som oftast nämns när man försöker räkna ut hur många som har denna typ är 1 på 5 000 personer. En faktor som dock försvårar beräkningen av hur många som ska räknas in i hypermobilitetstypen, är att man ibland innefattar HMS (hypermobilitetssyndromet) och ibland inte. Sveriges definition för sällsynta diagnoser är att de uppträder hos färre än 1 på 10 000 personer. Oavsett om man räknar med HMS eller inte, kan hypermobilitetstypen enligt den svenska definitionen inte klassas som en sällsynt eller ovanlig diagnos.

Klassisk typ är den näst vanligaste, dock inte alls lika vanlig som hypermobilitetstypen. Idag räknar man med att ungefär 1 person på 10 000–15 000 har klassisk EDS, men även siffran 1 på 20 000 personer förekommer ibland.

Mörkertalet vid dessa två vanligare typerna tros vara stort. Många personer med Ehlers-Danlos syndrom har sannolikt fått andra (felaktiga) diagnoser eller saknar diagnos och detta är en anledning till att man måste ta de ovan nämnda siffrorna med en nypa salt.

Vaskulär typ, som man föredrar att kalla VED för att inte blanda ihop den med de mer vanliga typerna av EDS, är mycket ovanlig. I en rapport i Läkartidningen 2013 uppges det att cirka 50 personer uppskattas ha VED i Sverige.

Kyfoskolios-, Artrochalasi-, Dermatosparaxis-typerna är mycket karaktäristiska och sammanblandning med andra typer är ganska osannolik. De här typerna är ännu mer sällsynta än VED.

Om överrörlighet

Uppskattningen i nuläget är att >20 % av hela världens befolkning är generellt överrörliga i en eller flera leder. I Sverige är procenttalet lägre och en kartläggning av generell överrörlighet hos befolkningen brukar hamna på 5–15 %. Överrörlighet är cirka tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män, men även ålder och folkslag spelar roll. Barn och ungdomar är rörligare än vuxna. Av alla som är överrörliga har endast ett fåtal diagnosen EDS. Överrörlighet förekommer vid de flesta typer av EDS men generaliserad överrörlighet förekommer främst vid hypermobilitetstypen (EDS-ht) och klassisk typ. Det finns även andra ärftliga åkommor än EDS som också innefattar överrörlighet.

En kort beskrivning av de olika typerna

Nedanstående kriterier kommer i huvudsak från Villefranche och är de symptom som man främst tittar på vid diagnosticering. Detta innebär inte att det behöver vara just dessa symptom som ställer till med mest problem hos patienten. Varje symptom kan även uppträda hos människor utan att det innebär att de har EDS.

Klassisk typ
Huvudkriterier: generellt överrörliga leder, övertöjbar hud, breda och tunna ärr.
Bikriterier: ledkomplikationer som vrickningar urledvridningar (subluxationer), mjuk hud, blåmärken, bindvävsknölar, plattfothet, muskelsvaghet, del av ändtarmsslemhinnan buktar ut utanför ändtarmsöppningen (analprolaps) i barndomen, kirurgiska komplikationer i form av bråck som uppstår efter operation.

Hypermobilitetstyp
Huvudkriterier: generellt överrörliga leder, mjuk och/eller lätt övertöjbar hud.
Bikriterier: återkommande ledluxationer eller subluxationer i flertalet leder, kronisk led- och muskelsmärta, benägenhet för blåmärken, mag-tarmproblem, svår trötthet (fatigue), POTS, tandträngsel m.m.

Vaskulär typ
Huvudkriterier: huden kan vara tunn och genomskinlig med synliga kärl på bröst, armar, ben och mage, huden är vanligtvis inte töjbar, stora blåmärken uppstår lätt, spontana bristningar (rupturer) i kärl och hålorgan till exempel tarm och livmoder, aortaväggen delar sig (dissektion) eller pulsåderbråck (aneurysmbildning) i stora och medelstora artärer i olika delar av kroppen, en del personer har ett speciellt utseende med tunn hud och lite underhudsfett.
Bikriterier: tidigt åldrande av huden på händerna, fötterna och i ansiktet (acrogeria), överrörlighet i fingrarnas ytterleder, sen- och muskelbristningar, tidiga åderbråck, tandköttsproblem, medfödd klumpfot. I dag finns behandlingsalternativ för VED som förbättrar prognosen. Denna behandling har dock ingen effekt på andra typer av EDS.

