Jobben först

De närmsta åren kommer arbetslösheten att öka kraftigt, det tror även den borgerliga regeringen i sina prognoser. Ett stort problem är dock att arbetslösheten växer snabbare i Sverige än i andra länder. Vi har högre arbetslöshet än EU-snittet och en ungdomsarbetslöshet på närmare 27 %. En av de högsta siffrorna i EU.

 

En utveckling som Sverige måste kunna möta både på lång och kort sikt. Det förutsätter därför direkta åtgärder nu i form av nya jobb och utbildningsplatser. Socialdemokraterna föreslår därför i sin budgetmotion för 2010 hela 100 000 nya jobb och utbildningsplatser.

Men det räcker inte. Vi vill också genomföra ett brett Kunskapslyft. Jobb skapas genom människors kunskaper, inte genom att sänka deras löner. Vi socialdemokrater vill därför att 50 000 fler människor ska kunna utbilda sig under de närmsta åren. Lika viktigt är att investera i ungas chanser. Vi föreslår av den orsaken ett brett ungdomspaket som innehåller åtgärder för jobb och utbildning. Annars är det svårt att kunna rusta våra unga inför morgondagens arbetsmarknad.

På sikt behövs det också mer investeringar i entreprenörskap och forskning. Det kräver mer resurser till forskning och goda villkor för mindre och växande företag. Här prioriterar vi en särskild satsning på besöksnäringen och flera förslag läggs på kulturområdet som direkt berör de kreativa näringarna.

Vi socialdemokrater tror också att det behövs en uppstramning när det gäller det finansiella systemet som måste stärkas. Förslag läggs därför som handlar om förbättrad reglering och kontroll men också förbättrad insyn.

Ytterligare ett område som behöver moderniseras är våra infrastrukturella system, bostäder och energisystem som måste bli mer hållbara. Det krävs en grön omställning. I budgetmotionen läggs därför förslag även på detta område. Ett sätt att skapa jobb idag och i framtiden.

Vi socialdemokrater har höga ambitioner för Sverige och vi tror på andra lösningar än den borgerliga regeringen. Vi tror inte att lösningen är fler skattesänkningar med lånade pengar. Vi tror på minskade klyftor där rättvisa och jämlikhet ska utforma politiken. Jag hoppas att det återigen ska bli möjligt efter nästa års riksdagsval.

 

En kommentar

  1. Hilding Persson

    Verkar ju vettigt och sunt det du säger. Satsning på ungdomar och utbildning, rusta för framtiden, lite framåtanda, framtidsvisioner, ska göras i framtiden, man föreslår detta i budgeten för 2010. Inte vet jag Lennart om du har läst Vk på morgonen eller,följt din egen hemstads tidningsrubriker under en tid? Fylla o fight, misshandel, våldtäker,knark osv. Listan kan göras längre men vi stoppar där. Du pratar så fint om framtiden och satsningen på ungdomen. Det tidningarna skriver om utförs för det mesta av ungdomar och det sker nu. Ungdomarna existerar även idag. Eftersom den arbetslöshet som finns drabbar våra ungdomar hårdast blir det fylla och fight och tidningarna skriver. Umebor finner det osäkert att vistas ute på kvällar och helger, kvinnor finner olust att gå sena kvällspromenaden med jycken. Så länge jag minns har du suttit som skeppare på skutan Umeå. Vi läser om din gärning inom kultur,infrastruktur och dina framtidsvisioner. Vad gör du idag, vad har du gjort, vad kommer du att göra för att komma till rätta med detta som jag anser var det stora problemet med Umeå idag, fyllan, knarket, våldet och den osäkerhet som finns bland gemene man att gå ut på kvällar och helger???

    Vilka planer har du för ungomen just nu i Umeå?

    Använd gärna dina egna ord, inte något man kan läsa i partimanifestet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.