VK, AD. Det går att köpa sig fri före domstolsförhandlingar

Den här bloggen ska inte handla om politik eller oppinionsundersökningar som många av mina allianskollegor hänvisar till i sina bloggar, utan en helt annan sak nämligen om det går att köpa sig fri så att vi som inte jobbar i media får veta sanmningen bakom ett bråk eller vad det nu är. I vanliga fall är media oerhört snabb på att spegla konflikter på arbetsplatser men inte sina egna. Så är det

 

VK, AD, trovärdighet och allt går att köpa

 

Jag såg att det blev en förlikning mellan tidningen och en tidigare anställd dag innan målet kom upp i Arbetsdomstolen (AD) . Den anställde hade brutit mot anställningsavtalet menade VK och handlat omdömeslöst. Facket hade en annan uppfattning.

Vk,s vd menar att tidningens trovärdighet skulle skadas om han var kvar. Vi som sitter utanför vet inte ett dugg om detta eller om det är nu som tidningens trovärdighet skadas när inte frågan kom upp i AD.

VK har ju bra ekonomi och man kan ju tro att man i stället köpte sig fri för att få offentlighet i hela ärendet i stället för att få en dom emot sig.

Fackklubbens ordförande Engström säger att VK köper ut den anställde och är kritisk mot VK, s agerande. Hon säger vidare att det har närmast handlat om trakasserier och punktmarkering av medarbetaren i ett och halvt år och hon vidhåller att det inte fanns skäl till uppsägningen.

 

Så måste man bedöma Vk, s bedömning då de inte fullföljde ärendet till arbetsdomstolen. De erkände att de hade fel

 

Vi som sitter utanför får inte veta vad som händer och nog kan man befara att man försöker skrämma medarbetarna till tystnad, vi ser inget om saker som meddelarfrihet och vi får aldrig se en kritisk granskning från media, som jag efterlyst många gånger. Jag såg att i annonsen efter chefredaktör efterlystes en person som skulle driva igenom det liberala budskapet i hela tidningen.

 

Media och i det här fallet VK har bekräftat en sluten värld. Jag kan inte det enskilda fallet och kommer inte kunna bedöma vad som är rätt eller tidningens trovärdighet när ärendet tystades genom köp, men vet ju sedan min tid som ombudsman att när företag köper sig fri så bedömer man förlust i AD.

Det behövs inte en försvagad LAS visar detta ärende med all tydlighet. Vad är det som hänt egentligen? Jag bara undrar

 

 

 

5 kommentarer

  1. Mr Cool

    Fackklubbens hade samma uppfattning som du beskriver rörande en av mina anställda och menade att det inte fanns skäl till uppsägningen. Den anställde hade sålt tjänstebilen i Norge för att få loss pengar samt sålt bensin inköpt på företagskoortet för 5 kr litern. Fiffel med reseräkningar och stöld ur företagets lager var bagateller för facket. Men eftersom facket är en organisation som själva använder maffiametoder så stöttar de givetvis sina egna. Glöm ej Hans ”Hoffa” Eriksson som träffade ”motståndsmän” på Kanarieöarna men lät ett känt flygbolag betala resan.

  2. Egen företagare

    Lennart har helt rätt att belysa ett ärende som detta eftersom en allians i regeringsställning skulle kunna ge ett gokännande i att förändra LAS till anställdas nackdel.Vi pratar om människor. MR Cool skriver facket använder maffiametoder vad gör en arbetsgivare som få göra som dom vill med anställda vad kallas det? ”kan ej ditt ärende ang din anställda” Men kollektivavtal är till för sund konkurrans på lika villkor så att alla företag inom en bransch är jämnställda om alla kör med rena kort. Annars så blir det vilda västern vem tjänar på det ?

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Andreas Bjerke (2010-08-25 15:01)
    jag tycker att medias sätt att jobba är av stort allmänt intresse och jag har flera gånger varit med och sett hur media och även VK går in i tvisteärenden som går till arbetsdomstol. Vi hade ett fall som var mycket speglat i media,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.