Marknadsekonomin fungerar inte. Menlösa fack

I går avstod jag från att skriva en blogg och det berodde inte på att jag inte hade något att skriva om utan att jag från tidig morgon till sen kväll med avbrott för trav ägnade tiden åt motorsågen.
Jag har ett röjningsarbete att göra och då skulle den först ställas i ordning och sedan användas. Det är ett litet redskap som lätt stressar upp och det är lite väl mycket oljud för att kunna tänka bra. Det gäller att se sig för och även ha rätt skyddsutrustning på sig

Marknadsekonomin fungerar inte
Ja marknadsekonomin fungerar inte då den turbulens som varit de senaste veckorna inom den finansiella entydig visar på just detta och att ländernas regeringar fått gå in och rädda bankvärlden och inte minst i USA som säger sig vara marknadens förlovade hemland. Vi kan bara konstatera att så är fallet.
Nu tillhör inte jag de som vill att bankerna ska förstatligas, inte alls men det är klart att regelsystemet för den finansiella delen och kontrollen måste göras om från grunden, men fråga mig inte hur den ska se ut. Den finansiella delen är ju mycket viktig en en marknadsekonomi och måste ta risker och inte bara ta ut vinster och bonusar och skattebetalarna får ta smällarna

Fackföreningarna har blivit mesiga
Den regering vi har nu har fattat en massa beslut som fått svårt för fackföreningsrörelsen att arbeta och inneburit stora svårigheter för dess medlemmar. Det gäller inte enbart de förändringar som gjorts i arbetslöshetskasseförsäkringen och sjukförsäkringen. Pengar som tagit ur löneutrymmet har getts till företagen utan kompensation till just de som avstått och för att sänka skatten för de som har det bäst.

Avdragsrätten för fackföreningsavgiften har också tagits bort medan däremot företagen har fått behålla sin avdragsrätt. För båda är det ju kostnader man har för företaget och för den anställde i arbetet.
Jag tycker det har varit annat ljud i skällan förut och speciellt högt har det låtir när socialdemokraterna gjort något. Visserligen kan man ju säga att den man agar älskar man men nog har fackföreningsrörelsen blivit lite tandlös.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Att säga att marknadsekonomin inte fungerar är att ta till överdrifter. Den skapar frihet och välstånd och är vida överlägsen alla former av socialistprojekt. Men sedan håller jag med om att det är fel när staten agerar alltför mycket. Fler skulle tvingas i konkurs och när de räddas så är det centralt att ledning och aktieägare går hem tomhänta. Det är en grundläggande princip i marknadsekonomin. Personligen skulle jag vilja se fler konkurser i banksektorn, men också betydligt lägre skatter för entreprenörer. De ska bli rika när de lyckas och förlora när de misslyckas. Då får vi en sund marknadsekonomi. Tyvärr så har såväl USA som Socialdemokratiska skatteivrare en hel del att lära på denna punkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.