Djurskyddet raserade med en centerpartist som jordbrukminister

Djurtillsynen flyttade högerregeringen från kommunerna till staten och länsstyrelserna. Men inte blev det bättre utan det är många som uppger att den helt har havererat.

Nu tänker jag inte enbart på de uppslag som kommit från Djurens rätt när det gäller grisar och minkar utan de flesta som har insikt i frågan delar uppfattningen att den har upphört mer eller mindre.

Orsaken till flytten tror jag var att man inte hade kontroll från staten över varje kommun och att man tyckte att en del kommuner var för hårda i sin tillsyn.

Nu när det dyker upp missförhållanden då funderar man på vad som ska göras. Egentligen är det enkelt och det är att se till att det avsätts tillräckligt med pengar för att länsstyrelserna ska kunna göra den här tillsynen. Jag tror nämligen att det är brist på pengar som gör att tillsynen har havererat. Från vår sida var vi emot flyttningen från kommunerna däremot kommer en rödgrön regering inte att flytta tillbaka tillsynen utan se till att det finns resurser där nu är placerad.
 
Flyttningen skedde utan resurstillskott till länsstyrelserna och utan att man tog bort några andra uppgifter. Men självklart var man tvungen att göra så då man skulle få fram pengar till att sänka skatterna för dem som har det bäst. Sen att det gick ut över djuren som fick en sämre tillsyn verkar vara mindre viktigt och tyvärr verkar det som om djuren i samma veva fick det sämre.

6 kommentarer

  1. Per Hansson

    …kanske finns det brister i hur minkarna sköts, men vad som är betydligt värre är att hela den svenska landsbygden raserades under mångårigt socialdemokratiskt styre!

    Det finns bara ett landsbygdsparti – centerpartiet!

    Många sossar hackar på centerpartiet – men vi blir bara starkare av att arbeta i motvind!!

  2. Arbetare

    Och Per H, med grisarna är allt okej, tycker du?
    Du måste ju vara C-partisk, som tycker djurplågeri är hyfsat ok.
    Dessutom finns ingen näring som får så mycket i bidrag som jordbruket, i två led. Då bör man kunna sköta uppdraget utan plågeri.

  3. Helén Pettersson

    Per H, nu tar du väl ändå i lite? Vem är det som raserar möjligheterna att bo i glesbygd nu, tycker du?
    Hur ser det ut med skolor, vårdcentraler, försäkringskassor, postkontor, apotek, bensinmackar, veterinärstationer, smittskyddsberedskap och infrastrukturssatsningar i glesbygden efter de här fyra åren med en borgerlig regering? Jag har respekt för de centerpartister som tror på glesbygden, men ärligt talat, er partiledning har lämnat er därhän för länge sen.

  4. Erika Estreen

    Ok, det börjar bli lite genomskinligt i sin långsökthet : eftersom att moderaterna ville sänka skatterna för de som har det bäst (för det brukar vara den kritiken ni har mot M) så sabbade C hela djurskyddet?
    Det är ju helt uppenbart att Socialdemokraterna har fått order från centralt håll att greppa varje halmstrå för att kritisera allt vad centerpartister heter.

    Förresten, tack för vårt samtal i juni, välkommen att läsa min blogg!

    Jag har det inte ”bäst” men jag fick sänkt skatt iallafall. Tacka Alliansen för det.

  5. Helén Pettersson

    Erika,
    jag kan lova dig att jag kritiserat centerns riktigt dåliga djurskyddspolitik under precis hela mandatperioden. Det är inget nytt. Jag har haft ett antal debatter med Eskil Erlandsson i riksdagens kammare om djurskyddet, och vad gäller tillsynsfrågan så är jag den förste att beklaga att det gick lika illa med omorganiseringen som jag trodde.

  6. Lennart Holmlund

    Svar till Erika Estreen (2010-08-18 23:04)
    Ja du fick lägre skatt men det kan bli så att du får sämre sjukvård om du blir sjuk, sämre skola åt dina barn, de har stulit av dig pengar som du fått räkna av i löneförhandlingar då de sänkt a-kassan, sjukpenningen och gjort det djävligt för de riktigt sjuka. Skulle tro at du fortfarande är skyldig mycket pengar för de utbildningar och anant som du kostat andra skattebetaler sedan du föddes

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.