Sverige har inte råd med 100 miljarder i sänkta skatter

DEN BORGERLIGA REGERINGEN fick överta ett överskott år 2006 på 70 miljarder kronor. I år beräknas Sverige ha ett underskott om 30 miljarder kronor. Det betyder att de offentliga finanserna har försämrats med ungefär 100 miljarder kronor. (Finansdepartementet)

Hösten 2006 sa Anders Borg att vi hade massarbetslöshet. Men Sysselsättningsgraden är idag 1,8 procentenheter lägre än oktober 2006. Det motsvarar 100 000 färre jobb under mandatperioden. Antalet arbetslösa är idag 100 000 fler än oktober 2006. Sysselsättningen har minskat mer i Sverige än genomsnittet i Europa sedan hösten 2006. (Källa: SCB/AKU, Eurostat). Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande och den borgerliga regeringen har sannerligen misslyckats med jobben.

De borgerliga partierna har i sitt valmanifest föreslagit att inkomstskatterna ska sänkas med ytterligare minst 15 miljarder kronor. Det har beskrivits som riktat till låginkomsttagare vilket inte är korrekt. En beräkning visar att den tiondel som tjänar mest får mer än 60 procent av svenska folket tillsammans. (RUT).

Återigen har vi en borgerlighet som försöker dölja de omfattande skattesänkningar som de planerar för. År 2006 pratade de borgerliga partierna om att de skulle sänka skatterna med 30-40 miljarder. Det blev nästan 100. Nu pratar de borgerliga partierna om sänkta skatter med omkring 25 miljarder men planerar för 100 miljarder. Sverige har inte råd med 100 miljarder kronor i sänkta skatter.  

I de borgerliga partiernas valmanifest nämns ett stort antal skatter som de är överens om att sänka eller avskaffa: ”bolagsskatten, arbetsgivaravgifter, värnskatten, riskkapitalavdrag, FoU-avdrag och expertskatt”.

Utredningstjänsten har räknat på effekten av ett antal av de skatteförslag som de borgerliga partierna tillsammans eller var och en för sig har presenterat. Totalt uppgår förslagen till en samhällskostnad om 92,2 miljarder kronor. Genomförs dessa förslag får den tiondel med högst inkomst lika mycket som 80 procent av svenska folket tillsammans (Riksdagens utredningstjänst).

Sverige ska tillbaka till överskott. Ska vi klara jobben, välfärden och rättvisan finns det inget utrymme för gigantiska skattesänkningar. Svenska folket står nu inför ett val: fortsatta skattesänkningar för de som redan har det bra eller investeringar i skolan och vården?

Nedan är en ytterligare en bild från helgens valtåg.

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Lennart, om vi inte har råd att mildra skatteuttaget för hårt arbetande människor bara för att vi ”inte har råd”. Förklara då varför vi då enligt er skall ÖKA biståndet d.v.s. ge bort MER pengar utöver de 33 MILJARDER som redan nu flummas iväg. Att sen SIDA tog biståndspengar för att finansiera kommunisternas valkampanj i Columbia är skämmigt. Det är INTE bistånd.

  2. Mats

    Är fn i USA. Såg på nyheterna i morse att en stad blivit stämd av sina innevånare för att de tagit ut för höga skatter som de bara lagt på hög och inte använt till nåt=överskott i budgeten. Det föll inte i god jord hos innevånarna så de stämde staden i delstats domstolen och vann. Nu har stan fran till 11 nov på sig att betala tillbaka 100 mille till innevånarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.