Indien storsatsar mot växhusgaser och bygger ut kärnkraften

 

Indien kommer att ta mycket stora krafttag för att minska utsläppen av växthusgaser. Man gör det genom att kraftigt bygga ut kärnkraften de kommande 40 åren från dagens ca 4100 megawatt till 470 000 megawatt. Sverige har idag lite mer än dubbelt så många megawatt som Indien.
 
Indiska miljöexperter menar att det är just kärnkraften som är lösningen för att klara växthusgaserna. Visst förundras man över att utbildningarna runt om i världen tycker så olika eller är det andra skäl som i stället ligger bakom.
 
Oljan måste bort så fort det bara går för den är den stora boven mot en renare miljö och det kommer att behövas massor med ny energi för att ersätta oljan och för att klara det så är vindkraften bara några tusendelar. Framtidens fordon kommer att ha el som bränsle det är jag till hundra procent säker på

3 kommentarer

  1. Calle Hård

    Med all respekt för Lennart Holmlund men här gör han det litet för enkelt för sig.

    Generellt presenterar Indien storstilade planer på dittan och dattan som aldrig implementeras. ” India is on the fast track. But it takes time”, som min vän Vinod Kumar brukar säga. Det är med indisk politik som med indisk lagstiftning, fina ord som alltför sällan föder gärningar.
    Utan att ta ställning för eller emot kärnkraft kan jag konstatera att utbyggnaden av indisk vattenkraft stöter på patrull. Planer på att bygga ut älvar fördröjs eller stoppas inte minst av brist på ersättningsmark för byar som måste evakuerats. Jord finns helt enkelt inte, befolkningsutveckling, erosion och överanvändning av kemikalier gör sitt. Alternativet är att skicka människorna till storstadsslummen och göra roliga filmer om deras levnadsöden, (Slumdog Millionaire). Vid det så kallade Narmada-projektet, som Svenska Naturskyddsföreningen bevakar, betalades ersättningar till fördrivna människor men pengarna fastnade hos politiker och advokater på vägen. ( I Indien är 2 proc av BNP ”orena” pengar, 20 proc av domarkåren är korrumperad, Källa: Med döden som bröllopsgäst, om människor i Kerala, södra Indien. Förf: undertecknad.)
    I delstaten Kerala finns gott om rinnande vatten.48 älvar kastar sig ner från Västra Ghatsbergen till ett gigantiskt delta. Största kraftverksdammen byggdes av britterna för mer än 100 år sen. Den är sprucken och läcker. Alla dammar är i uselt skick eftersom underhållet eftersätts. Ett kanadensiskt företag mutade sig till en renoveringsorder, misslyckades och lämnade allt efter sig. El-ransonering förekommer i Kerala en halv timme varje kväll och priset på el är skyhögt, för luftkonditionering i ett enda rum i en lägenhet under en månad motsvarar hyran för en trevlig trerummare med egen takterass i en medelklassförort.
    Jag tror att 2 proc av Indiens energi kommer från kärnkraften. Förmodligen har den indiska kärnkraften också någonting med landets atombomb att göra.
    Summan av kardemumman: Var försiktig med att jämföra svenska och indiska förhållanden rakt av.

  2. Lena S

    Raljera om det som händer utanför Sveriges gränser är du bra på. Är det för att dölja det faktum att du lägger ner skolor i närområdet…hyckleri kallas det.

  3. Calle Hård

    Jag upptäcker att jag angivit en felaktig uppgift i mitt inlägg. ( I Indien är 2 proc av Indiens BNP ”orena pengar”).

    Rätt ska vara:
    En halvering av Indiens korruption skulle höja landets BNP med 1,5 proc.

    Källa: Narayana Murthi, ordf i Infosys Techonologies, ett av landets mest framgångsrika it-bolag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.