Etanolen en miljöbov?

Etanolens påverkan på miljön har diskuterats länge och inte minst när högeralliansen införde etanolbussar 1991. Vi var tveksamma till satsningen av två skäl, dels miljöskäl men även av ekonomiska skäl. Idag ställer vi krav på vilka utsläpp som bussarna ger och inte vilket bränsle de ska köras på. Etanol som drivmedel påverkar på så vis att Umeå har svårare att klara luftkvalitetsnormen.

Igår presenterade Expertgruppen för miljöstudier uppgifter på att utsläppen har ökat med 20 000 ton i Sverige sedan 2000 på grund av etanolprogrammet. Detta jämfört med om man kört på bensin. Uppgifter som baseras på de allra senaste forskningsresultaten. Rapporten säger också att satsningen har gett högre livsmedelspriser, lägre bensinpriser och ökade utsläpp.

Jag har sedan tidigare varit tveksam till etanolen men har inte haft tillräckliga kunskaper om hur det har sett ut. Däremot har vi ju tidigare fått skäll från Gröna bilister som nu också kritiserar rapporten. Men exemplet visar än en gång på att det är fel att ge särskilda rabatter på parkeringar för etanolbilar. Visserligen är etanol en förnyelsebar energikälla men utsläppen ökar.

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Pelle

    Du var tveksam till etanolen säger du idag – varför var då Umeå Energi med att finansera SEKAB:s etanol satsning?

  2. LP

    Hur var det Lennart med styrningen av bolag? Regeringen har fått kritik av dig för att de inte styr Vattenfall tillräckligt bra. Nu visar du ju att du är minst lika dålig själv på att styra de kommunala bolagen. Hur kan en sådan illa skött satsning på Etanol via SEKAB genomförts under ditt styre? Hur många miljoner har inte försvunnit i denna kommunala bolagssatsning? Du är tveksam till Etanol, jag är tveksam till din förmåga att styra de kommunala bolagen.

  3. CLS

    Håll koll på siffrorna. Inte ”20.000 ton mera utsläpp” (av koldioxid) utan, citat från Expertgruppen,
    ”Det svenska etanolprogrammet beräknas sedan år 2000 ha ökat koldioxidutsläppen med omkring 20 miljoner ton, jämfört med om samma transportarbete utförts med bensin.”
    Vad betyder ett tal när man inte förstår dess innbörd? Och 20 miljoner ton CO2 är mycket i detta sammanhang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.