Härliga dagar

Det var den helgen det! Vi som kunnat har kanske tillbringat mesta tiden utomhus. Man måste ta tillfället i akt. Göra lite utejobb, motionera, eller bara slappa i en bekväm ställning på vindskyddad plats.

VArm solig sommar

En gång i tiden lät jag alltid mina måsten komma först. Fina utomhusdagar fick jag njuta när arbetet var gjort. Varför? Jo, jag var sådan. Arbetsam och dessutom en notorisk nejsägare. Nej till att stanna vid lekparken med barnen. Nej till allt som inte kom när jag hade tid över. Ja till ordning och reda, struktur och liknande. Sånt är förstås också bra, men när jag var klar orkade jag inte göra det där trevliga som skulle göras ”sen”.

Kanhända jag överdriver, för visst gjorde jag väl någon utflykt med barnen? Nog satt jag i solen stundvis? Det ska sägas att jag är en riktig ensamvarg. Det i kombination med plikttrogenhet var nog starkt bidragande till att jag flera gånger gick in i väggen. Ja, inte bara en gång, utan tre gånger har jag rusat blint mot sammanbrottet, med depression som konsekvens. Till slut kände jag att det måste finnas ett annat sätt att leva. När jag började må bättre satte jag mig i sinne ett antal saker:

  • Att inte vara så förbaskat plikttrogen och sänka kraven på mig själv
  • Att hitta tillbaka till den person jag var när jag mådde som bäst i livet.
  • Att säga ja. Till livet, till det roliga. Livet är kort och jag är trög, så jag behövde ha den strategin färdig, att säga ja oavsett om jag hade tid eller ork. Inte tänka eller tveka. Man kan alltid ångra sig, men det behövdes nästan aldrig. Ibland sade jag ja till att göra ingenting.

Hur fick jag någonting alls gjort? Tiden räckte till allt möjligt märkte jag. När tanken på till exempel fönsterputs väckte usch-tankar vände jag på det hela. ”Nej, det behöver jag inte. Jag ska göra något jag vill. Vad vill jag göra i dag?” (Ibland visade det sig att jag faktiskt ville putsa fönster.)

Men tillbaka till nuet. Jag har alltså njutit av det vackra vädret, tagit lång cykeltur (den varma fredagen), krattat lite och snyggat till balkongen. Pysslat med lite ditt och datt med glädje och av ren lust och resten av tiden har jag bara tagit det lugnt. Slumrat i solen, lyssnat på Så funkar det-podden, inte ett uns av stress denna fina vårvecka.

Men i morgon väntar arbetet. Rundar av här hemma genom att snygga till i badrummet som av någon konstig anledning är dammigt, med jord och lite annat som man helst vill slippa se. Tar handduschen och sveper över valda delar, torkar av med en handduk och nöjer mig så. Kvällen tillbringas med tv och en kopp te.

Hoppas ni också haft det bra!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>