Prio ett denna vecka

Jag har alltså varit på kurs. Två intensiva dagar i Göteborg, med utmattande mycket information. Men intressant var det! Ja, inte bara intressant förstås. Jag kommer att ha stor nytta av detta, känner jag. Jag har fått en totalöverblick som jag saknat, sett viktiga samband, täppt till några kunskapshål och känner mig mycket nöjd med att ha tagit mig tid och ork att delta.

För att rusta mig var jag ledig dagen innan avresan och väl hemma igen har jag ägnat helgen åt återhämtning. Ledig i dag också, så sen har jag nog nya krafter. Bättre helg för lugn och ro kunde jag ju inte önskat mig! Har just inte gjort någonting utan njutit av vila, tystnad och vackert väder. Jag gläds dessutom med er som för en gångs skull fått ha en härlig försommarhelg.

Måndagens viktigaste uppgift är förhandsröstning i EU-valet. Jag vill helst rösta på själva valdagen, men i år är jag i Umeå, så det går inte. Du röstar väl? Man kan vara för EU-medlemskap eller mot, men att ställa sig vid sidan och vägra rösta gör knappast någondera en tjänst. Att vi är med och bestämmer vilka vi sätter där påverkar många viktiga saker.

Bland annat vilket inflytande vi får i EU och vilket inflytande EU får över oss. Inom EU pågår en ständig utveckling vad gäller demokratifrågor, säkerhetsfrågor och miljöfrågor till exempel. Det handlar alltså om mer än raka gurkor och små jordgubbar.

Men det där vet du säkert redan. Mina egna hjärtefrågor är dels de fackliga frågorna och hur vi ska hantera den fria rörligheten för arbetskraft. Det finns alltför många vittnesmål om usla arbetsförhållanden för människor, som lockats hit av svenska löner men hamnat i slaveriliknande förhållanden, med långa arbetsdagar och sovplats i arbetslokalerna. Ibland blir de till och med inlåsta! Lönedumpning vill jag inte ha heller. Ska vi konkurrera om jobben och säljkontrakten, ska det vara på lika villkor! Ska vi jobba sida vid sida, ska vi ha samma lön.

Snickare

Tillsammans bygger vi framtid

Vad gäller miljöfrågor, är det av största vikt att vi får till stånd ett genomgripande samarbete vad gäller mål och metod. Som ensamt land blir också vår röst i världen svagare – även i andra frågor. Självklart vill jag också vara med och stärka vänsterns röst i Europa. Jag fasar för den dagen då de reaktionära krafterna blir oss övermäktiga. Låt det inte ske!

Jag var emot att gå med i EU, ska sägas. Men att gå ur kan bli mycket kostsamt och då talar jag inte enbart om pengar. Om inte annat kan vi ta lärdom av Brexit-kalabaliken. En ny omröstning i dag skulle nog ge annat resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>