Dyster framtid?

Hur framtiden kommer att se ut för många hushåll är en stor framtidsfråga. Arbetslösa och sjukskrivna och alla de som kommer att utförsäkras ur arbetslöshetsförsäkringen och sjuförsäkringen kan komma att få det än kärvare. Men också hushåll som inte har de bekymren. 
 
Det finns nämligen oroande rapporter om att räntan kommer att höjas kraftigt den närmsta tiden. Det i sin tur ska bero på att ekonomin återhämtat sig och att inflationen stiger. Dessutom kommer det nya bankregleringar som driver upp kostnaderna för pengarna då EU ska skärpa kontrollen av kreditgivningen och regler för hur stor den kortsiktiga utlåningen får vara.
 
Och visst kan det framstå som märkligt att man ska behöva vara orolig för att ekonomin blir bättre, vilket borde vara något positivt. Men saken är den att bara för att ekonomin totalt sett blir bättre är det inte säkert att det blir det för gemene man om man har stora skulder.
 
När räntan höjs så kommer det med all säkerhet bli många som får svårare att klara hushållsekonomin och då avtar köpkraften och sysselsättningen. Vi får alltså betala flera gånger om för att vi inte har haft ett fungerade bank- och kreditsystem i världen.
 
Vi har haft en global kris för kapitalismen då banker har havererat och stater har varit tvungna till kraftiga räddningsaktioner för att betalsystemen ska fungera. Och ännu är inte kapitalismens kris över men kommunism är inte heller något alternativ. Det bästa är att sikta mot en fungerande blandekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.