Mediadrev om svininfluensan, var korrekt i viktiga frågor

Kommer svenskarna att kunna lita på media om de ska ge information i ett krisläge. Jag är tveksam eller mycket tveksam och det är med anledning av svininfluensan

 

Man dog av svininfluensan är de stora nyheterna idag. Är det verkligen sant. I ett nyhetsprogram igår pratade man med läkaren och han gav inte den bilden. Visserligen hade mannen bakterierna men han var hemma och led dessutom av en annan sjukdom så exakt vad han avlidit av ville läkaren inte uttala sig om.

 

I dagens morgon TV upprepades samma sak och diskussion fördes med ansvariga som bekräftade att man inte visste vad dödsorsaken var. Vi nyheterna kl 8 så sa man trots detta att mannen dött av influensan

 

I dagens VK finns också en stor svart rubrik att första svensken har dött i svininfluensan, det är en artikel skriven av TT och när man läser artikeln står det klart och tydligt, och där sägs att läkaren kan ännu inte säga om det var svininfluensan som orsakat dödsfallet.

 

Jag har många gånger varit mycket tveksam till medias nyhetsrapportering och jag tror på den läkare man pratade med i nyhetsprogrammet. Sluta ljuga och spekulera. TV4 har då i alla fall slagit fast en annan uppfattning än de läkare man pratade med.

 

Så då till det allvarliga och det är att i en krissituation ska informationen vara korrekt och sanningsenligt och nu är svininfluensan klassad som pandemi vilket betyder att det kan bli besvärligt.  Om informationen stämmer har inte någon dött just på grund av svininfluensan och ändå speglas det upp en hysteri och sprids en rädsla som kanske inte behöver bli svårare än en vanlig influensa där runt 1000 personer dör per år men då är det gamla och inte lika säljande.

 

Allting går att sälja med mördande reklam

 

 

En kommentar

  1. Emil

    Ungefär lika sanningsenliga som politiker. Lite konstigt att angripa någon för något som man själv hela tiden praktiserar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.