Ungdomsarbetslösheten skenar

 

Fler och fler ungdomar står utan jobb eller utbildning och ungdomsarbetslösheten förväntas öka ytterligare. I Västerbotten är det 3038 ungdomar so m är öppet arbetslösa i den senaste mätningen som publicerats och det är en fördubbling på ett år.
 
Centerpartiet har de senaste veckorna varit ute och angripit den svenska modellen som orsaken och det är angrepp på kollektivavtalen och på lagstiftningen. Den svenska modellen är det däremot många andra länder som vill ha som förebild för i de länderna har man oftast en lagstiftning i botten.
 
Inte oväntat så får centern då stöd av svenskt näringsliv och deras chefsekonom Stefan Fölster där även han angriper kollektivavtalen och Las där han säger att det är LAS och de höga ingångslönerna som är boven men också brister i yrkesutbildningen.
 
Det sista kan man kanske hålla med om då man måste ifrågasätta om det är rätt dimensionering till vissa linjer på gymnasiet och om inte kommunerna måste begränsa vissa linjer då det inte kommer att finnas jobb åt alla som går där. Detta med det egna valet kan vara känsligt men att välja arbetslöshet är ett dåligt val och våra vägledare på skolorna måste nog bli duktigare på att råda våra ungdomar.
 
Jag tillhör inte de som tror att Las är boven utan man glömmer bort att Las har tillkommit för att skydda den äldre arbetskraften då företagen tidigare i stort set kastade ut anställda som började närma sig 50 års ålder och som hade fått skavanker i sin hälsa på grund av jobbet. Att skrota Las skulle omedelbart göra att den äldre arbetskraften kastas ut. Se i stället till att man satsar på utbildning nu under lågkonjunkturen så man har rätt utbildning och kompetens när det svänger men regeringen gör ingenting åt problemen på arbetsmarknaden
Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Sofia

    Ja det är hemskt att ungdomsarbetslösheten skenar, dock måste man inse att den varit låg i mer än 10 år, trots högkonjuktur.

    Det kan man fundera på. Vad hjälper då att ännu fler utbildar sig och tar studielån
    tills det vänder?

    Måste det inte göras något annat?
    Jag vet inte vad men det tåls att fundera på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.