Alkohol/alkoholreklam

Alkohol

Varför måste vi ha alkoholreklam? Jag är så less på att se denna reklam på alkohol överallt, tv, tidningar, fackbook, instragram.. där det finns barn och ungdomar under 18 år. Visar alkoholreklam på tider där barnen är vaken! Varför är våra politiker så himla fega? Dom vågar inte förbjuda reklamen. Dom vågar inte göra nått åt all våld på grund av alkoholen. Begränsa alkoholen tillgång. Låt systembolaget ha sitt monopol. Med denna gårdsförsäljning som politikerna vill ha kommer öka alkohol tillgängligheten, Våld och mord kommer att öka. Sjukvårdskostnaderna kommer skjuta i taket. Bara idag kostar alkohol relalaterad skador, sjukdomar som kommer med alkoholen ca 46 miljader per år. Den kommer att öka. 4 av 5 sängar på sjukhuset är alkoholrelaterad.

Följ Island som har en restriktiv alkoholpolitik med höga skatter, höga priser och hög åldersgräns.All marknadsföring av alkohol är förbjuden.

Norge har en restriktiv alkoholpolitik med höga priser och begränsad tillgänglighet.

Varför kan inte Sverige ha det? vad är ni rädd för?

Ta bort alkoholen på idrottanläggningar.. ska vara alkohol och drogfritt. Då blir det betydligen mindre fans bråk.Fast det vågar inte politikerna heller, för då tappar dom så mycket skattepengar.. Enda anledning till att politiker rör alkohol frågan för att dom tappar så mycket pengar i skatte pengar. Men vi kommer minska sjukvårdens utgifter.

MVH Lena medlem iogt-nto Umeå.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Inte helnykterist, men

    Alkohol är tradition i Sverige, en tradition som inte kan utrotas och som är omgärdad av traditioner, som om de följs minskar alkoholens skadeverkningar. Detta alltifrån vårt kära Systembolag till sedvänjan att man inte själv fyller på i glasen vid bjudningar för det gör värdinnan. Det har nu gått tre månader sedan mitt sista inköp på Systembolaget, och det blir nog ett nytt inköp innan sommaren är slut. Det senaste köpta, 70 cl vodka, börjar nämligen ta slut. Anledningen till att jag numera alltid köper starksprit är de låga sockerhalten. Alkoholhalten sänker jag genom att blanda med alkoholfri dryck till grogg.

    Om den av helnykterister dominerade nykterhetsrörelsen tycker jag olika. Jag tycker absolut att helnykteristerna behövs, eftersom de visar att ett helt alkoholfritt liv är möjligt och att man kan ha roligare utan en med alkohol. Som ett föredöme för dem, som inte kan hantera alkoholen Men tyvärr uppvisar många helnykterister en okunnighet, som sänker deras trovärdighet, exempelvis genom påståendet att alkholism är en sjukdom, t det finns ett medfött anlag för alkoholism, och att f.d. alkoholister inte någonsin kan börja dricka alkohol igen utan att få återfall.

    Det finns ny forskning, som visar att alla kroppsceller. även hjärncellerna byts ut efter sju år. Det finns sannolikt något slags kemiskt ”minne”, som triggas igång av ny kontakt med alkohol, vilket talar för att en f.d. alkoholist måste avstå helt under minst sju år för att inte riskera återfall. Jag har hört flera helnykterister anföra som bevis för genetiskt ärftlig alkoholism,att av två personer som druckit lika mycket (eller rättare sagt lika lite)har bara den ena blivit alkoholist. Jag svarar alltid att de inte alls har druckit lika mycket eller lika lite, eftersom förträngning och i svårare fall viss minnesförlust är ett symtom på alkoholism.

    Därtill finns förstås kroppsliga skillnader, speciellt vad gäller metabilism (omsättning) av alkohol, Efter långvarigt intag av mycket stora mängder alkohol, kan metabolismen helt slås ut, vilket kan komma mycket plötsligt, och alkoholisten drabbas då av ett tillstånd som lögnaktigt kallas ”psykos”, vilket är helt förödande för personer som lider av verkliga psykoser. Detta är en psykiatrisk diagnos, som har stulits av missbrukarna för att skylla ifrån sig på att de är ”sjuka” och inte rår för vad de har gjort(druckit för mycket under allt för lång tid) och gör (begår grova brott)

    Felet, som görs av många helnykterister (och andra,) som vårdar alkoholister, är att de tror på alkoholisternas förträngningar, lögner och bortförklaringar, exempelvis att alkoholism är en sjukdom, och att .de grova våldsbrotten har begåtts under påverkan av ”psykisk sjukdom'”. Vilket alltså leder till krav på inlåsning och annan omänsklig behandling av psykiskt sjuka. Anledningen till att jag började intressera mig för alkoholism som en ”sjukdom” var ett engagemang för psykiskt sjukas mänskliga rättigheter, och då stötte på alla dessa fördomar. som beror på att missbrukarsvängen har stulit de psykiatriska diagnoserna.

