Valåret är igång

Förra veckans partiledardebatt har slagit an tonen till årets valrörelse som mycket kommer att handla om jobb, välfärd och regeringsduglighet.

Maud Olofsson (c) passade som vanligt på att kritisera de rödgröna i debatten och förslaget om en ny sjukförsäkring istället för att självkritiskt fokusera på den egna politiken. Hon hävdade bland annat att den borgerliga regeringens sjukförsäkringsmodell ger människor en ny chans i livet. Detta till skillnad mot de rödgrönas som hon menade stängde människor ute från arbetsmarknaden.
 
Näringsministern torde ju dock ha en hel del att fundera på när det gäller den egna politiken. Centern beslutade efter valet 2006 att de i valet 2010 skulle fördubblas och nå 16 procent. Ett mål som justerades ner till 10 procent hösten 2009, men med tanke på de senaste opinionssiffrorna (3,1 procent) har Maud Olofsson från Bygdeå en hel del att göra.
 
Fredrik Reinfeldt menade istället att valet stod mellan ”En erfaren allians” mot ett oprövat ”vänsterexperiment”. Men regeringen gick till val på att fler människor skulle få jobb och färre hamna i utanförskap. Resultatet blev tvärtom. 70 000 fler har hamnat i utanförskap. Receptet med skattesänkningar för de välbeställda och med lånade pengar gav inte fler jobb.
 
Reinfeldt efterlyste även socialdemokraternas jobbpolitik och vill ha mer besked gällande detta, vilket kanske är förståligt då regeringen Reinfeldt inte verkar ha haft en aning om hur en sådan ska bedrivas. För om regeringen haft bättre koll så skulle väl ändå en bättre sådan ha praktiserats under de fyra år som nu gått.
 
I Umeå kommer vi att synliggöra vår egen politik men också vad regeringen har gjort, eller inte gjort. Framförallt rör detta jobbområdet och hur jobbkrisen påverkar ungdomarna. I Umeå finns det runt 1500 ungdomar som är intresserade av de ungdomsjobb som Baltic har donerat pengar till. En positiv satsning, inte tu tal om det, och ett lovvärt initiativ men samhällets ansvar är större. Jag anser därför att regeringen har gjort fel när man prioriterat och fortsätter prioritera att sänka skatterna med lånade pengar för de välbeställda. Resurser som istället hade kunnat investeras i jobb till våra ungdomar. Skattesänkningarna har ju inte direkt hjälpt ungdomarna och gett upphov till en massa ungdomsjobb. De har det fortfarande lika tufft som förut att komma in på arbetsmarknaden.
 
Lennart Holmlund, kommunalråd (s) Umeå
Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Patrik

    Sossar och alliansen sitter i samma båt. Lägger man rösten på sossarna och skötebarnet = utanför eller lägger man den på något av allianspartierna så slår det lika. Det är inte konstigt att bla
    invandrarna sitter i utanförskap. De enda försörjning de kan få är bidrag och inget ont i de. Sossarna har en cynisk syn på de svaga och de försätter dessa i utanförskap och låter inte folk få valmöjligheter utan att lägga sig i hur folk ska tänka och agera. Har vuxit upp med två syskon och en ensam stående förälder med lågavlönat arbete. Under sossarna styre och min mor skulle aldrig lägga en röst på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.