Om väljarna själv får välja

SKTF har tillfrågat nästan 6 000 väljare om hur de ser på viktiga delar av välfärden inför valet. Väljarna har fått ange hur viktiga de tycker att olika välfärdstjänster är.

Skola, äldreomsorg och barnomsorg men också kommunal ekonomi anses av de flesta som mycket eller ganska viktiga. På landstingssidan anser 99,5 procent att tillgången till akut sjukvård är mycket eller ganska viktig, därefter närsjukvården med motsvarande siffra 98,1 procent.
 
Umeåbornas uppfattning skiljer sig med riket på några frågor då samtliga som svarat i Umeå har uppgett att akutsjukvården är mycket eller ganska viktig. Fler umeåbor än genomsnittet i riket tycker dessutom att ungdoms- och fritidsfrågor, samt näringslivsfrågor är mycket eller ganska viktiga. Fler än i rikssnittet tycker också att sjukvårdsupplysningen per telefon eller internet är mycket viktigt medan färre än i rikssnittet tycker att underhåll av gator, parker och renhållning är mycket viktigt.
 
För oss socialdemokrater går välfärden före skattesänkningar och undersökningen som SKTF gjort visar på vikten av att satsa på skola, vård och omsorg. Det har vi gjort i Umeå och det kommer vi att fortsätta med om vi får väljarnas förtroende. 
 
Alliansen är ungdomsfientlig
80 000 ungdomar mellan 18 och 24 år levde på socialbidrag någon gång under 2009 och 41 000 saknade A-kassa då de inte arbetat och klarat kraven för att få a-kassa, och en del för att det var för dyrt. Det är de som har fått lida för alla de skattesänkningar som genomförts för de som har det bäst ställt.
 
Det är dags att byta regering. Balticgruppen insåg att regeringens politik för ungdomar var felaktig och satsade själv 20 miljoner för att det skulle skapas ungdomsjobb inom Umeå kommun. En imponerande insats för ungdomars framtid. Vi socialdemokrater har ett program för att komma till bukt med arbetslösheten.

Nedan är en bild från en av alla de träffar som varit under valrörelsen.


 

 
 

3 kommentarer

  1. dave

    Ni socialdemokrater är än mer ungdomsfientliga, varför vill ni fördubbla kostnaden att ha unga anställda? Hur sjutton blir det fler jobb till ungdomar av det?

  2. dave

    När ska du tala om för väljarna att ungdomsarbetslösheten är lika hög idag som den var bland annat juli 2005, lite högre än april 2006. Då jämför vi siffror med idag då vi är på väg ur den värsta ekonomiska krisen på bra länge och siffror då vi hade extrem högkonjunktur. Att du då vågar säga att Alliansen är ungdomsfientlig är ju ett hån mot er egen politik eftersom den bevisligen inte ens fungerar i extrem högkonjunktur!

  3. Mamma

    Bra skrivet Lennart Holmlund! Jag tycket att Alliansen och särskilt Centern borde skämmas! Hela tiden basunerar de ut att ”Lagen om anställningsskydd” LAS är en orsak till den höga arbetslösheten? LAS är en lag som ger arbetaren ett skydd, dvs ett skydd för att behålla sitt jobb!! Kan det bli mera tydligt? Ett arbetareparti SKALL arbeta för arbetarnas rättigheter. DET är inget som Alliansen sysslar med. Idag kom en av mina ungdomar hem med sin blankett ifyll: ”Rätt till återanställning”.Det är viktigt att vi vuxna informerar unga om deras rättigheter!
    Arbetarepatiet= Socialdemokraterna. Rösta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.