Dubbdäck är rätt ”sula” för bilar i halkigt väglag

 

Nu är det åter tillåtet att lägga på dubbdäcken, en bra uppfinning för att minska olyckorna i trafiken. Just när hösten kommer och det är blött och blir kallt finns det inget som är bättre att ha på bilen än dubbdäck och du har behov av att stanna snabbt eller om inte bilen ska fara som en wobbler.
I vissa kommuner sätter man upp förbud mot dubbdäck på vissa områden eller vissa gator och det måste vara med en syn där man tror att det är bara de som bor just i det området som har behov att köra till en viss plats i det området.
Hur skulle det se ut om vi förbjöd dubbdäcken i city och universitetsområdet. Alla som kommer in till Umeå hur ska de komma fram till sina resemål eller till sjukhuset? Det här lilla exemplet räcker för att visa att man är inne på villovägar när man tar sådana beslut.
Det vore väl bättre att titta på hur man löser kollektivtrafikens framkomlighet i städerna. Idag kommer cyklister med full fart fram emot ett övergångsställe och en del hoppar av cykeln och går rätt ut och bussen eller andra bilar får stanna och många stannar och släpper över cyklister som cyklar.
De bilisterna verkar inte veta om att när det gäller företräden så är det den vanliga högerregeln som gäller. Det är också många bilister som står i korsningar och inte ser att en bilist och markerar att man ska svänga men lik förbaskat står de och låter bilen spy ut avgaser. Ska man lösa miljöproblemen finns det andra saker som måste var viktigare än att förbjuda dubbdäck

En kommentar

  1. Stefan

    Bra argument!

    För att än en gång påpeka och förtydliga resonemanget att dubbdäck absolut ger bäst grepp på isiga vägar när temperaturen är nära noll – skriver Vi Bilägare i sitt senaste nummer (nr.14 5 oktober 2010) om hur mycket bättre dubbdäck bromsar på is jämfört med friktionsdäck. Nokians dubbdäck Hakkapeliitta 7 med sina ”björnklor” är bevisligen en utvecklad dubbdäcksteknik som passar våra nordiska väglag och som minskar risken för sladd.

    Jag har mycket mer att säga angående detta och om du vill kan du besöka bloggen http://www.alltomdack.se

    mvh Stefan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.