Grattis Norge

 

Grattis Norge
 
Det är på sin plats att gratta norrmännen till deras ställningstaganden i går då de valde att ha kvar sin regering med socialdemokraten Jens Stoltenberg vid rodret. Den rödgröna regeringen sitter kvar. I Norge har Sänterpartiet vald att styra tillsammans med socialdemokraterna. I Sverige var det också socialdemokraterna och centern som städade upp ekonomin efter den förra borgliga regeringen trots att centern satt i den.
 
 
Nu bryter man en trend, nu sitter regeringen kvar för tidigare har man bytt regeringen och det har man gjort sedan 80 talet. Man sitter kvar trots fagra löften från högeralliansen om mera pengar, för Norge har pengar har norrmännen gott om.
 
Det är bara att se på Sverige för norrmännen vilket de självklart följer noga hur det går med välfärden om högern styr. Skulle det blivit en norsk högerregering har den dessutom varit beroende av Fremskittspartiet ett populistiskt och främlingsfientligt parti som är det största partiet på högerkanten men som de andra borgliga i Norge har varit tvungen att styra tillsammans med.
 
Hur kommer högeralliansen att göra i Sverige om Sverigedemokraterna blir vågmästare? I Sverige finns dock möjligheten till nyval under perioden vilket det inte finns i Norge.
 

5 kommentarer

  1. Erik Hellsborn

    ”Det är på sin plats att gratta norrmännen till deras ställningstaganden i går då de valde att ha kvar sin regering med socialdemokraten Jens Stoltenberg vid rodret.”

    Du vet att det där inte stämmer va? Det var fler människor som röstade på oppositionen än som röstade på de partier som nu bildar regeringen. SAmma sak hände 2005, men också nu kan vänstern sitta kvar vid makten tack vare ett märkligt och orimligt valsystem.

    http://erixon.com/blogg/2009/09/borgerlig-valjarmajoritet-men-rodgron-mandatseger/

  2. Andreas

    Holmlund har i tidigare blogginlägg gått till hårt angrepp på det amerikanska valsystemet som kan innebära att den med flest röster inte vinner valet. Nu har vi samma situation i Norge, men eftersom väljarna nu röstat ”rätt” väljer Holmlund ett nytt angreppssätt.

    Vore det inte på plats med lite större ödmjukhet när väljarna faktiskt har valt en högerpolitik, men får en vänsterpolitik?

  3. Malte

    S och C städa upp i Sverige efter borgerlig regering säger Holmlund.
    Jo sällan säger jag. Någon S regering har aldrig behövt städa upp.
    Flera S regeringar har under större delen av 1900-talet skapat ett samhälle där i första hand bidragen ska vara höga, barnbidrag, bostadsbidrag, f-penning, sjukpenning, a-kassa mm och allt detta med lånade pengar och en ökande stadsskuld. Denna stadsskuld går inte att låta växa hur mycket som helst Lennart.
    Den stadsskulden har borgerliga regeringar börjat betala tillbaka på för vi kan inte ha jättehöga bidragsnivåer på lånade pengar. Vi behöver ha balans mellan intäkter och utgifter innan vi kan fördela mer pengar.

    Däremot hoppas jag på en mittenkoalition i Sverige istället för vänster eller högerregering. En vänsterregering fokuserar mest på bidrag och M-ledda regeringar är mest intresserade av att förbättra för de i arbete, men det blir för stora skillnader mellan de i arbete och de som är suka eller a-lösa.
    Dock så gör vänsterregeringar för lite för att underlätta för företagen att anställa fler. Fler anställda blir större skatteintäkter för staten och mer pengar att fördela till skola och äldrevård mm.

  4. Mats

    Ja du Lennart – du gör som vanligt ”huvudet i sanden”- ingen kommentar från dig om det som är obekvämt utan bara fortsätta att rusa på i ”ullstrumporna”.

    Skulle gärna vilja höra vad du tycker om min förra kommentar om dina SOVJET metoder?

    Din bästa gren är inte DEMOKRATI – är det inte dags att göra något åt det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.