Det finns polis som snabbt klara upp ett brott

 

Effektiv polis
Vi låg på stranden i Kata i Thailand i går och hade varit och ätit vid ett bord en liten bit därifrån. Nedanför den svenskkoloni vi var på låg en äldre gentleman lite upp i åren kommen, italienare.
När vi kom tillbaka efter vår lunch var det mycken diskussion för den italienske mannen hade blivit bestulen på sin ryggsäck när han hade gått och badat och där han hade både pass och pengar.
Det tog inte lång tid förrän den Thailändske strandpolisen var på plats och började prata med mannen men även en del andra personer och några strandförsäljare tillkallades blixtsnabbt för att höras om de sett något.
Efter ytterligare en stund kom Patrol Polisen och rapporteringen från olika håll fortgick och många strandförsäljare kom till plats och gav sin bild men det var en uppmärksam person bland Thailändarna som sett något och vi förstod gav ett gott vittnesmål. Det sägas att Thailändarna ser allt som händer runt omkring dem och att de har full koll
Redan när strandpolisen kom tog det inte lång tid förrän han hade skickat ut sitt budskap och så fort den andra polisen kommit på plats och haft vissa förhör gick telefoner och walkie taks varma.
Det syntes i alla fall som om att det var många mer än man kunde tro som varit vakna och sett någonting och efter kanske en timme såg vi den äldre gentlemannen starta en moped och det som berättades då var att de redan hade gripit den person, en gravid kvinna som tagit mannens ägodelar.
Varför redovisar jag detta? För det första var det nog många fler än man tror som hade ögonen öppna och kunde ge polisen snabba ledtrådar så att förövaren greps och dessutom såg det som en plikt att våga tala om för polisen vad man sett.
Det är viktigt att folk vågar säga vad man ser om det begås brott och bidrar inte människorna som ser något till detta är vi fullständigt på fel väg
I detta fall blev nog alla glada att det löstes på ca en timme och gladast blev nog den som fick reda på att förövaren var fast. Våga vittna
Etiketter:

4 kommentarer

  1. Rolf Salomonsson

    Tänk om dom var lika snabba på att fånga pedofiler, knarklangare, och maffian. Samt bidra till en stabil demokrati.

  2. Elmar Friesli

    Eftersom att jag har jobbat som f d utländsk polisiär- och militär underrättelseofficer bland annat också över hela Asien,så måste man polisens effektivitet i de länderna ta med en nypa salt, för bland makthavarna, militären och polisen finns det ofta en överenskommelse att ”fixa” gärningsmannen så fort som möjligt på grund av turismen som största inkomstkälla, d.v.s. att man inte får ett dåligt rykte utomlands och tappar turisterna. Det är väldokumenterat från utländsk håll att tusentals oskyldiga personer blev gripna för att de enbart har befunnit sig i fel ögonblick på fel ställe.

  3. Elmar Friesli

    Och angående att vittna, så rekommenderar även jag att var och en ska ha modet att vittna för rättssäkerhetens- och demokratins skull.
    Men det är också viktigt och man måste komma ihåg att forskningen kunde bevisa att ju fler vittnen det är till ett brott eller en olycka, desto mindre är sannolikheten att någon ingriper eller till och med vittnar.
    Fenomenet kallas åskådareffekten eller Genovesesyndromet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.