Jobb och ekonomikrasch och fotbollsgalan

Jobben och en ekonomi i kris.

Efter den borgliga regeringen 91 till 94 fick socialdemokraterna med hjälp av centerpartiet städa upp ordentligt i ekonomin. Det gick att göra med dåvarande centern som var ett folkrörelseparti och ville tog ansvar för landet, men så ser det inte ut idag.

Vem socialdemokraterna ska ta till hjälp denna gång får vi se för det förs en politik där skattesänkningar har varit viktigare än välfärd som A-kassa och sjukförsäkring och den förda politiken med ökad arbetslöshet kommer att ge stora underskott i de offentliga finanserna inte minst i kommuner och landsting. Men att föra en ekonomisk ansvarsfull politik med vänstern är nästan lika omöjligt som med moderaterna

Skattesänkningspolitik har förts i USA och det finns väl inget land som har så högt budgetunderskott som där, nu strax under 10 % av BNP och det går inte för allt ska ju ändå betalas. I vissa länder är bankgarantierna upp emot 140 % av BNP

Ryssland vet läxan och har inget underskott. USA, marknadens förlovade land förstatligar banker, och funderar på stöd till en bilindustri som bara tillverkar bilar som ingen har råd att köra medan Sveriges regering inte vill ha en bilindustri och drar ner på transportstödet.

Högeralliansens förlovade land där man inte kan hantera ekonomin håller på att ställa till det i världen, allt med en vidareutlåning till mer än 3 ggr BNP och där investmentbolagen fick låna ut 40 gånger eget kapital. Det går inte.
Det visat sig att USA som i alltid löst en ekonomisk kris med skattesänkningar fört en politik som havererat. De har varit ute i världen och krigat med lånade pengar och även lånat till konsumtion.
Nu finns 20 % av investeringskapitalet i Kina och vi får väl se då Kina och Ryssland som har stora dollarreserver börjar "klämma åt" USA.

Risken finns att vi hamnar i ett besvärligare läge än någon kunnat tro där det kan skapas nya världsordningar för ekonomi och handel. Nu är det viktigare än någonsin att Europa håller ihop både för ekonomins skull där EU har regler för ländernas budgetar även om inte alla följt dessa full ut och även om vi ska klara miljön.

Fotbollsgalan
Det var en höjdpunkt och den kom med en knallsensation när Frida Östberg fick diamantbollen. Visst har hon förtjänat det men jag trodde inte hon var aktuell för detta, men juryn var klok och gav det till en riktig kämpe och en riktig lagspelare och vi kommer att sakna Frida på plan.

I övrigt nästan storslam till UIK genom att Marta blev årets forward och årets skyttedrottning, årets målvakt Ulla-Karin Rönnlund och årets tränare gick till Andre Jaglertz. Fem av åtta pris till spelare och ledare i UIK, mycket bättre kan det inte bli. Grattis UIK och hoppas att näringslivet hjälper er att behålla Marta då hon behövs för svensk fotbolls skull

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.