Kyfoskoliotisk typ
Huvudkriterier: generellt överrörliga leder, medfödd sned rygg (skolios) där snedheten tilltar med åren, skör ögonglob och hornhinna, uttalad muskelsvaghet vid födseln.
Bikriterier: sköra vävnader med tunna ärr, blåmärken, artärbristningar, lång och smal kroppsbyggnad, hornhinnedefekter, benskörhet.

Artrochalasi-typ
Huvudkriterier: uttalad generell ledöverrörlighet med återkommande luxationer, medfödd dubbelsidig höftledsluxation.
Bikriterier: töjbar, skör hud, blåmärken, muskelsvaghet, sned rygg (skolios), viss benskörhet.

Dermatosparaxis-typ
Huvudkriterier: uttalad hudskörhet, lös och överflödig hud.
Bikriterier: för tidig födsel, mjuk och ”degig” hud, blåmärken, stora bråck (navel, ljumske).

 

Källa: texten är hämtad från Eds hemsida

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

Elefanten i rummet

Av , , Bli först att kommentera 1

Valborg står för porten igen, En av de storhelger då vi dricker mest, många ungdomar tar sin första fylla, Det bli bråk, misshandel ev mord om det vill sig riktigt illa. 180000 människor misshandlas varje går som är alkoholrelaterad. Tre av fyra slag utför av onyktra.
Samhällets kostnader för de skador alkoholen orsakar beräknas till 45 miljarder per år*. Till detta kommer det mänskliga lidandet vid alkoholproblem och alkoholrelaterade olyckor, som naturligtvis inte går att mäta i pengar.
Tänk vilka pengar vi kan lägga på vanlig vård för sjuka om alkoholkonsumtionen minskade.
Säg nej till gårdförsäljning och låt systembolagen få behålla sitt monopol. Och glöm inte att prata om Elefanten i rummet

* Källa: CAN, Frågor och svar om alkohol

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

habliteringsersättning!

Av , , Bli först att kommentera 1

I Fredags bestämde funktionsrådet att höja habeliteringsersättningen! Det innebär att den nya ersättningen hörjs till 0,1 procent av prisbeloppet! Från 30 kr till 46 kr! med omedelbart På 30 kr har den legat stilla i 25 år.. TACK och  Bra Jobbat Andreas!!

 

 

 

Nu höll det på hända igen..

Av , , Bli först att kommentera 0

Att en person höll på dö av droger. men denna gång gick det bra.. När ska politkerna göra nått ät polisens situation? göra nått åt illigala droger? Hur många ska behöva dö innan nått görs?

https://www.vk.se/2313007/nara-att-do-av-okand-drog

30till46

David berättar om sin lön

Av , , Bli först att kommentera 0

Och vad han gör på dagligverksamhet.. Det politikerna inte tycker är ett vanligt jobb.. vad tycker ni?

Känner mig delaktig i detta och lite stolt att jag dragit igång detta.. :) Och Stort tack till David och Filippa Almstrong som hjäpte mig! Tack Abbas för ditt stöd å tips.. Tack Anderas Lundgren för att du lyssnar.. 

David Söderlund jobbar på Aros sysselsättning som drivs av socialpsykiatrin inom Umeå kommun. Här finns en olika typer av daglig verksamhet i en anpassad miljö.

David Söderlund ingår sedan snart två år tillbaka i fotogruppen.

- Det är kul att hålla på med film och foto. Jag hade aldrig gjort det förut. Det är kul att redigera och så, säger han.

De har bland annat filmat deltävlingar i Musikschlaget och det årliga evenemanget Sikta mot stjärnorna i Umeå. De tar också porträttbilder, fotograferar skolavslutningar och mycket annat.

David är här på deltid tre förmiddagar i veckan: måndag, onsdag och torsdag. För det har han 12 kronor per dag.

- Det är en habiliteringsersättning för att du gör något. Som en boost, en bonus.

David berättar att de bjöd in politiker till Fritid för alla, en träff på Café Vaniljdrömmen på Marieberg.

- Vi frågade dem om de visste att ersättningen är så liten som 30 kronor om dagen för dem som jobbar heltid. En del sa att de hade koll, en del sa att de inte hade koll.

David Söderlund konstaterar att 12 kronor knappt räcker till någonting.

- Jag har ju sjukpension också som det heter. 11 000 kronor netto efter skatt.

David är 33 år. Han berättar om sina svårigheter i livet, bland annat om ett försök att arbetsträna inom restaurangbranschen som slutade illa.