  2. Inte helnykterist, men

    Toleranshöjningen (att man vid ihållande drickande kontinuerligt måste öka mängden) för att uppnå berusningseffekt, är ingen sjukdom. utan en fullt frisk försvarsreaktion mot ett gift (vilket alkohol egentligen är), Tack vare toleranshöjningen kan en kronisk alkoholist temporärt överleva, och t.o.m. köra bil. vid alkoholhalter som är direkt dödliga för icke tillvanda personer. Detta har haft direkt livräddande verkan i en forntid, då alkoholjäsning i lagrade livsmedel varvar vanligt förekommande på breddgrader utan tillgång till färsk frukt året om. Denna försvarsmekanism sliter emellertid hår på kroppsorganen vilket med tiden leder till en för tidig död.

    Alkoholismen är alltså i sig ingen sjukdom, men har många och allvarliga följdsjukdomar En person med verkliga psykoser vet mycket väl vad han gör, medan han gör det och minns allting i detalj efteråt – och är dessutom sällan kapabel att begå allvarliga brott. En mer korrekt benämning av det som lögnaktigt kalla ”psykoser” hos alkoholister är ”black out” av olika grader. I lindriga fall vet de vad de gör, medan de gör det, men minns inget efteråt. I svårare fall vet de inte vad de gör, medan de gör det. Detta beror på helt eller delvis utslagen metabolisering av alkoholen. Det kan kallas partitiell hjärnförlamning.

    En helnykterist, som arbetade ideellt i LP-stiftelsen, vilken jag var ytligt bekant med, hade blivit misshandla av en avvande missbrukare, som efter några veckor av drogfrihet, hade drabbats av svåra abstinensproblem. Den misshandlade mannen hade därefter gått ut i tidningen Dagen. och sagt ”De är inte farliga när de har en drog i kroppen, men den här var sjuk” Han trodde alltså på fullt allvar att alkohol och droger är läkemedel mot någon sjukdom och alltså att våldsutbrotten inte har något samband med det nyligen avslutade missbruket.

    Och att psykiskt sjuka som aldrig har missbrukat och aldrig har begått några brott över huvud taget. är farligast av alla och måste tvångsmedicinerasmed narkotikaklassade läkemedel. Som i värsta fall gör dem till missbrukare. Jag hade dittills försökt intressera nykterhetsrörelsen för att bilda en stödorganisation för oss, som inte vill ta steget fullt ut och bli helnykterister, men vill hjälpa till med arbetet för en restriktiv alkoholpolitik, Men efter mötet med personer som själva är helnykterister, men vill droga ner hela svenska folket med narkotikaklassade läkemedel för att förebygga påhittade sjukdomar, gav jag upp.

    Hur kommer det sig att delar av nykterhetsrörelsen har blivit en lobby-organisation åt alkohol- och drogbranschen. Alkoholbranschen driver ju kampanjer för att resten av befolkningen inte ska påtvingas restriktioner för att rädda ett fåtal ”sjuka” individer. Detta är ju dessutom att direkt lura personer, som ännu inte är alkoholister, att bli det.

  3. Inte helnykterist, men

    Jag anser tvärtom att det är allas vår skyldighet, som inte vill avstå helt från alkoholen, att göra oss det lilla besvärat att ta omvägen till Systembutiken, när vi ska inhandla dessa drycker. Jag är övertygad om att en stor majoritet av Systembolags-kunder tycker som jag i den frågan. Man hör ibland; ”Det är ingen risk att jag, som är så gammal och dricker så mycket, ska bli alkoholist .Hade jag haft den sjukdomen, hade jag redan varit alkoholist”.

    I själva verket kan den personen ligga strax under gränsen. Och vet det inte. Innan jag gav upp, var jag ganska aktiv i alkohol- och drogdebatten, och drev bl.a. en kampanj för införandet av en elektronisk motbok. Alla inköp på Systembolaget och på krogar skulle registreras elektroniskt. Likaså all införsel över gränserna. Detta är inget märkligt. Alla andra inköp registreras ju, och vi f¨r reklamutskick om varor som vi köper ofta. Men i stället skulle vi få ett varningsmeddelande med anonym avsändare vid hög konsumtion.

