Namnbyte är ett effektivt sätt att flytta fokus

Den ibland lite högljudda retoriken kan ibland bli märklig men ändå intressant att följa. Anders Sellström skriver att fastighetsskatten är en valfråga även i detta val. De borgerliga partierna lovade i valrörelsen 2006 att avskaffa fastighetsskatten. Nu har de haft en mandatperiod på sig och så har inte skett. Däremot bytte regeringen namn från ”skatt” till ”avgift”.

Numera beskattas ett radhus lika hårt som en lyxvilla. Det är orimligt. Regeringen har dessutom infört en retroaktivskatt på uppskov (”uppskovsskatt”), vilket är fel.
 
Det rödgröna förslaget som har presenterats innebär att man vill ge villaägarna lugn och ro. Därför säger man ja till att behålla den nuvarande modellen för fastighetsskatt med några justeringar. Sammanlagt höjs inte boendebeskattningen, istället gör man en viss omfördelning för att skapa en bättre fördelning och ökad rörlighet på bostadsmarknaden.
 
Det rödgröna fastighetsskatteförslaget innebär att de som har de dyrare villorna värda över cirka sex miljoner (ett taxeringsvärde om 4,5 miljoner eller mer) kommer att få höjd skatt. Enbart cirka 1 % av landets småhus berörs av höjningen.
 
Begränsningsregeln utvidgas. Regeln innebär att ingen ska betala mer än 4 % av sin inkomst i fastighetsskatt för sitt permanentboende.
 
Fastighetsskatten för flerfamiljshus (hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar) sänks från 0,4 till 0,22 procent. Cirka en miljon lägenheter omfattas av den sänkta skatten.  
 
Uppskovsskatten och begränsningen för uppskov tas successivt bort, i ett första steg tas uppskovsskatten bort på belopp upp till 200 000 kronor.
 
Så när Anders Sellström skriver att han aldrig kan acceptera att fastighetsskatten införs igen så blir det lite småroligt då ”skatten” inte har försvunnit – den är bara omdöpt.

En kommentar

  1. Stordrutten

    Hej Lennart !

    Vad har du för kommentar till att vägverket öppnar för tunnelalternativet igen? Vilket alternativ föredrar du?

    //S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.