På Aros sysselsättning trivs han. Nu undersöks möjligheterna att börja jobba ytterligare någon dag i veckan. Han tycker att det är viktigt att ha ett jobb att gå till för att få rutiner.

Allra helst skulle han vilja ha ett vanligt jobb och lön som alla andra, ett riktigt som som är anpassat efter hans förutsättningar.

- På 50 procent i alla fall. Foto och film skulle vara jättekul, men jag tycker det är roligare att filma än att fota om jag får säga det.

 

Källa:https://www.vk.se/plus/2305591/david-har-12-kronor-om-dagen-i-ersattning

 

FUB svarar

 

Ersättningen har mycket länge legat på 30 kronor om dagen.

- Vi har sedan flera år lyft upp det här problemet, att Umeå kommun ska ändra sitt tänk kring habiliteringsersättningen. Eftersom det inte finns något lagstöd i sammanhanget, så bygger mycket på kommunernas välvilja, säger Abbas Haghjo, ordförande för FUB, i Umeå.

Han gläds åt att det nu finns ett förslag om en höjning. Beslutet kommer förmodligen att tas vid individ- och familjenämndens sammanträde senare i april.

- Tanken är att knyta habiliteringsersättningen till prisbasbeloppet. Då kan det hänga med i prisutvecklingen. Det är säkert 25 år sedan ersättningen höjdes senast i Umeå, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden i Umeå.

Förslaget är att ersättningen ska vara 0,1 procent av prisbasbeloppet. Det innebär att den nya ersättningen blir 46 kronor om dagen.

Habiliteringsersättningen ska ses som en morot.

- Det är en signal till de här människorna som går till daglig verksamhet att de har någon typ av ersättning, en belöningsignal, säger Abbas Haghjo.

Andreas Lundgren hoppas att förslaget ska gå igenom i nämnden.

- Vi vill att fler människor ska delta i samhället och då är daglig verksamhet en viktig del, säger han.

Andreas Lundgren förklarar att habiliteringsersättningen inte är en lön. De funktionsnedsatta det här handlar om har redan sjuk- och aktivitetsersättning.

Abbas Haghjo tycker att det är bra om ersättningen knyts till basbeloppet, så att det blir en kontinuerlig höjning.

Kommunerna är inte tvingade att betala ut någon habiliteringsersättning. I år har dock regeringen skjutit till 350 miljoner kronor för att uppmuntra kommunerna att införa ersättningar eller att höja ersättningar som redan finns.

De flesta kommunerna i länet har ansökt om de statliga pengarna, men inte Lycksele.

- Vi betalar inte ut någon ersättning och därmed har vi inte heller sökt några pengar för det, säger Lennart Melin, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Lycksele.

- Det är ett gammalt beslut, men det är inget som är skrivet i sten. Det här är tyvärr något som bara rullat på. Naturligtvis ska vi titta på det här som allt annat, fortsätter han.

Bjurholms kommun har inte någon egen kommunal daglig verksamhet. Kommunen har dock ansökt om statliga pengar, men har inte fått dem än.

Kommer alltså kommunen att starta en daglig verksamhet med hjälp av det statliga bidraget?

- Hur vi kommer att använda pengarna, om eller när vi får dem, har vi inte bestämt än, svarar Karin Gothefors-Linder, socialchef i Bjurholms kommun.

Den statliga LSS-utredningen håller också på att se över om habiliteringsersättningen ska bli obligatorisk. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande i oktober.

 

Källa: https://www.vk.se/plus/2299505/ersattning-hojs-for-forsta-gangen-pa-artionden

680

Alkohol reklamen

Av , , Bli först att kommentera 4

Alkohol reklamen smyger sig in över allt nu.. även på godis.. vart ska detta ta vägen? Barnen lär sig spritsorter även på godiset.. Jag blir så arg…

 

 

 

Expressen

Riksdagspolitiker

Av , , Bli först att kommentera 0

Har i dag skrivit mail till några riksdagspolitker för att få lite svar på mina frågor som kan tex hjälpa mig och andra inför valet i höst.. Inte för att jag räknar med nått svar av dom.. dom brukar varit väldig dålig på att svara på frågor.. Hur ska dom då veta vad deras väljare vill? eller dom kanske inte vill lyssna på en enskild person som mig.. men huvudsaken dom läser det så kanske det sås ett frö hos dom.. man kan ju alltid hoppas.. Hoppas gärna nån svarar med.. och gärna vill som mig och vill driva mina frågor vidare.. Så är du riksdagspolitiker och inte fått mina frågor så skriv till mig så fixar jag dom till dig,,

 

Politiker tänk på att det är val.. Lova inget du inte känner du å ditt parti kan hålla

Droger på högstadiet!

