Präster ska hålla sig till religion och inte syssla med politik

Präster ska inte leka politiker som man gör i Iran. Där har det nyss varit val, ett val som följts av stora protester i landet där det diskuteras om valet skett på ett riktigt sätt.
Vad spelar det egentligen för roll om man ska vara ärlig.

Det är ändå översteprästen Al Khamenei som styr över politiken och det är han som stöttar den nuvarande presidenten som blev omvald och han förkunnande valresultatet långt för det var räknat färdigt.

Han styr över revolutionsgardet med en elitstyrka på 125 00 man och likaså över Basijmilisen en frivilligstyrka under gardet

Några fotbollsspelare protesterade med gröna armbindlar och de blev avstängda på livstid men självklart sa myndigheterna att det var fel och att de slutade frivilligt.
Märkligt är att de får vara kvar i idrottsgemenskapen efter en sådan händelse.

I övrigt är världen ganska tyst i Iranfrågan trots att man vet hur landet styrs vilket är mycket märkligt. Det iranska folket skulle behöva en övergång till en demokrati med valda ledamöter

7 kommentarer

  1. Daniel Gustavsson

    Och vad anser du om politiker som är med i kyrkopolitiken för att partiets värderingar ska genomsyra kyrkan…

  2. Jan Lövgren

    Jag talade med en granne som besökt sina föräldrar i Iran. Han bekräftade att grovt valfusk förekommit och att stämmningen är farligt nära en explossion. Han uttryckte glädje över att kunna komma tillbaka till ett land med kanske världens bästa demokrati, Sverige.

  3. JPE

    Sant, Daniel. Den tanken är verkligen värd att tänkas. Politiseringen av kyrkan blev en katastrof.

  4. BIM

    Du hävdar att präster ska hålla sig till religion och inte syssla med politik. I Iran sysslar man inte med politik – det är religion man sysslar med.

  5. Quo Vadis

    Varför har våra svenska politiska partier egna valsedlar med politikernamn i samband med våra kyrkoval? Kyrkan är ju skild från staten!

    Religiösa politiker kan ju ställa upp under särskild opolitisk beteckning !

  6. Andreas Holmberg

    Läste just en broschyr från Svenska kyrkans internationella arbete (ni vet, det där som tidigare hette Svenska kyrkans mission). De högst prioriterade uppgifterna för det kyrkliga arbetet anges vara:

    1) Landsbygdsutveckling 2) Klimat/miljö 3) Ekonomisk rättvisa

    Jodå, visst sysslar kyrkan med landsbygdsutveckling. (O.s.v.) Men luktar inte det här C+S lång väg? Och sen är det förmodligen rena lögnen – i verkligheten prioriterar faktiskt de flesta inom Svenska kyrkan (både nationellt och internationellt) att göra Jesus känd, trodd, älskad och efterföljd, eller med Jesus egna ord att göra alla folk till lärjungar. Men det törs man inte skriva för att inte förlora sympatier. (Eller?).

    Rättare sagt: de partier (bl.a. Lennart Holmlunds) som styr Svenska kyrkan KAN inte skriva så, för det står inte i deras partiprogram. Frågan är då bara: vad har de då i ett kyrkomöte att göra????? Och hur kom de dit????

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.