Bankkrisen i USA

Det är svårt att låta bli att inte ge kommentarer om bankkrisen i USA som spiller över på hela världen. Först måste man än en gång undra över varför vi är så beroende av USA och samtidigt arbeta för att det beroendet ska minska och minska tills det är borta.

Man kan heller inte låta bli att le när man ser Bushregeringen gång på gång tvingas socialisera bankväsendet då inte marknaden klarar av detta.

Däremot kanske sysselsättningen i Umeå drabbas ytterligare när Lehman Brothers är på väg mot konkurs då de har en filial här. Tidigare har GE Capital beslutat om att flytta från Umeå. Visserligen sa de att det inte var beroende på bankkrisen men visst undrar man om inte världens största bolag också är involverad i det amerikanska banksystemet med sin bank.

Sen undrar man varför USA:s regering räddar Freddie Mac och Fannie Mae men låter den fjärde största investmentbanken falla omkull. Det torde inte vara alltför förvånade om det finns fler lik i garderoberna.

I vilket fall som helst fungerar inte banksystemet som det ska och det behövs lagar som förhindrar dessa spekulationsvågor med pengar. Samhället måste ha regler så att inte alla dessa såsom Feldt kallade dom: finansvalpar som kan dupera en hel värld och säkert stoppat en del provisioner i sina fickor.

Det enda positiva som nu kan hända är att riksbanken i Sverige inser sitt fatala misstag och sänker styrräntan vilket skulle underlätta för en hel del hushåll. All oro som finns skapar motsättningar människor emellan och de vassa armbågarna riktas mot de svagaste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.