Ingen utomstående har rätt till kommunens datanät

Det har redovisats i media att kommunen har polisanmält en hyresgäst i Hamnmagasinet. Kommunen anmäler alltid om man finner att det kan finnas misstankar om brottsliga handlingar. Framtiden får utvisa om det var rätt.

Kommunen hyr aldrig ut till någon som får koppla in sig på kommunens interna nät då det är till för kommunens verksamhet.

Det finns ett hyresavtal som gällde fram till årsskiftet men som var utan internetanslutning och sedan årsskiftet finns det inget avtal överhuvudtaget.

Omfattningen av trafiken var så stor gentemot övrig användning och därför undersökte man naturligtvis vad det berodde på. Man fann då att hela 9 % av kommunens trafikmängd och nästan 22 % av administrationens trafik kom från samma källa.

Personens trafik har utgjort en betydande belastning på ett nät som finansieras av och finns till för den kommunala verksamheten. Det hela är därför ganska enkelt; det är en person som på eget bevåg kopplat in sig själv på kommunens nät, vilket man inte hade behörighet att göra.

13 kommentarer

  1. Eskil

    Jaha, och då skickar man poliser som plockar all datautrustning från kontoret i fråga istället för att överhuvudtaget prata med den ansvarige?

  2. Simon

    Ptja, strömmar man video dygnet runt på ideell basis till förmån för umeås invånare, så går det en del trafik, jag är förvånad att siffran är så låg. Sen frågar man sig vad om Umeå kommun fortfarande skriver ut på papper och budar med taxi, eftersom UmeTVs trafik kan motsvara så stor del av den kommunens totala trafiken.

  3. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Tjaba, Lennart. Det fanns en muntlig överenskommelse om att vara kvar i huset och fortsätta vara verksam.

    Trafiken har ej varit av ”betydande belastning”. Jag önskar att du jämför med nätets totala kapacitet, istället för den oerhört lågmälda bandbredd en kontorsdator förbrukar.

    Känn dig fri att ringa mig om du skulle få för dig att publicera något, så kan jag korrekturläsa det åt dig. 🙂
    Du hittar mitt telefonnummer på samtliga personsök à la Eniro och hitta.se

  4. Johan

    Märkligt att vissa alltid ska åka snålskjuts på andra. Någon har trots allt betalat för att upprätta och driva detta datanät. Sen undrar jag om inte misstankna gällde något grövre brott än att bara plugga i kabeln i väggen. Måste inte brottet kunna ge fängelse för att polisen ska få göra husrannsakan?

  5. Per burm4rk

    Kontraktet skulle förlängas med föregående kontraktstid om inget annat anges. Du tar självklart polisen och teknikerna i försvar oavsett vilka tjänstefel de begår.
    Du använder själv kommunens nät för att sitta här och slryta om umeå kårens senaste trakaserier. Du får yttra dig men inte de unga.
    Du borde avgå din clown!

  6. Macke

    Har Lennart kollat vad kommunen har för hastighet egentligen? Om kommunen har 3Mbps vilket vore helt otroligt så vore 30% rätt. Men om detta vore sant så skulle jag skämmas att ens uttala mig som kommunalråd. 3Mbps kostar för företag (på adsl) några hundralappar. Vi kanske borde döpa om kommunen till ”Sveriges slö-kommun” då det gäller internet?

  7. Edwin

    Lennart,
    vi är många som håller med dig ska du veta… En positiv sak i denna soppa är trots allt att kommunen kan se över sin säkerhet ytterligare. Om Nordfeldth fått muntligt löfte trots kontrakt som säger annorlunda lyfter problematiken kring att det finns personer i organisationen som tar sig friheter man inte har mandat till..

  8. Rita

    Jag är ingen tekniker ej heller någon större dataanvändare (får hjälp att skriva detta). Har bott i Umeå i hela mitt liv som kantats av både glädje och sorg. Dock har familjen en historik hos både psykvård och sociala. Jag FÖRLITAR mig på att Umeå kommuns nätverk är stängt för utomstående där våra uppgifter finns sparade och lagrade. Jag blir helt enkelt livrädd när jag läser om människor som Mikael Nordstedh som inte kan skilja på mitt och ditt. Från sin egen dator och sitt eget nätverk får han tycka precis vad han vill men behåll komunens nät INTAKT för utomstående! Tack!

  9. Peter Burström

    Lennart, Procentsatserna du skriver ut är inte en andel av belastningen på nätet utan av användningen. Det är inte så konstigt att om man har livestreamad TV till förmån för umeborna att det tar ett tiotal procent av användningen när resten av kommunen bara skickar mail och har sina datorer i standbyläge 18 av 24 timmar om dygnet. Nordfelth skulle nog kunna tusendubbla sin överföring utan att någon skulle bli störd. Kapaciteten är enorm, men vi använder inte all. Det är heller inte så konstigt att man tror, om man har fått klartecken sända TV över nätet, att man får använda kommunens internet.

  10. Jörgen L

    Eftersom den här personen uppenbarligen jobbat ideellt med saker som varit till för umeåborna, och dessutom enligt uppgift tidigare fått OK att använda den fungerande internetanslutnig som fanns i det kontor han hyrde på ungdomens hus, så hade väl det naturliga för IT-förvaltningen varit att ta kontakt med honom och påpeka att hans trafik störde nätverket, snarare än att skicka polisen på honom för att beslagta hans personliga datorer?

    Är det inte lite kontraproduktivt att belöna ideellt arbete på det sättet?

  11. Göran Axelsson

    Att kalla detta för datorintrång är som att säga att gena över en av kommunens fotbollsplaner för inbrott. Det finns nog många fotbollsplaner som har många besökare som inte betalat för sig.

    Det som är talande här är att både kommunala tekniker, administratörer och politiker har visat mycket bristfällig kompetens och drar in polisen när det hade räckt med ett telefonsamtal.

    Om inte internetkontakt ingick i hyran så skulle man ha ryckt ur kontakten i andra ändan av kabeln, det tar en minut.
    Istället drar man in polisen, tala om slöseri!

  12. ConnyT

    Låter helt surrealistiskt att skicka polisen på hyresgäst för att det finns oklarheter i ett kontrakt. Varför inte prata med personen och reda ut oklarheterna istället?!

  13. WysiWyg

    Eftersom ingen annan gjort det så vill jag påpeka för Rita att hon inte behöver oroa sig. Han har inte haft mer tillgång till dina sekretessbelagda uppgifter än t.ex. någon skolelev (som efter vad jag förstått också använder det nätet).

    Måste säga att jag tycker det är dåligt att ingen förtydligat detta, då det uppenbarligen föreligger förvirring hos somliga om vad som faktiskt hänt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.