Forskningsberoende företag bör ligga inne på campus

Idag har vi via vår Näringslivsavdelning och företagsorganisationer haft ett frukostmöte där vinnare av Umeå kommuns företagspris presenterat det man håller på med, vilket är simulatorer till i stort sett vilka entreprenadmaskiner som helst.

Man behöver helt enkelt simulatorer där utbildningen kan utövas då det är för dyrt att göra det i verkligheten.

Det är oerhört spännande att få lyssna och ta del av det goda samarbete som behövs, både med företagen och med forskning och utbildning. Umeå ligger långt framme på detta område och det är fantastiskt vilken enastående utbildning det finns och som måste marknadsföras, samt utvecklas ännu mer.
 
Det finns dock viss lokalproblematik för den här typen av företag då de ständigt behöver nya lokaler, vilket inte är det lättaste. Det tar tid och kraft att omgruppera. Men företag som är så beroende av närheten till forskning och utveckling bör kunna ha sina lokaler i direkt anslutning till utbildningen. Antingen genom att de själva eller andra fastighetsägare kan bygga på campusområdet, vilket förutsätter att Akademiska Hus släpper till mark och att kommunen gör planer som gör det möjligt.
 
Akademiska Hus som statligt bolag bör inte syssla med kommersiella fastigheter, dvs. lokaler för näringslivet i allmänhet utan ha acceptabla hyror. Kommunen har ju faktiskt en gång i tiden skänkt marken till staten för utbildningslokaler och inte för att de ska bygga kommersiella lokaler. Detta måste regeringen se till så att det upphör.
 
* Umeå – en framgångsrik idrottsstad och med många utövare
Kommunen har fullt upp med att se till att det finns tillräckligt med anläggningar och trycket är hårt på de befintliga lokalerna.
 
Idag är Umeå i Sverigetoppen på flera områden t.ex. i innebandy och har också nått stora framgångar genom UIK och damfotbollen. Även Umeå södra har legat i allsvenskan. Däremot har två av de stora publikdragarna ishockey och herrfotbollen fört en tynande tillvaro. Löven ligger i botten i den näst högsta serien och herrfotbollen ligger 3 serier från allsvenskan.
 
Men oavsett sport så gör idrottsledarna ett oerhört stort och bra jobb då de ägnar mycket ideell tid och arbete på idrotten, allt detta så att ungdomarna ska kunna hålla på och utöva sin idrott. Men den debatt som pågår om att sätta ytterligare press på barnen tror inte jag på. Man ska inte tvinga barn och ungdomar utan det ska vara roligt att hålla på med idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.