Lenas

Fridhems fulhus

 

Grannen och jag har hittat en ny runda för vår stavgång. Varje morgon klockan åtta går vi i sakta mak mot fulhusen på Fridhem,först Hemvägen och sedan uppför Gammliabacken, så tvärviker vi på backkrönet och kommer så ner mot Fridhem. På den vänstra sidan ligger de gamla husen fridfullt som de legat sen kanske 30 eller 40-talet men på höger sida tornar fulhusens grå fasader upp.

Märkligt ändå att i morse när vi travade ner mot "Trädgårdsmästarens gård" var vi tvungna att stanna till och titta ordentligt på huslängorna. Jag upptäckte något jag inte sett förut.

Ett av husen har ju förlänats en utbyggnad, liksom ett liten hus fastsatt i det större husets gavel. Denna utbyggnad hade till yttermera visso blivit begåvad med en fasad i brunt trä som stod fint mot det grå.

Hm, tänkte jag, där har arkitekten tänkt till litegrann. Den där utbyggnaden med sin lustiga färgläggning smet fint in mot trädgårdsmästarens rosa huslänga.  Detta, tyckte jag där jag stod i morgonsolen, gjorde intryck av att husen hörde samman som i en liten by på landet.

Vi stod länge och beundrade vyn. Noterade de fina tallarna och solljuset som silade genom dem och dallrade mot fasaderna. Slutligen enades vi om att hädanefter kalla "Fulhusen" för "Finhusen" åtminstone när de är sedda från Fridhemssidan

Värre syns de från andra sidan järnvägsspåret. Gack ut själv och kolla!

 

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Lena Strömberg

    Tja, jag har ingen aning om trädgårdsmästaren, om han fanns eller vad han hette. Jag fantiserar bara… Men faktum är att folk säger att det har varit trädgårdar ner mot järnvägsspåren men kanske var det koloniträdgårdar. Jag tycker bara att det där vackra rosa huset ser ut att ha tillhört en trädgårdsmästare. Jag vet så lite så…

  2. Majsan

    Vet inte så mycket jag heller, men minns att kommunen hade växthus där nu ”Ful/Finhusen står för egna odlingar av sommarplant, som sommartid fick pryda stadens parker och planteringar.
    Det fanns visst också koloniträdgårdar där ner mot järnvägen som du skriver.
    Så visst är det högst troligt att det bodde nån trädgårdsmästare i det gamla fina rosa huset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>