Fra-lagen, bankkrisen & raitinginstituten en bluff

Igår berättade jag om att jag gick förbi Sergels torg samtidigt som det var möte mot FRA-lagen och jag misstänkte då att de folkpartister som pratade om att FRA-lagen skulle rivas upp och att de ville ha ett parlamentariskt arbete med förändringarna skulle svänga tillbaka in med partipiskan. Att jag skulle besannas inom ett dygn trodde jag däremot inte.

Nu har man jobbat i det tysta med ett nytt förslag och jag delar Tomas Bodströms uppfattning att så här lagstiftar man inte utan man utreder ordentligt. Detta är ett hastverk. Jag är dock inte förvånad över hanteringen då denna regering tenderar att diskuterar mycket i slutna rum och verkar inte ha något intresse av att finna lösningar som ska hålla vid regeringsskiften. Men i säkerhetspolitiska frågor borde man kunna enas.

* Kronprinsessan Viktoria
I onsdags var det stor fest i Stockholms stadshus för att fira att kommunförbundet, nuvarande SKL fyllt hundra år och en av hedersgästerna var kronprinsessan Viktoria. Jag tillhör väl inte de allra största företrädarna för monarkin men jag kunde inte avstå att till mina bordsgrannar säga att jag tycker synd om Viktoria som inte får gifta sig med sin pojkvän. Det är i alla fall så det speglats och jag tror att det är rätt.

Flickan är 30 år och myndig och då ska inte kungen ha något med hennes äktenskap att göra. Han själv gifte sig ju med en person som inte var kunglig och jag är övertygad om att hade det gällt prinsen så har han utan vidare fått gifta sig med vem han vill och det gör att det finns mycket att göra i kungafamiljen när det gäller jämställdheten.

* Bankkrisen i USA
Man funderar verkligen över vad som sker i USA och om det som sker kommer att få förödande konsekvenser för hela världen. Visst förstår jag att det varit dålig kontroll och dåliga regler men visst undrar man om det finns något annat alternativ än att staten går in och rättar till det marknaden inte klarar av.

Det finns ett visst motstånd med att rädda finansmarknaden men fattar verkligen dessa marknadsliberaler vad som kan hända om man inget gör? Jjag tror inte det.

Den stora förändringen i världen inträffar nog nu äntligen om USA:s dominerade roll inom den finansiella sidan upphör. Däremot har vi ännu inte hört om det som sker kommer att tvinga fram strukturella förändringar i andra länder, kanske även i Sverige. Det skulle inte förvåna mig ett dugg då allt sitter ihop på något sätt och det händer ju saker lite varstans inom bankvärlden.

* Raitinginstituten en bluff
Det måste vara fler än jag som nu har insett att de s.k. Raitinginstituten är en bluff. Flera av bankerna och andra finansieringsinstitut har fått högsta möjliga raiting av Moodeys eller vad de nu heter.

Vad händer? Jo, de vänder sin bedömning från ena dagen till den andra då kurserna går upp och sedan när de faller. Dessa institut som vi sett som goda bedömare är ju då en bluff i den mycket skyddade finansmarknaden som har haft bonusavtal som varit viktigare än omtanken om kunderna och världen i övrigt. Det är kanske dags att roffa tillbaka en del pengar som bankledningar stulit på olika sätt.

* Björklöven blogg
Jag har även lovat att blogga på Björklövens hemsida men det blir inte samma som på VK. Ishockey är den sport som legat mig mycket varmt om hjärtat sedan jag flyttade hit 1959.

Jag har varit och sett i stort sett alla matcher med först dåvarande IFK Umeå som sedan blev Björklöven när IFK och Sandåkern fusionerande. Däremot är jag inte övertygad om att det blir en om dagen.

En kommentar

  1. Fredrik S

    Jag är benägen hålla med att beslutet är hastigt taget och för snabbt framarbetat. Dock ställer jag mig kritisk till ditt rätt partiska uttalande ”lösningar som ska hålla vid regeringsskiften”. Förutsätt inte styvnackat att det blir regeringsskifte 2010, det finns ett mjukare sätt att tackla problematik än att härröra alla problem till nuvarande regeringen. Vi lever i en global värld där alla påverkas av alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.