Kan man lita på bankerna

KUNDERNA I BANKERNA får stå kalset av bankernas vidlyftiga affärer. Boräntorna höjs och de har höjts mera än sparräntorna visar prisjämförelsesajten Compricer.

Styrräntan har riksbanken höjt med 0,5 % medan bankernas 3-månadersräntor har stigit med 0,87 % medan sparräntorna stigit mycket mindre. Gapet mellan boräntorna har ökat med drygt 0,4 % bara under detta år.

Bankerna gör som vanligt och skyller ifrån sig. De menar att gapet kommer av nya dyra krav och regler för bankerna i finanskrisens spår.

Särskilt intressant är att man hänvisar till ”finanskrisens spår” vilket innebär att kunderna, både låntagare och de som lånar ut pengar, är de som får betala. Det är uppenbart att systemet inte fungerar för det borde vara självklart att vinsterna fick stå tillbaka tills bankerna ordnat upp sin ekonomi.

Jag är inte en anhängare av att bankerna ska förstatligas men i krisens spår har det skett ett statligt övertagande på många platser runt om i världen. För låga inlåningsräntor gör att det kan bli brist på pengar vilket skulle dämpa den ekonomiska återhämtningen som nog kommer att vara betydligt tuffare än vad som getts sken av i valrörelsen. Bl.a. kommunernas ekonomi ser inte så ljus ut för 2011.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.