Miljöpartiet i Umeå är ett högerparti

MILJÖPARTIET I UMEÅ ÄR ETT HÖGERPARTI

Har läst tidningarna idag och noterar att Miljöpartiet är helt utan fast ideologi. På riksnivå har man en övertygelse och ideologi som grundar sig på ett sammanhållet land. Välfärden, jobben och klimatet är högst på dagordningen – medan Miljöpartiet i Umeå kan man tänka sig att samarbeta och regera med en högerallians som vill skära i välfärden, privatisera och sänka skatten. En allians som dessutom inte har något vidare högt miljötänk. Det håller inte ihop, men det är ett besked till väljarna som nu kommer. Sen hur de ska kunna styra ihop är en helt annan fråga.
 
En röst på Miljöpartiet är alltså en röst på högeralliansen då det i Västerbottens Folkblad går att läsa att Miljöpartiets gruppledare Alireza Mosahafi kan tänka sig att ingå i en högerallians då han vill se förnyelse.  Det var ett klart besked till väljarna att det i Umeå är viktigare att inte socialdemokraterna styr. På riksnivå ställer Miljöpartiet upp på en politik där jobben och välfärden är viktigast medan det lokalt är skattesänkningar och mindre välfärd.
 
Miljöpartiet ingick i en borgerlig regeringsallians 1991 till 1994 i Umeå så särskilt förvånad är jag inte. Däremot att alliansen vill samarbeta med Miljöpartiet som de i de flesta fall tar helt avstånd från varandra. Det bevisar endast att det för Miljöpartiet inte är så viktigt med politikens innehåll. Miljöpartiet och alliansen har den här perioden varit mycket långt ifrån varandra i Umeå.
 
Om det nu bildas en sådan här koalition så vet vi att de kommer ha många interna konflikter att hantera. Men att vi socialdemokrater skulle bidra till att lösa deras interna tvistigheter när det gäller samhällsplaneringen, vägar, stadens karaktär, stadens utveckling, staden mellan broarna osv. kommer inte i fråga. Det ska väljarna ha helt klart för sig. Och i frågan om planering kommer inte Miljöpartiets röst att väga tungt.
 
Jag har haft misstankar om att suget efter makten för Miljöpartiet är större än politikens innehåll och det är nu upp till väljarna att avgöra. Och nu vet man att en röst på Miljöpartiet i Umeå är en röst på högeralliansen. Det är värt att notera att Miljöpartiet i Umeå nu accepterar den politik som alliansen för. Att slå på de sjuka och arbetslösa och en jobbpolitik som går ut på att sänka lönerna och försvaga facken. Det är Miljöpartiet i Umeå.
 
Vi socialdemokrater står för en politik där vi vill ha ett samband i politikens innehåll, det gäller från den centrala till den lokala nivån. En röd tråd i politiken. Vi står också upp för en politik för den ekonomiska helheten, något vi kommer att fortsätta göra.
 
Att Miljöpartiet i Umeå nu är ett högerparti blir intressant t.ex. när det gäller planeringsfrågorna. Där är alliansen redan tillräckligt splittrad som det är och med Miljöpartiet i högerburen kommer detta att bli helt eljest.
 
Vi socialdemokrater är enda garanten för att Umeå ska kunna fortsätta utvecklas i positiv anda. Och kanske bör jag återkomma i ett senare inlägg med vad Ågren och moderaterna brukar säga om Miljöpartiet.

11 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    japp, spöa skiten ur Miljöpartiet, om inte annat- ge igen- hota lite…det är ju det ultimata beviset på samarbetets vackra konst.

    Varför så rädd?

    du skriver ju rakt ut att M inte kommer att få bestämma ngt alls i frågan om planering.

    Putta ut, frys ut som den äkta socialdemokratiska andan alltid gjort.

  2. dave

    Nu har du vänsterpartiet kvar att svartmåla, sen kan du luta dig tillbaka och nöjt inse att valet är förlorat.

  3. Mr Cool

    Lennart, det måste väl ändå kännas bra att ni har en trofast partner som går i era ledband i VP d.v.s. kommunisterna. Men det känns mer och mer som att Ohly dikterar främst utrikespolitiken. Han kommer nog att vägra hälsa på Obama men kyssa ”kamrat” Castro på kinden. Men för trovärdighetens skull skall jag citera Per Nuder ”Vi socialdemokrater VILL INTE och TÄNKER INTE samarbeta med några kommunister i det nya seklet.”

    Så var det med det, men du avfärdar väl detta som svammel igen.

    Men du har fått mig aktiv för jag tänker poströsta i syfte att försvaga sossarnas position ytterligare.

  4. Silla

    Mp? I Vännäs ska dom vara blockfri som dom säger men har låter som vänster. Så röstar man på dom är man väl någon slag grällfärg. Vare sig rädgrön eller blågrön men man vet inte riktgit vad. Verkar vara samma smet i Umeå. Undrar hur det där partiet egentligen fungerar? Håller med dig, det är bara suget efter makt.

  5. Nasser Mosleh (MP)

    Lennart// Jag tror du har tolkat fel vad Alireza har sagt. Det var oväntat att se dig dra dessa slutsatser. Miljöpartiet har inte tagit ställning för samarbete med de alliansen efter valet.

  6. TC

    Miljöpartiet är egentligen ett parti lite höger om mitten, så det är partitoppen i Riksdagen som övergett sin grundideologi för att istället ingå samarbere med ett desperat idelöst Socialdemokratiskt parti plus ett parti vars företrädare ofta säger sig sympatisera helt med Marxismen o som parti har ett skrämmande kommunistiskt ursprung.

  7. Maria Skiddi

    Men Nasser, Holmlund är ju snabbare än Lucky luke å skjuter från höften=) å DET är inte beroende på vare sig maktsug eller frånvaro av ”positiv socialdemokratisk anda”, det är bara så man är i S.

    Che Guevara porträtteras å citeras ju på avknoppningen SSU´s hemsida å äpplet faller ju inte långt från trädet.

  8. Britta Sethson

    Maria:

    Som alliansen har regerat under den senaste mandatperioden har man verkligen kört sitt eget race. Det har inte varit några breda lösningar inom vare sig skolpolitiken ellerutrikes och säkerhetspolitiken.

    Snacka inte om att frysa ute. Tidigare har vi alltid agerat i gott samförstånd i de frågorna…. Nu har alliansen infört konfrontationspolitik i de politik-områden där landet långsiktigt skulle tjäna på samförstånd.

  9. Maria Skiddi

    Britta,
    vi delar inte åsikt men det blir gansla patetiskt att framställa din ”husse” Holmlund som INTE intresserad av styrposition utan bara av välvilja om folket. den vanliga skrönan om de som kan misstänkas vara ”höger” som illonda makttörstare och er själva som motsatsen å dessutom genomgoa å bäst, stämmer helt enkelt inte. DET måste ni tugga i er om än det smakat spånplatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.