Uniformerade busschaufförer

Det är lite märkligt hur saker och ting speglas i media ibland och ännu märkligare är det att så fort något kommer från Rättvisepartiet så hakar Västerbottensnytt på. Måhända beror det på vissa kopplingar men anmärkningsvärt är det i alla fall.

När det gäller diskussionen om uniformer så är det ett tydligt krav i vår upphandling att förarna i tjänsten ska bära företagsuniform och bör vara försedd med namnbricka. Uniformen har man inte bara för att se proper ut i tjänsten utan att tjänstemannaskyddet ej gäller fullt ut utan uniform. Det sistnämnda bör ju vara viktigt även för den anställda.
 
Kommunen har även rätt att stämma bolaget på skadestånd om de bryter mot avtalet och där ingår även punkten med uniform.
 
Enligt svensk lagstiftning är länstrafiken huvudman och den som beställer den inomkommunala trafiken och den som betalar. Det är samma sak när det gäller mellankommunal trafik som landstinget beställer och betalar.

13 kommentarer

  1. leif

    Nu var det kallt och killen ville klä sig varmt. Ibland är det sjukt hur trögt samhället kan vara, skrämmande.

  2. Sandra

    Vad jag förstod så var väl inte själva sakfrågan (dvs. slips eller inte slips) det viktiga, utan attityden från arbetsgivaren som helhet. Jag vill inte påstå mig ha insyn i hur det interna arbetet på Nobina fungerar, men det som hörts från missnöjda busschaufförer, både i samtal i bussarna och enligt vad som synts i media, indikerar att något inte står rätt till och att detta bör tas tag i av antingen Nobina själva, den fackliga organisationen eller kommunen.

  3. Alejandro Caviedes

    Håller med Sandra. Problemet är inte slipsen eller uniformen i sig. Det kan man ha olika åsikter om, och chauffören som demonstrerade har uppenbarligen en annan åsikt än du. Problemet, vilket jag påpekade i mitt inlägg, är att han mest troligt kommer att mötas av disciplinpåföljder för att han nu med sin protest brutit mot lojalitetsplikten. Ngt som inte skulle hänt om trafiken hade legat kvar inom egen regi alt. att man hade skrivit in meddelarfrihet i avtalet. Det företaget har ju tidigare varsalt anställda om uppsägning för att de skrivit medborgarförslag.

  4. lf

    Nja,nu hårddrar du väl detta ,en namnskylt räcker väl.Vi kan inte driva folk till militär disciplin.Vad är poängen.

  5. pierre

    Om du nånsin kan hålla dig till sakfrågan Lennart, men icke du bara svammlar runt verkligheten. Rättvisepartiet vill naturligtvis hitta frågor att driva och när de hittar dessa i form av ”slipstvång” eller annat så hakar politikers parasiterna på så klart, so what??????

    Du personligen( med Bertil H) har sett till att ett mycket bra fungerande Ultra/Polarbuss med stora resurser och kunskaper ha lagts ner och inventarierna sålts till billig penning till privat entreprenör som ser till ägarnas intressen istället för skattebelande umebon.

  6. pierre

    hittills har Nobina varken anställt fler ( sparkar personal istället), utvecklat trafiken eller förbättrat kvalitén. De har bara lyckats omvandla hela rörelsen till psykopat råtthåla. Men du vägrar ta ditt ansvar som beslutsfattare och undersöka ärligt vad som har blivit bättre respektive sämre och vad som kan förbättras. Detta måste KF beställa av utomstående, varken länstrafiken eller t.o.m statsbyggnadskontoret. Men du klarar naturligtvis inte av huvudvärken.
    Lycka till, vi hörs när du få migrän istället.

  7. Conny Forsström

    Jag anser att mina skattepengar INTE ska gå till privata företagare, men nu är det som det är. MEN det ska ställas höga krav på företag som går in och tillhandahåller tjänster åt kommunen. Meddelandefrihet är ett av de krav som MÅSTE upprätthållas för att vi skattebetalare ska kunna se hur företaget sköter sig.

  8. Peps

    Om länstrafiken enligt svensk lagstiftning är huvudman för inomkommunal trafik, hur kommer det sig att Skellefteå kommun har kunnat behålla sin inomkommnala trafik inom egen regi?

  9. hans

    Jadu Lennart- Visst, företagets anställda skall bära uniform och det gör dom. I det här speciella fallet, så hade den anställde en tröja, helt uppdragen pga kyla. Vad han har inunder är ointressant. Det stora problemet vid Nobina är den hänsyndlösa personalpolitik som där förs. Det är lätt då att ett slipsproblem kan få stor proportion. Det minsta man kan begära av ett arbetarparti är att ni tar dom anställdas synpunkter på allvar i stället för att gömma er och säga att det är på det privata bolagets ansvar. I högsta grad DU, som ansvarade för att tätortstrafiken privatiserades.

  10. hans

    Ja, Skellefteå- varför kan dom driva trafiken i kommunal regi? Du påstod ju tidigare att det inte var tillåtet för kommunen att driva busstrafiken i egen regi. Detta skulle då innebära att umeå kommun, under lång tid, har olagligt bedrivit busstrafiken i tätorten. Det är nu inte riktigt så utan kommunen har bedrivit trafiken i egen regi, med länstrafikens goda minne. Skellefteå fortsätter med det. Sossarna har tidigare varit en garant för detta, men DU drev det hårt och lyckades privatisera ultra. Vi ser nu hur det har gått.

  11. hans

    Det svar som du gav, är exakt detsamma som du har gett tidigare. Kan du svara på några frågor då?

    1. Har umeå kommun tidigare bedrivit en olaglig busstrafik inom Umeå tätort?

    2. Varför går det bra att bedriva trafik i egen regi i Skellefteå, men inte i Umeå?

  12. hans

    ”Enligt svensk lagstiftning är länstrafiken huvudman och den som beställer den inomkommunala trafiken och den som betalar. Det är samma sak när det gäller mellankommunal trafik som landstinget beställer och betalar.”

    Ja, Länstrafiken är huvudman. Kommuner och Landsting beställer och betalar Länstrafiken. Det fanns och finns ingenting som säger att kommunen inte får bedriva trafik i egen regi. Busstadstrafiken beställs och betalas nu till Länstrafiken samtidigt som det nu också finns en administration för detta i Umeå. Vill du nu svara på mina tidigare två frågor?

  13. hans

    Ett tillägg till min senaste kommentar.

    Det inom ”citationstecken” Var en upprepning av ditt svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.