Byggandet i trä är inte den enda lösningen, hyresnivåerna ska också bedömmas

 

Byggande i trä har fått många anhängare som det framtida alternativet men jag vill med bestämdhet säga låt alla prata för sin vara. Det går att bygga på andra sätt och till mycket lägre kostnad idag och som är minst lika hållbart och ekologiskt.
 
Vi måste bygga så att hyresgästerna har råd att betala, allt ska betalas och det finns ingen annan än hyresgästerna som är betalare och då menar jag livslängdskostnaderna.
 
Att bygga hyreshus i trä är idag minst 15 % dyrare och då blir det betydligt högre hyra, kanske lika mycket högre. Vem har råd med det i dagens läge bara för att använda ett annat materiel.
 
Jag ska bara så här ur minnet ta några saker som rör betongbyggandet förutom kostnaderna.
 
Byggandet i betong ger bra med sysselsättning där det byggs och här i Umeå kan man det och bygger nog fortfarande billigast i landet och kvalitén är bra.
 
Betong är lokalproducerat förutom den lilla mängd cement som används och betong och järn som finns som armering kan återvinnas till 100 %.
 
När det gäller badrum är betongen ett oorganiskt material och då är risken för mögel och fuktskador liten om den nu finns och ur ljud och brandsynpunkt så är betongen överlägsen och det menar jag verkligen.
 
Underhållskostnaderna är mindre och tegelfasader ser likadana ut efter flera hundra år och behöver inte ommålas som en träfasad. Jag vet också att trä är en produkt som rör sig en hel del och inte minst ser jag det på min bastu hur mycket högre den är när fukten är högre
 
Vi har valt att inte styra i detaljplaner vilka sorts hus ska byggas utan det är till fastighetsägaren att avgöra, men min mycket bestämda uppfattning är att varje byggherre oavsett om det är en kommunal eller privat har en uppgift att se till att man får så billiga lägenheter som möjligt, vilket även innebär att vi måste vara försiktiga när vi ställer den typen av krav, däremot är det viktigt att ställa krav på vilken energiförbrukning som ska finnas då det är en miljöbelastning att framställa energi

3 kommentarer

  1. Mats

    Jaha Lennart – du fortsätter att ”sprida” dina ”kloka” ord i din blogg utan att lyssna på oss väljare och svara på min kritik!

    Många kaller dig för ”betonglelle” men det har inte med det du skriver om byggande i betong utan din oförmåga att lyssna på oss väljare och försöka ta till dig något om vad vi vill!

    Fortsätt Du under dina ”sista dagar” vid makten till nästa val att bara sprida det du tycker är sanningen – sanningen kommer du som Göran Person få på valnatten om inte kretsen runt dig inser att du är en förbrukad ”elak” gammelman och nominerar någon annan som första namn – vilket är att rekommendera för partiets bästa!

    Även jag – som andra generationens socialdemokrat (sedan 30-talet) börjar tvivla på rörelsen med dig i spetsen – ni övriga i partitoppen ta tag i problemet – Lennart Holmlund!

  2. KR

    Är ingen partikamrat till Lennart Holmlund (tvärtom)
    men vill ändå ge Lennart en eloge för hans synpunkter, saklighet och uppriktighet. Signaturen Mats verkar vara ute efter något annat.
    Tänker inte ägna mig åt att ytterligare späda på den frustration som Mats uppvisar.

    Bra jobbat Lennart.

  3. Erik Johansson, energikonsult

    Kul att se att en politiker genomskådat träindustrins marknadsföring. Man ”säljer” trähus som ”miljöval”. Helt fel.
    * Jämförande livscykelanalyser som gjorts på Chalmers och vid IVL Miljöinstitutet visar liten skillnad i miljöpåverkan när du väljer olika stommaterial. Totalt sett används det lika mycket energi för att tillverka en kubikmeter betong som en kubikmeter träreglar.
    * Betong är värmetrögt. Det gör att man kan spara 15% (normalt ca 5%) av energikostnaden vid uppvärmning och ännu mer vid kylning. Här pratar vi energibesparing – för att inte tala komfort! God naturligt lufttäthet ökar bara på effekten.
    * Hygien och hälsa. Betongens ljud- och brandegenskaper överstiger vida trä. De stora byggarna frångår allt mer trä i ytterväggar och kring våtrum pga fuktproblem som ej kan uppkomma med betong.
    * Trä är ett material som rör sig och är mjukt. Underhållskostnaden ökar markant.
    * De som har lite koll på återvinning vet hur lätt det är att återvinna ett trähus.

    Jag kan inte tänka mig att någon kunnig person som tränger in i frågan verkligen ser trähus som ett miljövänligt alternativ. Numera är inte trä ens alltid billigast i investeringsskedet. Aldrig billigast i driftskedet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.