    Och till slut en kallelse till samtal med Nykterhetsnämnden: ”Du har nu gått från högkonsumtion till riskkonsumtion och kommer att bli avstängd från fortsatta inköp, om du inte omedelbart tar tag i problemen.” Ja, jag anser att nykterhetsnämnderna ska återinföras, med uppgift att 1. hjälpa riskkonsumenter att inte gå över gränsen, 2. Ge fortsatt vård i öppna fonder för utskrivna från behandlingshem, 3. Besluta om tvångsomhändertagande av missbrukare i vissa fall, 3. Besluta om tillstånd för alkoholservering, varvid nykterhet och ordning ska prioriteras högre än krogägarnas ekonomiska intressen.

    Jag anser f.ö att tvångsvården för missbrukare ska handhas av en särskild förvaltning inom landstingen, och att det ska finnas en intagningsavdelning, som själv beslutar av intagning i de fall, då beslut om tvångsvård inte har tagits av en nykterhetsnämnd, och i sådana fall om vården ska vara frivillig eller under tvång på låst avdelning. Den, som upplever sig ha missbruksproblem, ska alltså själv kunna uppsöka missbrukarvården akut och be om inläggning. Jag känner till fall, då en sådan ordning hade kunnat förhindra mord.

    Tvångsvård, och andra former av slutenvård, ska avgöras av behovet och inte av kommunala budgetramar. Missbrukare ska inte heller vårdas bland psykiskt sjuka, dels därför att missbruk öht inte är någon sjukdom och dels därför att psykiskt sjuka därigenom blir en given kundgrupp för langare. Jag ringde till DN, som strax innan börjat med alkoholreklam och frågade varför tidningen blåljuger på ledarsidan. Ledarskribenten hade nämligen skrivit att en mördade hade blivit ”avvisad från en psykiatrisk mottagning” strax före mordet. Han hade i själva verket uppsökt Beroendecentrum, som dock hade stängt för dagen, p.g.a en konstig känsla i kroppen. (Metabolismen hade kraschat).

  4. Inte helnykterist, men

    Jag försökte driva mina förslag genom KD, som jag då var medlem i, men blev konsekvent motarbetat, mobbad och utfryst av de helnyktra drogliberalerna i LP-stiftelsen, som anklagade mig för att vilja ta medicinen från sjuka. Ja, jag är bestämd motståndare till ”harm reduktion”, d.v.s ersättande av en drog med en annan drog i annat syfte än som ”övergångsdrog” för att göra missbrukaren helt drogfri. Jag lyckades därefter bli nämndeman i en domstol, som beslutar om psykiatrisk tvångsvård samt utskrivning från rättspsykiatrisk vård.

    Jag har läst ett hundratal personutredningar, och anser mig ha fullt fog för mina åsikter. 98 % av patienterna i rättspsykiatrisk vård hade begått sina brott under påverkan av droger, alltså endast två av hundra i nyktert tillstånd och eventuellt under påverkan av psykisk sjukdom Jag har också beslutat om tvångsomhändertagande av barn p.g.a missbruk i hemmet. Och tycker att den vuxne missbrukaren borde ha tvångsomhändertagits i stället: En uppgift för den kommunala nykterhetsnämnden.

    En bok, som jag rekommenderar till läsning är ”Alkoholismen – en sjukdom?” av Ivan Bratt, (utg. 1953), grundaren av den restriktiva alkoholpolitiken och Systembolagets första VD. Bratts huvudtanke var att alkoholism inte är en sjukdom och att alkoholister inte borde vårdas på mentalsjukhus, att alkoholproblemet borde lösas på annat sätt, genom en begränsning av tillgången på alkohol. Den svaga länken i ”brattsystemet” var behandlingen av alkoholister, då det vid den tiden saknades erfarenheter av reellt behandlingsarbete.

    Striden inför folkomröstningen 1923 i alkoholfrågan kom att stå mellan brattsystemet och totalförbud. Som bekant blev det Nej till totalförbud, varför nykterhetsrörelsen, som varit för totalförbud, gradvis kom att ändra ståndpunkt och nu framstår som de enda försvarare av resterna av brattsystemet. Det är självfallet inte lätt att försvara något, som man från början inte har trott på. Jag tycker att nykterhetsrörelsen både lider av idétorka och befinner sig på ständig reträtt. Det behövs en ny nykterhetsrörelse, där helnykteristerna gärna får utgöra kärnan, men inte utgör hela rörelsen. Ni är för få.

    • lenalundgren67 (inläggsförfattare)

      Underbart att läsa allt.. blir motarbetad med.. Har gillat kd.. men nu när dom gick för gårdsförsäljning vet jag inte.. rimmar inte med deras politik.. men alla är rädd att prata om Elefanten i rummet.. Den finns överallt men ingen vill snacka om den.. Men vi måste för att nått ska hända.. Om du inte är med oss så välkommen.. vi behöver alla..

      tack för ett trevligt inlägg.. Kram Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.