Barnasjukvård för alla ger lägre barnadödlighet

 

Idag har vi kommunkonferens inom Umeåregionen. Vi har just haft ett intressant anförande som gett oss en utblick i världen med hur det är bland annat med hälsan och inkomster även kopplat mot barnadödligheten.
Vi fick se en jämförelse mellan huvudstäderna i Kina och USA och därmed mellan Beijing och Washington. Han visade att inkomsten mellan folket i städerna är fruktansvärt stort och att USA är mycket rikare
Så till det intressanta.
Barnadödligheten är dubbelt så stor i USA, s huvudstad än i Kinas och förklaringen är att även om Kina är ett märkligt samhälle på många sätt så är sjukvården till för alla. Alla kvinnor oavsett inkomstläge har samma rätt till mödra och sjukvård men så är det ju inte i ett land där man inte har en välfärd till för andra.
För ett samhälle som ska utvecklas är barnadödligheten ett bra mått och vi fick också se hur man med enkla medel fått ner dödligheten ganska radikalt även i fattiga länder om den omfattas av alla.
När vi pratar problem så dör det 25 000 barn i världen varje dag. Det finns botemedel mot mässling där det dör 900 000 barn varje år. Att vaccinera alla barn skulle få ner siffran radikalt, men det måste i så fall omfattas av alla.
De här exemplen visar på att det är viktigt att vi har en välfärd som omfattas av alla

6 kommentarer

  1. Andreas Bjerke

    Nu tror jag bestämt att du är ute på tunn is. Möjligen kan man jämföra vissa områden i Peking med vissa områden i Washington, men barnadödligheten i Kina ligger på 20,25 medan USA har 6,26. Barnadödligheten är alltså mer än tre gånger så hög i Kina.

  2. Sven

    Socialistpropaganda har ”jag hört”.

    Typ:
    1/ Hata USA
    2/ Krama kommunisterna – dom är ju socialister.
    3/ Ta fram fejkade siffror
    4/ Ljug – du gör det för den goda sakens skull!
    5/ Piska kollektiven.
    6/ Skörda!

  3. Lennart Holmlund

    Det är inte jag i så fall om är på tunn is uan Staffan Landnin som höll i ett tema Vart är världen på väg och underrbiken hälsa, demorati, & abetsmarknad ur ett globalt perspektiv. jag kanske återkommer senare för det varmycket itressanta saker som han tog upp. Det var han som visade detta med barnadödliget. Det fanns fler exempel också att där man var rikast kanske det var bara pengar som räknades. Vad jag sa var att jag inte är någon kommunist oc andra saker är hemska i Kina men hans tes var att där saker omfatts av alla så är barnadödligheten mindre. Du kanske kan fråga VK.s Anders Brodin

  4. Lennart Holmlund

    När det gäller Sven ids jag inte kommentera oc dessutom är törs han inte säga vad han heter. Fegis och ett fel i detta system att gömma sig bakom annonymitet.
    Intressant att Andraas Bjerke är rätt namn att han är långt ifrån Umeå eller så är min blogg punktmarkerad

  5. Andreas Bjerke

    Om kommunalrådet har tid att efterforska de som kommenterar bloggen så borde det också finnas tid för en enkel faktakoll.

    Att läsa din blogg är ganska naturligt för mig efter att ha varit bosatt i umeåtrakten i 23 år.

    Dina siffror om Peking och Washington kan förstås vara korrekta. Däremot visar siffrorna för länderna upp en annan bild som gör din slutsats ohållbar.

  6. Ann-Louise

    Vad vill du Lennart säga med ditt inlägg? Att folket har det bättre i Kina än i USA? Ni socialister tar verkligen till vilka medel som helst för att svartmåla det demokratiska USA och hylla kommunistdiktaturen Kina! Den socialistiska propagandan vet inga gränser…!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.