Ökad välfärd till pensionärer går före sänkt skatt

 

Jag är glad jag är stolt över det förslag som vårt parti varit med och tagit fram i det rödgröna samarbetet. Till förslaget kommer dessutom det vi sagt tidigare att det ska vara samma skatt för löntagare och för pensionärer.
 
Taxan i hemtjänsten sänks och blir max hundra kronor per timme. Vi genomför det i kommunen när det kommer mera pengar till kommunen från staten

När du fyller 75 år ska man enkelt få hemtjänst

 

Fria timmar i äldreomsorgen – egen tid. Hemtjänsten och insatserna på äldreboendet ska kunna ge möjlighet till det lilla extra som sätter guldkant på tillvaron, som att besöka ett museum, få massage, få hjälp att ordna en festmåltid.

 Bättre mat för äldre – en satsning för att höja kvaliteten på maten. Vi vill öka möjligheterna för att måltider kan lagas hemma inom ramen för hemtjänsten. Vi ökar kunskaper och ger verktyg för en godare och bättre mat.

 Äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans. Stimulansmedel till kommuner för att äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans. Vi är beredda att lagstifta om att äldre par som vill fortsätta bo tillsammans ska få det.

Generationsväxling i äldreomsorgen. En satsning på kompetensutveckling som höjer utbildningsnivån samtidigt som det ger unga en väg in i arbetslivet.  Programmet omfattar ca 3 000 helårsplatser 2012.

Omsorg på eget språk. Fler äldre har behov av omsorg på annat språk än svenska.  

Förbättrad tandvård för äldre – utökad tandvårdscheck. Vi genomför en förbättring av tandvårdschecken till äldre mellan 65-74 år. Checken höjs från 300 kronor till 600 kronor.

Hemläkarbilar – nya resurser för bättre vård för äldre.

Lex Gulli – mot felmedicineringen av äldre. Vi vill införa en ny lagstiftning om anmälningsskyldighet för personal vid misstanke om läkemedelsvanvård av äldre.

Höjt bostadstillägg för pensionärer och förtidspensionärer med låg inkomst. Vi vill höja bostadstilläggets andel av boendekostnaden från 93 till 94,4 procent.

7 kommentarer

  1. Arbetare

    Vilka utmärkta förslag!
    Nu börjar det likna nåt, kanske ingen behöver gruva för
    att bli gammal, om sådana förslag genomförs!
    Kanske alla åldringar får det bra, inte bara rika gamlingar.

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Andreas Bjerke (2010-08-30 12:35)
    Ja visst är det dyrare men det har jag skrivit om så många gånger tidigare och som du vet så vill vi ha samma skatt på samma inkomst för löntagare och pensionärer

  3. KL

    bo tillsammans, Bra! Viktigt då att äldreboendet har resurser och utbildad personal som kan ta hand om make/maka som blivit gravt dement – annars skiljs man ju åt iallafall för det kan bli jobbigt att dygnet runt bo med en dement person. Däremot är det värdefullt att få fortsätta att träffa varann varje dag genom att den dementa personen vårdas i direkt anslutning till ursprungsbostaden, kanske bara en korridor bort. Speciella demensboenden behövs verkligen – integrerat i äldreboendet – men det ställer ökande krav på fortbildning och god kompetens hos personalen!

  4. Lennart Holmlund

    Svar till Arbetare (2010-08-30 12:50)
    Det är ju bra men man måste vara medveten att det kan också vara påfrestande för den anhörige som har ett mycket lägre omsorgsbehov. Jag upplevde det själv, när pappa fått en stroke men manna helt OK och kunde bo hemma utan insatser men hon var i behov att han åkte på avlastning för det var hon som ha nville ha hjälp av. Det gäller att göra det med klokskap. Är en helt fräsch så kanske inte en sjukhemsmiljö är det mest uppiggande

  5. Mr Cool

    Lennart, jag noterar att vänsterns sedelpressar nu går för högtryck eftersom löftena flödar. ”Under 2004 fick var tredje svensk en del av sin försörjning via olika ersättningar och bidrag. Totalt sett vart femte hushåll var beroende av bidrag 2004. Det innebär att så många hushåll hade en inkomst som låg under socialbidragsnormen. Av dem fick 80% socialbidrag, 252.000 barn levde i en familj som antingen hade socialbidrag eller låg inkomststandard, enligt SCB. 20 % av alla ensamstående kvinnor med barn levde med socialbidrag.”Statsbudget visade underskott på 50.5 miljarder. Högkonjunktur rådde.

  6. KL

    Är man helt fräsch får man helt enkelt ingen plats. Om make/make blir så senil så det inte funkar skiljs man åt, och är den ene helt fräsch så besöker man ju sin sjuka make ofta. Men många är inte så fräscha, har ont lite här och där o orkar inte fara omkring med färdtänst. Om bägge kan få plats på äldreboende med demensavd får man föjas åt till slutet. Boenden kan väl ha olika nivåer av service – och om man inte tidigare hade skurit bort all terapiverksamhet typ väv- och snickeri + att personalen haft tid med promenader och pratstunder så hade man nog kunnat ha det rätt trevligt på hemmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.