Sveriges regering och USA

Att Sverige hjälper USA när det gäller fildelning har kommit fram i och med avslöjandena runt Wikileaks. 2008 presenterade USA sex punkter för myndigheter som borde genomföras och av dessa har fem genomförts.

Det handlar bl.a. om kontakter med internetleverantörer för att de själva skulle kunna strypa åt fildelningen. USA:s ambassad rapporterar också att Sveriges borgliga regering genom Ipredlagen gått med på regeländringar för att underlätta möjligheter att spåra personer bakom IP-adresserna.

Det är inte förvånande att den borgerliga regeringen varit amerikanerna behjälpliga. De vill ju gärna vara den amerikanska regeringens lydliga tjänare.

Ask förenekar och menar att förändringarna ändå låg i luften men varför förneka när dokumenten avslöjats? Ambassaden säger att det är ett lyckat arbete bakom kulisserna som har gett framgången. ASK svarar istället att hon tror att ambassadpersonalen genom att de säger att de lyckats får bättre lön. En förklaring som är ett riktigt lågvattenmärke.

Det har också framkommit att USA har använt hot för att få som man vill. I detta fall har man hotat med handelshinder om inte Sverige stoppat fildelningssajter som Pirate Bay. Att tillslaget mot Pirate Bay föregåtts av påtryckningar från USA bekräftades också av Tomas Bodströms statssekreterare Dan Eliasson, vilket styrkts av kammaråklagaren som fick beordra tillslaget.

I och med USA:s arbetssätt har man kanske känt sig tvingade att göra som man gjort då det i annat fall skulle ha fått andra större konsekvenser för Sverige.Samtidigt är de avslöjanden som har gjorts bra då det visar på arbetssättet och att det i sig kommer fram. Sannolikt har många andra länder också fått ännu större påtryckningar än Sverige. Wikileaks grundare har därför all anledning att vara orolig över att Sverige kommer att utlämna honom till USA om en sådan begäran skulle komma. Det blir troligen också en fåga för högsta domstolen.

Vi får väl se om han någon gång, längre fram, kommer att bli aktuell som fredspristagare även om det skulle vara svårt för natovänliga Norge att ta ett sådant beslut. De är säkert medvetna om de påtryckningar USA skulle göra i ett sådant läge och när nu kineserna protesterar är det fler än vanligt som tackar nej till inbjudan. Det är viktigt att vi får en öppnare värd och att vi gör vad vi kan för motarbeta integritetskränkningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.