Junilistan och Sören Wibe & ingen sänkt skatt

Tog med intresse del av den interna konflikt som uppstått i junilistans partiledning mellan Sören Wibe och den andra ledaren Annika Eriksson som numera är före detta ledare då hon hoppat av. Hon har gjort det efter en konflikt med Sören och hur arbetet i partiet ska bedrivas då hon tyckte att arbetet saknade öppenhet.

Sören hänvisar till provvalet när det gäller sammansättningen av listan men jag tippar på att partidemokratin hela tiden varit begränsad och Sören har alltid kört sitt eget race.

* Du har inte råd med sänkt skatt Ågren
Alliansen har upprepade gånger krävt att skatten ska sänkas i Umeå och det ganska kraftigt. Men för det finns inget utrymme, ett utrymme som säkerligen kommer att försvinna ännu mer då regeringens politik och den internationella krisen gör att intäkterna minskar. Det blir mindre intäkter i form av skatter och vi ser inte heller till något paket från regeringen för kommunernas räkning.

Nästa år kommer vi enligt SKL:s prognos att tappa 147 miljoner i mindre skatt samtidigt som vi tjänar 41 miljoner på mindre arbetsgivaravgifter. Alltså, totalt minus 106 miljoner och för 2011 ser det ännu mörkare ut enligt prognoserna då tappet inklusive mindre arbetsgivareavgifter är hela 154 miljoner kronor. Det innebär att det inte finns utrymme att sänka skatterna.

En kommentar

  1. Leif Danielsson

    I Umeå kommun utsätts den kommunala budgeten för stora besparingar på angelägna verksamheter. Många kommuner måste spara och prioritera då olika utgiftsposter ställs mot varandra. Samtidigt är det slösa som gäller när den svenska EU-avgiften ska avgöras. Om detta är såväl det röda som det blåa laget ense.
    Den svenska EU-avgiften, utslaget per medborgare, är omkring 3 300 kronor per person. En tvåbarnsfamilj bidrar därmed med cirka 13 200 kronor per år till EU.
    Junilistan anser att det är fullt möjligt att halvera EU-avgiften. Om EU endast arbetar med ett fåtal frågor, främst gränsöverskridande miljöproblem och att utveckla handeln och den fria rörligheten mellan EU-länderna, skulle detta vara fullt möjligt. En halverad EU-avgift skulle innebära att Umeå kommuns invånare betalar mindre per år till EU. För dessa pengar kan man t.ex. ny anställa personer inom t.ex. skola eller äldreomsorg eller sänka kommunalskatten.
    Två tredjedelar av EU-budgeten går till EU:s jordbrukspolitik och till olika strukturfonder, i form av diverse regionala projekt i EU:s medlemsstater. Vi i Junilistan anser att pengarna gör större nytta på hemmaplan, än att betalas ut till franska vinodlare och till allehanda regionala projekt med tveksamt mervärde för oss skattebetalare.
    Leif Danielsson
    Junilistan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.