1-årssatsningar ger ingen långsiktighet

Jag är besviken på att så lite görs för att lindra arbetslösheten och de nya kommunpengarna kommer inte att bidra speciellt mycket till detta då det endast är en 1-årssatsning. Och trots att regeringens skatteprognos ser lite bättre ut, vilket jag är lite förvånad över då antalet arbetslösa ökar som i sin tur torde minska antalet arbetade timmar. Men vi ska nu studera finansplanen och se hur man kommit fram till den slutsatsen. Dock skulle det ha behövts långsiktiga åtgärder för kommunerna och inte minst när det gäller utbildningen för arbetslösa som det finns ont om åtgärder för. Frågan lär dock återkomma.

Morötter i lönesystemet
Jag tror det var Trelleborgs kommun som vill ge lärarna högre lön om eleverna får högre betyg med utgångspunkt från de nationella proven.
 
Betygen är många gånger satta på olika grunder och vi har sett hur vissa skolor, inte minst friskolor, som regel har högre betyg. Så kan det självklart vara då man på ett annat sätt väljer elever än den kommunala skolan.
 
Det finns också andra sätt att ge lärarna stimulanser i arbetet och det är antalet undervisningstimmar per lärare. Där har friskolorna många fler timmar undervisningstid per lärare än de kommunala skolorna och där finns också en förklaring till att ekonomin går bra.
 
Det är bra med morötter i lönesystemet och en självklarhet för en som kommer från Byggbranschen, men ska lärarna få lön baserad på betygen borde också elevernas omdömen om lärarna var med som en faktor liksom undervisningstiden.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.