Kontrollregeringen

UNDER FÖRRA MANDATPERIODEN började nuvarande regering förändringar mot att Sverige ska bli ett tydligare kontrollsamhälle. Då var det FRA-lagen som var på tapeten. Det fick en hel del motstånd men med små och obetydliga justeringar gick förslaget igenom.

Nu kommer ytterligare förslag då regeringen vill skärpa övervakningen av våra bredband, samt att polisen ska få ökade befogenheter. Idag krävs att ett misstänkt brott ger fängelse för att polis och åklagare ska kunna begära ut uppgifter från bredbandsoperatörerna om vem som döljer sig bakom ett IP-nummer. Kravet på fängelsegräns vill man nu slopa.

Att vi ska bekämpa brott tycker jag är en självklarhet men varför måste det hela tiden gå ut över den enskildes integritet? Många människors uppgifter kan komma att hamna under luppen innan man hittar den misstänkte. Det steg vi nu tar, undan för undan, mot ett starkare kontrollsamhälle är inte en önskvärd väg att gå. Frågan är var det kommer att sluta.

 

 

2 kommentarer

  1. dave

    Vad spelar det för roll? Har du inget att dölja så behöver du inte bekymra dig. Det viktigaste är väl ändå att det blir enklare att sätta dit de som begår brott?

  2. Daniel

    Jag håller med om att vi är på väg mot ett kontrollsamhälle som kan liknas med 1984. Men vi ska inte glömma att det var under sossarnas tid FRA-lagen började:

    http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/47685

    Kan man inte visa på minskad brottslighet eller fler uppklarade brott bör man förlora tillståndet. Oavsett om det gäller kameraövervakning på allmän plats, signalspaning etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.