Energiproducenter prisspekulanter eller utan kunskap om när kylan kommer

 

Energiproducenter prisspekulanter eller utan kunskap om när kylan kommer
 
Elpriset skjuter i höjden när det blir kallt över hela landet. Det är inte onaturligt att priser stiger när efterfrågan ökar men när det gäller elpriserna finns det stora delar som energiproducenterna inte har kunnat förklara eller så har de mycket dåliga kunskaper.
Basen i vår energiförsörjning är vattenkraft och kärnkraft, och vattenkraften ska framförallt användas vi toppar i energiförsörjningen och då ska kärnkraften var basen i energiförsörjningen.
En stor del i bristen nu beror på att kärnkraften står stilla och det med planerade åtgärder som uppgraderingar och underhåll och  flera reaktorer körs inte förrän om någon månad.
Vet inte Vattenfall och andra energiproducenter att det är som kallast i dec, jan, feb varje år.
Vet de inte detta måste någon tala om det för dem.
 
Hur kan man med den kunskapen planera in driftstopp för uppgraderingar och eller underhåll.
Detta är ett hån mot alla elkonsumenter och man tvingas ju tänka att man gör detta för att kunna hålla uppe priset, och därmed på sikt göra större vinster. Ni om någon borde skämmas

5 kommentarer

  1. Tom Sander

    Håller med om allt som skrivits. Elproduktionen bör förstatligas i Sberige.Detta är bara ännu ett exempel på vad som händer när de sk marknadskrafterna släpps fria.

  2. Carl Larsson

    Bara en tanke, men alla åtgärder som underhåll m.m. kanske inte går att välja när det skall göras. De kanske måste genomföras vid just precis ett datum för att klara av säkerhetskraven.

    Jag har svårt att tro att en elproducent som vill tjäna pengar väljer att inte producera när efterfrågan är som störst. Det måste helt enkelt bero på annat.

    Jag är i alla fall glad att elproducenterna prioriterar säkerheten på våra kärnkraftverk före allt annat!

  3. Patrik Larsson

    BRA LENNART!
    Men visa nu på ”Jämtkraft anda” och tala om hela sanningen för länets elkunder.
    Är det något som vi alla byggt upp med skattemedel, som EJ skall få kosta hur mycket FÖR mycket som helst så är det EL.
    Vattenfall har mängder (vi har) vettenkraftverk i Norrland de har ingen rätt att driva detta så girigt som de gör.
    Vattenfall med sin hord av Management, bör fatta skillnaden på SALFE MADE och SKATTEFINANSIERAT.
    23 max 25öre per kw, då har de ändock en mycket god vinst.
    Alla län i landet måste bli självförsörjande, det skall en politiker Oavsett parti färg förstå.

    Gott Nytt!!

  4. Lars Gidlöf

    Till Carl Larsson
    Nog kan kraftbolagen planera sitt underhåll så att det görs under perioder där elproduktionskravet är som lägst,bara stoppa och göra det på sommaren t ex. Reparationer pga haverier är en annan sak som man ej kan styra, men som jag skrev som kommentar för någon vecka sen då Holmlund gapade om mer kärnkraft så står nu 4-5 aggregat still, det är planerat för att få ut högre elpriser.För ju mer elkraft tillgängligt på marknaden,så sjunker priset,och de tjänar mindre.Om de kör alla aggregat så blir inkomsten mindre,slitaget större,enkel mattematik.

  5. Carl Larsson

    Svar till: Lars Gidlöf
    Nu är jag ingen expert på hur rutinerna ser ut innom kärnkraften, men om man ser hur det ser ut innom andra områden så måste vissa saker genomföras med givna intervaller.

    Om då ett sådant intervall olyckligtvis sammanfaller med den kallaste tiden på året så är det inte så mycket att göra. För om du då byter ut denna delen (som förmodligen är VÄLDIGT dyr) tidigare än vad som krävs så blir det helt enkelt inte lönsamt. Byter du ut den senare så bryter du inte bara mot lagen, du riskerar säkerheten också.

    Men det kan ju också vara på något annat sätt, vad vet jag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.