Partipiskorna viner

I skrivande stund håller riksdagen på att besluta om den så kallade FRA-lagen. Tror vi på media så pågår det intensiva diskussioner i centern och folkpartiet för att få hela gruppen att rösta ja.

När vi socialdemokrater har jobbat med frågor där inte alla ställt upp på förslagen så kallats det för att partipiskan viner. Inte minst har Västerbottens Kuriren påpekat det ett antal gånger. Idag är dom däremot helt tysta och beskyller inte folkpartiledningen för att köra med piskan. Centern har också samma diskussion, vilket inte är förvånade då en del av ledamöterna låste sig tidigt i sina ställningstaganden. Nu får de stå sitt kast. Jag tycker dock inte att det är fel då vi har ett system med partival med personvalsinslag. Jag tror däremot inte att man kommer att fälla regeringen. Det blir säkert ett mygel där några får frondera men att man ser till att regeringens proposition går igenom.

Däremot är det ett viktigt ställningstagande ledamöterna tar som drivit motståndet hur de ställer sig. Ur demokratisynpunkt skulle det renhårigaste vara att de lämnar sina uppdrag. Demokrati går inte ut på att var och en ska få sin vilja igenom utan majoriteten bestämmer. Det kommer att bli en svekdebatt bland några folkparti- och centerledamöter som straffas oavsett hur dom röstar.

En kommentar

  1. Krister Larsson

    Ja men hur röstar Thomas Bodström i frågan då? Det är ju han som drivit denna FRA-fråga hårdast. Nu, i opposition, är han helt plötsligt emot. Konstigt!

    Du säger att ledamöterna ska lämna sina uppdrag. Gäller det också socialdemokrater som gett efter för partipiskor genom tiderna. Bodström t.ex. Låt mig dock gissa Lennart: Så långt vill du nog inte gå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.