Skatter

Jag har i bloggar och artiklar tagit upp skattefrågan och senast idag fick jag in en insändare i VK där jag påpekar att välfärd och skatter går hand i hand. Sänks skatterna totalt sett minskar den kassa som man kan betala välfärden med. Det är omöjligt att behålla en omfattande och generell välfärd om pengarna att betala välfärden med minskar.

Grekland är ett sådant exempel som har levt över sina tillgångar och som nu har ett skenande underskott. Detta så till den milda grad att euron rasar i värde för alla euroländer. För Sverige blir konsekvenserna att kronan blir dyrare och kanske blir det besvärligare för exportindustrin.
 
Övriga länder inom EU ställer också hårt tryck på Grekland med kraftiga besparingsåtgärder och krav om tänkbara skattehöjningar i form av moms och punktskatter på bilar och energi. Men moms slår ju hårdast mot låginkomsttagare där matkostnader är en stor del av utgifterna. Det grekiska folket å sin sida verkar dock tro att man inte ska betala ränta på de stora lånen och hotar med strejker. Det är inte lätt för den nytillträdde socialdemokraten att städa upp efter en ekonomi som misskötts så gravt och att skatterna har sänkts med lånade pengar. Men det går inte att låna till skattesänkningar och minska skatten utan att det går ut över välfärden.
 
Gratis heroin
Förstår inte varför danskarna väljer att ge upp kampen mot droger och missbruk. Man har beslutat att dela ut gratis heroin till missbrukare där metadon inte hjälpt. Även metadon är ju en konstgjord och syntetisk drog som upprätthåller missbruket. Men det är beklagligt då det känns som att man nu ger upp det förebyggande arbetet mot droger. Så kan det gå om den liberala politiken får ta över helt.
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Johan Karlsson

    Intressant att du noterat att de höga skatterna hårdast drabbar de med låga inkomster. Varför har då Partiet konsekvent drivit fram världens högsta skatter? Momsen som du nämner påverkar mest de som redan har en ansträngd ekonomi. Trots detta har Partiet sett till att vi har världens högsta momssats. Jag tror att det är medveten taktik. Genom att beskatta medborgarna och hindra dessa från att öka sin levnadsstandard kan man hålla kvar dessa i beroendeställning till Staten. Skulle man råka ”rösta fel” riskerar ju alltid bidragen att dras in.

  2. vindelnblå

    Snacka om fusk, när en regering för ett helt land myglar. På G så sent som i november ifjol. Direkt efter valet. En liknande historia där det mörkades ägde rum 2001. Greklands sossar har då kommit ett steg längre i och med samarbetet med Goldman & Sachs. Hur skall Sveriges sossar finansiera allt de lovat? Vi skall få veta efter valet. Det låter ju bra. Låter som de är på väg med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>