Utsatthet, skolgårdar och närheten till beslutsfattare

* Det nya utanförskapet
Fler och fler ungdomar får det sämre och sämre ekonomiskt. Allra sämst är det för ensamstående mammor. Det är inte direkt förvånade då politiken har gått ut på att sänka skatterna för dom som redan idag ligger på den bättre halvan ekonomiskt. Försämringarna i våra trygghetssystem slår också igenom och påverkar. Även boendekostnaderna för dom som ska skaffa sig ett boende inverkar.

* Utrotningshot
En nyhet igår var att skolgårdarna är utrotningshotade på många ställen då marken används till annat som byggnader, parkeringshus och platser där föräldrarna kan stanna bilen för att lämna sina barn. I Umeå har vi valt en annan väg och försöker skapa bra skolgårdar. Bland annat ska Grubbeskolans nya invigas och Teg är ett annat exempel.

Jag vet jag inte hur det är generellt sett på friskolorna men nog finns det skolgårdar för framförallt de små barnen som har en karg miljö. Att vi i de kommunala skolorna satsar pengar på bland annat skolgårdar som faktiskt kostar en del pengar är att vi tror det är viktigare att ge barnen en bra utemiljö i skolorna före att sänka skatten. Barnen måste få kosta för det är dom ska ta över i framtiden.

* Nära till beslutsfattare
I Umeå har vi valt att ha kommundelsnämnder vilket är ett resultat av de tidigare var egna kommuner och numera kommundelarna Sävar, Holmsund och Hörnefors. En del förespråkare har hävdat att det är en dyrare och dubbel organisation, samt att det skulle bli billigare i nuvarande förvaltningar och nämnder.

Jag är inte alls säker på att så är fallet. Däremot är det inget absolut krav på att förvaltningarnainte kan samordnas och att man ändå har kvar kommundelsnämnderna som kommit till för att värna demokratin. Att en del partier nu och tidigare inte har sina representanter boende i kommundelen är däremot inte bra för det är just det som är den stora vitsen med att politikerna ska ha närheten till väljarna.

Det kanske är dags att diskutera ett valbarhetskrav om vi i framtiden ska ha kommundelsnämnder, vilket har varit en utgångspunkt från vår sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.