Av , , Bli först att kommentera 0

Öppnar  denna fråga till våra politiker i Umeå!!! vad ska ni göra åt alla droger, droghandel som förse går bland våra ungdomar???  och nere i högstadiet? Är det inte dags att vakna upp? vill ni ha mina röster? då vill jag se att nått händer.. i alkohol och drogfrågan… Hur ska man minska alkohol konsumtionen och narkotikan i Umeå? Hur kan man höja debut åldern? är det meningen att våra ungdomar från typ 11 år ska börja med droger? vad gör vi för fel med våra ungdomar så att dom måste ta till droger? Är det kön till bup som gör att dom inte får göra nått åt deras mående? mera poliser behövs.. som kan jobba och komma närmare dessa ungdomar.. å visa sig mera för dom.. besöka skolor mm och berätta om drogernas konsekvenser! Glad att fältarna får vara kvar och fortsätta deras underbara jobb dom gör med ungdomarna och deras uppsökande verksamhet.. tillsammans med polisen och brå..

 

Är du förälder till en ungdom med missbruksproblem? besök gärna FMN Umeå dom har tysnadsplikt och det finns andra i samma situation som dig.

Läs om narkotikahanden i högstadieskolorna i Umeå

Lön i dagligversamhet

Av , , Bli först att kommentera 0

Förra veckan på onsdagen var jag och David Söderlund och besökte Filippa Almstrong på Sveriges radio! och spelade in ett avsnitt om den låga lönen för dom personer med funktionsvariation som jobbar på daglig verksamhet.. David jobbar 4 timmar måndagar, 3 timmar onsdag och 3 timmar torsdagar.. för det har han 12 kr per jag.. ja.. ni hörde rätt ! I går tisdag sändes det på radion.. Ni kan lyssna på det här t.sr.se/2Gzzoji  Nu har Andreas Lundgren Ordförande i individ- och familjenämnden, lovade i sin blogg att han skulle ta upp detta och försöka få en höjning här i Umeå.. men detta är ett problem i hela Sverige.. Detta borde upp i riksdagen.. och en ny lag på att dom ska ha bättre lön! Malmös funktionsstödsnämndens sammanträde den 25 april. Dom tar då upp frågan om deras ersättning till dom på daglig verksamhet

 

Länk till Anderas sida om lön i dagligverksamhet 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Habliteringsersättningen

Av , , Bli först att kommentera 0

Trodde inte nån politiker skulle lyssna på mig.. lilla mig.. När jag gick ut i radion med budskapet hur kommunerna utnyttjar våra personer med funktionsvariation i samhället.. Men jag hade fel.. Är så glad idag att Andreas Lundgren lyssnade och tog åt sig frågan.. Tack Tack.. För nu höjs reab ersättningen till 46 kr per dag.. I går klubbades det igenom i kommunen.. En uppgift till dig Andreas? Att se till att detta inte stannar där.. Utan att den kan höjas lite oftare än vart 25 år..! vad sägs om att försöka få upp den lite varje år? vore jätte bra för dessa människor.. Dom ska inte vara slavar i vårat samhälle.. vi är idag på 2000 talet.. Är du med Andreas?

 

Den 7-13 maj har vi folknykterhetens vecka över hela Sverige.. och jag har lite uppgifter att lösa inför det.. I går är det alkoholen och våld.. ska sätta mig ner och skriva ett inlägg om det.. Visste ni att var 5te säng på sjukhuset är alkohol realterad? att 2 barn i varje klass lever i en familj där det är antingen alkohol, droger eller psykisksjuka!  där dom far väldig illa.. Snart är det valborg.. en av dom helger när polisen, ambulans får in massa ungdomar dom gjort sin alkohol debut, druckigt för mycket.. blivit misshandlad eller misshandlat nån.. Detta måste vi försöka göra nått åt.. Det går om vi alla hjälps åt.. Köp aldrig ut till en minderårig, Gör alkoholen mindre tillgängling! Höj alkoholpriserna! se till att du gör din del i det och var nykter om inte om du har barn i din närhet.. det är du som skämmer ut dig å gör bort dig inför dina barn..

Glöm inte att prata om elefanten i rummet

maxresdefaultalkohol_webb_825_46530till4631084283_10155629401402831_3805134380494487552_n

 

Ha en bra dag..kram glöm aldrig att vara snäll med nån.. ge en kram! en klapp på axlen