Blicken som förändrar allt

Jag har länge burit tanken om att världen skulle se många mirakel, om mängden kärlek ökade med bara någon procent. Det är kanske ingen riktig matte att räkna så där, men allt talar för att en god gärning inte bara gör mottagaren lycklig, utan även givaren och att en sådan glädje förs vidare därifrån till omgivningen. Typ som när man får en bra start på dagen och ler mot alla man möter, varvid de (flesta) ler tillbaka. Blickar möts. Båda går vidare och delar med sig leendet till andra. Ringar på vattnet.

glädje och871bf3c4338acacc9262388aa491433f

Just så tror jag det är med goda gärningar. Och med hoppet. En hjälpande hand. En dörr som hålls upp. En uppriktigt visad uppskattning eller en komplimang. Ett ärligt menat tack! Allt det där är små saker och världens lättaste att genomföra för den som verkligen vill.

Svårare blir det när det gäller de större sakerna: Tiggaren utanför affären, a-lagaren på bänken, som båda har ett liv ingen avundas dem, men som ändå möts av förakt och ibland hat och hot;
Unga (muslimska) män och kvinnor i allmänhet, kvinnor i slöja, HBTQ-människor: de där andra, helt enkelt;
IS-soldaterna, rasisterna, hatarna, trollen; Andra människor vi avskyr, räds och föraktar; Trump och nyhögern, för egen del.

Hat, rädsla, förakt, är alla känslor som är svåra att undvika men också att leva med. Jag gissar att det finns de som VILL vara arga av olika anledningar. Det kanske får dem att känna sig mindre frustrerade, obetydliga och små. Problemet är bara att rädsla, förakt och hat gör allt sämre. Det må känns bättre för stunden, men i långa loppet skadar det en själv och andra runt omkring.

Motkraften, alternativet som räddar, är kärlek. Att se med kärlekens ögon föder värme, hopp och tro. Vi ser andra och oss själva i ett varmare ljus. Den hjälper oss att göra bättre val och att ta bättre hand om oss själva, varandra och jorden vi lever på. Det är därför viktigt att sätta kärlek, glädje och vänlighet främst. Inte lätt alltid, eller hur, men ändå:

Kärlekens blick ändrar allt. Rädslan kan vara oss till nytta, ja. Den hjälper oss att överleva. Den är anledningen till att vi tar på bilbältet, köper cykelhjälm, skaffar barnskydd till bilen, etc. Den hjälper oss att vara förutseende och försiktiga. Vi värnar om oss själva.

Men kärleken! Kärlekens blick ändrar allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier